26 weken zwanger

26 weken zwanger26 weken zwanger

Mamma

Gefeliciteerd, je bent nu 26 weken zwanger ! Rond deze maand kan mama de eerste symptomen van nesteldrang ontwikkelen. Ineens ziet alles er minder schoon uit dan voorheen en het moet nu opgeruimd worden. De klusjes die je eerst nog uit wilde stellen zijn in 1 keer niet meer uit te stellen. Gefeliciteerd, je hebt nesteldrang !
De placenta is nu ongeveer even lang als je baby en zal in de lengte ook niet meer toenemen. De placenta wordt nog wel wat dikker. De baby groeit ook deze weken nog vrolijk door. Hierdoor is je baarmoeder een heel stuk gegroeid en drukt deze je ingewanden opzij. Dit kan pijnlijk zijn en soms helpt het om even om op de zij te gaan liggen. Dit kan ook een aantal vervelende zwangerschapskwaaltjes ten gevolge hebben. Het kan zijn dat je vaker moet plassen omdat je baby tegen je blaas aan zit. Je kunt ook last krijgen van je darmen. Dit kan zich zowel uiten in diaree of in verstopping. Zorg in ieder geval dat je genoeg drinkt en voldoende vezels eet voor je darmen. Je kunt ook meer last krijgen van hoofdpijn. Hiervoor mag je een paracetamol nemen. Ibuprofen of andere pijnstillers zijn minder geschikt.
Als je nog sport, houd dan je eigen lichaam goed in de gaten. Sporten is ook voor een zwangere vrouw erg goed en kan een hoop kwaaltjes voorkomen maar je bent wel zwanger en kwetsbaar. Als je harde buiken krijgt, stop dan even met sporten en doe het wat rustiger aan.
Vanaf deze week (zeker als dit niet je eerste zwangerschap is) kun je last krijgen van voorweeën. Dat komt doordat je baarmoeder gaat oefenen voor de bevalling. De spieren die dan gebruikt gaan worden, worden dan getraind. Dit kan pijnlijk zijn en je kunt zelfs denken dat 'het begonnen is'. Voorweeën kunnen geen kwaad maar kunnen wel veroorzaakt worden door spanning en drukte. Als je dus last hebt van voorweeën neem dan de rust die je nodig hebt !


8 weken zwangermet 26 weken zwanger kun je er mooi nog even tussenuit
Nog even op vakantie ? - met 26 weken zwanger ben je al bijna aan het einde van je tweede trimester. Dit is het perfecte moment om eventjes een leuke overnachting of een last minute te boeken voor jou en je partner. Let wel op, als je ver weg wilt. Veel vliegtuigmaatschappijen nemen geen zwangere vrouwen meer mee na week 34 / 37, afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij. Dit doen ze niet omdat het gevaarlijk zou zijn maar omdat ze niet het risico willen lopen dat je in het vliegtuig bevalt. Om die reden vragen veel vliegtuigmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring waarin staat wanneer je bent uitgerekend.

Een opgeblazen gevoel - Vanaf nu ongeveer kun je (nog meer) last krijgen van een opgeblazen gevoel. Een opgeblazen gevoel kan veroorzaakt worden door het hormoon progesteron of doordat jouw baarmoeder tegen je maag en darmen aan drukt. Progesteron is een zwangerschapshormoon dat er voor zorgt dat jouw spijsvertering langzamer gaat lopen. Dat is goed omdat je darmen dan meer tijdn hebben om waardevolle voedingsstoffen uit het eten te halen. Zo weet je zeker dat je baby genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Het nadeel is dat er ook meer gas in de darmen wordt gevormd wardoor deze opzetten. Dit zorgt voor het opgeblazen gevoel (je darmen worden letterlijk een beetje opgeblazen !) Later in de zwangerschap, als je baarmoeder verder groeit, kan je baarmoeder tegen je darmen gaan drukken. Dit zorgt er voor dat je darmen nog langzamer gaan werken waardoor je nog meer last kunt krijgen van een opgeblazen gevoel. Bekijk wat je kunt doen tegen een opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Levensvatbaar

In de medische wereld beschouwen ze een kindje van 28 weken als levensvatbaar en 8 van de 10 baby's die nu worden geboren overleven het. Omdat de grens van levensvatbaarheid steeds verder opgerekt wordt, wordt in de praktijk al geprobeerd om kindjes van 24 weken of zelfs jonger in leven te houden met steeds beter resultaat. Dit komt omdat de longen van je baby nu zelf in staat zijn om te ademen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je kindje nu al ter wereld komt, maar mocht dit wel het geval zijn dan heeft je baby kans om het met behulp van buitenaf te redden. Of de baby het ook daadwerkelijk zal redden is afhankelijk van veel factoren. Te denken valt onder meer aan het gewicht van je kindje. Doordat je baby nog zo heel erg klein is en nog heel veel energie moet steken in het volgroeien, zal het een lagere weerstand hebben. Het is dus wel de bedoeling dat je baby nog even blijft zitten.

Baby

26 weken zwangerMet 26 weken zwangerschap is de baby zo groot als kop ijsbergsla !

Lengte van je baby: 33 centimeter
Gewicht van je baby: 720 gram
Rond de 26e week in de zwangerschap gaan de oogleden van je baby open en kan je baby al het verschil zien tussen licht en donker. De oren van de baby worden steeds beter waardoor de baby nu al op harde geluiden kan reageren.
Jouw baby zal deze week beginnen met het aanmaken van surfactant. Dat is een vloeistof in de longen die je baby strakjes nodig heeft om goed te kunnen adement. Surfactant is eignelijk een soort smeermiddel dat er voor zorgt dat de longblaasjes open zijn. Als je baby te vroeg geboren zou worden dan heeft je baby nog niet genoeg surfactant waardoor je baby moeilijk kan ademhalen. De artsen zullen dan syntetisch surfactant aan je baby geven.
Jouw baby begint nu ook met het aanmaken van melanine. Dat is de stof die de ogen van de baby de uiteindelijke kleur zal geven. De meeste baby's worden geboren met blauwe ogen. Pas na 6 tot 9 maanden gaat je baby voldoende melanine aanmaken zodat de ogen van jouw baby de uiteindelijke kleur krijgen.
Je baby's hersenen beginnen steeds actiever te worden. De hersenen van je baby zijn deze week al zo ver ontwikkelt dat ze langzaam gaan reageren op geluiden van buitenaf. Je merkt daar niets van maar als je het zou meten meet je meer hersenactiviteit als je baby jouw stem of andere geluiden hoort. Nog een reden om lekker veel tegen je baby te gaan praten !
Als je 26 weken zwanger bent zijn ook de stembanden genoeg ontwikkelt om een klein beetje geluid te kunnen maken. De komende weken zal dit verder ontwikkelen. Nadat je baby geboren wordt krijg je tijd genoeg om hiervan te genieten !

Pappa

Mamma is nu 26 weken zwanger en flink op weg naar de eindspeurt. Mama mag langzaam aan steeds minder tillen. Zware boodschappen en zware klussen zijn uit de boze dus vergeet je eigen rust en help mama waar je maar kunt !

Ben jij nu 26 weken zwanger ?

Alle pagina's over 26 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 27 weken zwanger

Vorige week: 25 weken zwanger

 

Reacties op '26 weken zwanger'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over '26 weken zwanger'

 • 26 weken Mijn buikfoto. (Ja het is er echt 1)
 • 26 weken Vandaag 26 weken
 • 26 weken
 • 26 weken
 • 26 weken
 • zoek de zwangere 26 weken
 • 26 weekjes zwanger Deze foto is gemaakt toen ik 26 weken zwanger was van onze zoon
 • 26 weken Ik geniet volop!
 • Jade x
 • 26 weken zwanger

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan