5 weken zwanger
Je weet het zeker !!
Vanaf deze week weet je echt heel zeker of je wel of niet zwanger bent. Als je zwanger bent, willen we je graag heel hartelijk feliciteren ! Als het niet gelukt is dan is er natuurlijk volgende maand weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen !
Je bent zwanger, wat nu !
Je bent 5 weken zwanger ! Op het moment dat je er achter komt dat je zwanger bent, kun je het beste eventjes contact opnemen met je huisarts. Hier zijn 2 redenen voor.
Ten eerste is het prettig dat je huisarts weet dat je zwanger bent. Mocht er iets met je gebeuren dan kan je huisarts daar rekening mee houden. Je arts zal in je dossier zetten dat je zwanger bent ! Als je nu medicijnen voorgeschreven krijgt, zal je huisarts rekening houden met je zwangerschap.
Ten tweede kan je huisarts je doorverwijzen naar een verloskundige of gynaecoloog. Als je voor de eerste keer zwanger bent, zal je huisarts je voorlichten over je zwangerschap en je vertellen over de afspraken met de verloskundige. Ook kan je huisarts op basis van jouw medische gegevens goed inschatten of je het beste bij de verloskundige of bij de gynaecoloog onder controle kunt gaan. Als de huisarts geen complicaties verwacht, zul je in principe naar de verloskundige worden doorverwezen. Als je wel een verhoogde kans hebt op complicaties, bijvoorbeeld door je leeftijd of door een ziekte, kan je huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Als jij zelf een voorkeur hebt voor de verloskundige of gynaecoloog, kun je dat natuurlijk ook aangeven. Je hebt daar zelf keuze in !
Mamma
Lang niet alle vrouwen hebben nu last van kwaaltjes. De meeste vrouwen merken nu nog weinig tot niets van hun zwangerschap maar sommige vrouwen beginnen nu last te krijgen van de eerste ongemakken. De meeste kwaaltjes zullen de komende weken wat heftiger of frequenter worden doordat je lichaam zich aanpast aan je zwangerschap.
Misselijkheid en verbeterd reukvermogen - Als je 5 weken zwanger bent dan kunnen de eerste zwangerschapskwaaltjes opkomen. Een veel gehoorde klacht is ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid komt bij ongeveer 70% van alle vrouwen in meer of mindere mate voor. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en komt niet alleen in de ochtend voor maar op elk mogelijk moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende hormoonhuishouding en veranderingen in de stofwisseling. Sommige wetenschappers zeggen dat evolutionair gezien het lichaam dit mechanisme hanteert om zo het kwetsbare embryo te beschermen tegen schadelijke stoffen en bacteriën die door voedsel het lichaam kunnen binnen dringen. Meestal begint deze misselijkheid rond week 5 a 6 van je zwangerschap en duurt tot aan het einde van het eerste trimester.
Om het allemaal nog wat erger te maken, hebben veel vrouwen ook een verbeterd reukvermogen tijdens de zwangerschap. Het kan dus zijn dat je net die ene geur waar je toch al zo misselijk van wordt nu veel eerder ruikt dan voor je zwangerschap.
Pijnlijke borsten en verkleurde tepels - Je borsten zullen zich al snel nadat je zwanger bent klaar gaan maken voor het geven van borstvoeding. Hierbij groeien je borsten wat voor een pijnlijk gevoel kan zorgen. Ook worden je tepels groter en zal de huid om je tepels heen vaak iets verkleuren. Dit is dus ook heel normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Een goede zwangerschapsbeha (zonder beugels) kan al vaak een hoop pijn en ongemak wegnemen
Vermoeidheid - Door alle veranderingen in je lijf, de spanning die op je afkomt en de hormonen die door je heen gieren, hebben veel vrouwen last van vermoeidheid. Als je nu last hebt van vermoeidheid wordt dit vaak minder aan het einde van dit trimester omdat je lichaam dan minder energie hoeft te stoppen in het aanmaken van de placenta. Doordat je lijf meer bloed aanmaakt, ligt het gevaar van bloedarmoede op de loer waardoor je je ook uitgeput kan voelen. Het is dus belangrijk dat je veel rust neemt en gezond eet.
Kramp in de baarmoeder - Zeker in het begin van je zwangerschap, bij 5 weken zwanger, kun je doordat je baarmoeder begint te groeien last krijgen van steekjes of krampjes in je baarmoeder. Dit is niet iets waar je je direct zorgen om hoeft te maken. Als je het niet vertrouwt of als je bijvoorbeeld bloed verliest, kun je het beste even contact opnemen met de gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen beter inschatten of de pijn die je voelt normaal is of dat er meer onderzoek nodig is.
Vaak naar het toilet - Veel zwangere vrouwen moeten in het begin van de zwangerschap, aan het einde van de zwangerschap of zelfs heel de zwangerschap lang, vaker naar het toilet. Dit komt omdat er meer bloed door je nieren stroomt. Hierdoor werken je nieren beter en moet je vaker plassen. Hier bovenop komt nog eens dat je baarmoeder begint te groeien en tegen je blaas aan drukt. Het is belangrijk om niet minder (maar juist meer) te gaan drinken als je zwanger bent. Vooral gewoon water is erg belangrijk om binnen te krijgen ook al lijkt het tegenstrijdig. Juist door het drinken van water in plaats van andere drankjes zul je minder vaak naar het toilet moeten gaan om te plassen.
Baby
Lengte van je baby: 2 mm
Gewicht van je baby: 0 gram
Het hartje van je baby begint deze week te kloppen en ook het ruggengraatje begint te groeien. Je baby is nu tussen de 1.5mm en 2.5mm groot Je kunt nu ook al het verschil tussen de 'bovenkant' en 'onderkant' van je baby zien. Het stuitje ziet er anders uit dan het hoofdje op dit moment.
Je baby bestaat ook deze week nog uit 3 lagen. Het ectoderm, mesoderm en het entoderm waaruit al zijn of haar organen, huid en skelet groeien. In deze lagen verandert deze week heel erg veel.
In de buitenste laag, het ectoderm, wordt de ruggengraat aangelegd. Al dat foliumzuur dat je al die tijd hebt geslikt, komt nu goed van pas. Foliumzuur is nodig bij het vormen van de ruggengraat en zenuwstelsel en zorgt er voor dat de kans op een open ruggetje veel kleiner wordt.
In de middelste laag, het mesoderm, wordt het hartje en het begin van de bloedvaten aangelegd. Deze week wordt het hartje verdeeld in 4 kamers en begint het voor de eerste keer te kloppen.
De functie van de binnenste laag, het entoderm waar later de ingewanden zoals de longen en de lever worden gevormd, wordt op dit moment compleet overgenomen door de placenta
Pappa
Mamma is nu 5 weken zwanger en als pappa heb je deze week hopelijk ook geweldig nieuws gekregen. Je wordt vader ! Gefeliciteerd. Zeker als dit je eerste kindje is, zal je misschien wel eventjes bij moeten komen. Je mag je ook best wel even wat onzeker voelen want groter nieuws dan dit zul je niet meer krijgen ! Voor pappa is er nog niet zo heel veel te doen deze week. Het is nog te vroeg om de kinderkamer aan te pakken (maar als je wilt ... ga je gang). Misschien is het een leuk idee om de zwangerschapstest eventjes op foto te zetten. Na een paar weken vervagen de meeste tests en dan kun je de uitslag niet meer zien.
Je kunt dit geweldige nieuws vieren door mamma een avondje mee uit te nemen. Let wel op dat mama niet alles meer mag eten en drinken. Alcohol is vanaf nu uit den boze en eten van rauw vlees, ongewassen fruit of groenten en ongepasteuriseerde kaas is ook niet zo goed voor mama.
Nu je weet dat mamma zwanger is, is het belangrijk om te beseffen dat zij waarschijnlijk de behoefte heeft om er over te praten. Misschien niet meteen maar op een gegeven moment wil ze dat zeker. Neem daar rustig de tijd voor en luister goed naar wat ze je te zeggen heeft. Voor mamma is dit namelijk nog wel groter nieuws dan voor jou want zij voelt zich vaak direct verantwoordelijk voor het kindje dat in haar baarmoeder groeit. Alle ideeën zoals 'doe ik het wel goed' die jij nog 8 maanden uit kan stellen, zullen binnenkort door haar hoofd heen gaan. Het is dan vaak erg prettig voor mamma als ze gewoon iemand heeft die naar haar luistert.
Ben jij nu 5 weken zwanger ?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang van week tot week updates over je zwangerschap!
Voor alle vragen over je zwangerschap en jouw baby kun je natuurlijk ook terecht in het zwangerschapsforum of vraag het aan onze professionals
Alle pagina's over 5 weken zwangerschap
- 5 weken zwanger gewicht
- 5 weken zwanger ongesteld of innesteling
- 5 weken zwanger wanneer uitgerekend
- 5 weken zwanger
- 5 weken zwanger baby voelen
- 5 weken zwanger wie is er allemaal zwanger
Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !
Meer
Volgende week: 6 weken zwanger
Vorige week: 4 weken zwanger