5 weken zwanger

5 weken zwanger5 weken zwanger

Je weet het zeker !!

Vanaf deze week weet je echt heel zeker of je wel of niet zwanger bent. Als je zwanger bent, willen we je graag heel hartelijk feliciteren ! Als het niet gelukt is dan is er natuurlijk volgende maand weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen !

Je bent zwanger, wat nu !

Je bent 5 weken zwanger ! Op het moment dat je er achter komt dat je zwanger bent, kun je het beste eventjes contact opnemen met je huisarts. Hier zijn 2 redenen voor.
Ten eerste is het prettig dat je huisarts weet dat je zwanger bent. Mocht er iets met je gebeuren dan kan je huisarts daar rekening mee houden. Je arts zal in je dossier zetten dat je zwanger bent ! Als je nu medicijnen voorgeschreven krijgt, zal je huisarts rekening houden met je zwangerschap.
Ten tweede kan je huisarts je doorverwijzen naar een verloskundige of gynaecoloog. Als je voor de eerste keer zwanger bent, zal je huisarts je voorlichten over je zwangerschap en je vertellen over de afspraken met de verloskundige. Ook kan je huisarts op basis van jouw medische gegevens goed inschatten of je het beste bij de verloskundige of bij de gynaecoloog onder controle kunt gaan. Als de huisarts geen complicaties verwacht, zul je in principe naar de verloskundige worden doorverwezen. Als je wel een verhoogde kans hebt op complicaties, bijvoorbeeld door je leeftijd of door een ziekte, kan je huisarts je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Als jij zelf een voorkeur hebt voor de verloskundige of gynaecoloog, kun je dat natuurlijk ook aangeven. Je hebt daar zelf keuze in !

5 weken zwangerje weet het zeker !

Mamma

Lang niet alle vrouwen hebben nu last van kwaaltjes. De meeste vrouwen merken nu nog weinig tot niets van hun zwangerschap maar sommige vrouwen beginnen nu last te krijgen van de eerste ongemakken. De meeste kwaaltjes zullen de komende weken wat heftiger of frequenter worden doordat je lichaam zich aanpast aan je zwangerschap.

Misselijkheid en verbeterd reukvermogen - Als je 5 weken zwanger bent dan kunnen de eerste zwangerschapskwaaltjes opkomen. Een veel gehoorde klacht is ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid komt bij ongeveer 70% van alle vrouwen in meer of mindere mate voor. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en komt niet alleen in de ochtend voor maar op elk mogelijk moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende hormoonhuishouding en veranderingen in de stofwisseling. Sommige wetenschappers zeggen dat evolutionair gezien het lichaam dit mechanisme hanteert om zo het kwetsbare embryo te beschermen tegen schadelijke stoffen en bacteriën die door voedsel het lichaam kunnen binnen dringen. Meestal begint deze misselijkheid rond week 5 a 6 van je zwangerschap en duurt tot aan het einde van het eerste trimester.
Om het allemaal nog wat erger te maken, hebben veel vrouwen ook een verbeterd reukvermogen tijdens de zwangerschap. Het kan dus zijn dat je net die ene geur waar je toch al zo misselijk van wordt nu veel eerder ruikt dan voor je zwangerschap.

Pijnlijke borsten en verkleurde tepels - Je borsten zullen zich al snel nadat je zwanger bent klaar gaan maken voor het geven van borstvoeding. Hierbij groeien je borsten wat voor een pijnlijk gevoel kan zorgen. Ook worden je tepels groter en zal de huid om je tepels heen vaak iets verkleuren. Dit is dus ook heel normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Een goede zwangerschapsbeha (zonder beugels) kan al vaak een hoop pijn en ongemak wegnemen

Vermoeidheid - Door alle veranderingen in je lijf, de spanning die op je afkomt en de hormonen die door je heen gieren, hebben veel vrouwen last van vermoeidheid. Als je nu last hebt van vermoeidheid wordt dit vaak minder aan het einde van dit trimester omdat je lichaam dan minder energie hoeft te stoppen in het aanmaken van de placenta. Doordat je lijf meer bloed aanmaakt, ligt het gevaar van bloedarmoede op de loer waardoor je je ook uitgeput kan voelen. Het is dus belangrijk dat je veel rust neemt en gezond eet.

Kramp in de baarmoeder - Zeker in het begin van je zwangerschap, bij 5 weken zwanger, kun je doordat je baarmoeder begint te groeien last krijgen van steekjes of krampjes in je baarmoeder. Dit is niet iets waar je je direct zorgen om hoeft te maken. Als je het niet vertrouwt of als je bijvoorbeeld bloed verliest, kun je het beste even contact opnemen met de gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen beter inschatten of de pijn die je voelt normaal is of dat er meer onderzoek nodig is.

Vaak naar het toilet - Veel zwangere vrouwen moeten in het begin van de zwangerschap, aan het einde van de zwangerschap of zelfs heel de zwangerschap lang, vaker naar het toilet. Dit komt omdat er meer bloed door je nieren stroomt. Hierdoor werken je nieren beter en moet je vaker plassen. Hier bovenop komt nog eens dat je baarmoeder begint te groeien en tegen je blaas aan drukt. Het is belangrijk om niet minder (maar juist meer) te gaan drinken als je zwanger bent. Vooral gewoon water is erg belangrijk om binnen te krijgen ook al lijkt het tegenstrijdig. Juist door het drinken van water in plaats van andere drankjes zul je minder vaak naar het toilet moeten gaan om te plassen.

Baby

5 weken zwangerMet 5 weken zwangerschap is de baby zo groot als een sesamzaadje!

Lengte van je baby: 2 mm
Gewicht van je baby: 0 gram

Het hartje van je baby begint deze week te kloppen en ook het ruggengraatje begint te groeien. Je baby is nu tussen de 1.5mm en 2.5mm groot Je kunt nu ook al het verschil tussen de 'bovenkant' en 'onderkant' van je baby zien. Het stuitje ziet er anders uit dan het hoofdje op dit moment.
Je baby bestaat ook deze week nog uit 3 lagen. Het ectoderm, mesoderm en het entoderm waaruit al zijn of haar organen, huid en skelet groeien. In deze lagen verandert deze week heel erg veel.
In de buitenste laag, het ectoderm, wordt de ruggengraat aangelegd. Al dat foliumzuur dat je al die tijd hebt geslikt, komt nu goed van pas. Foliumzuur is nodig bij het vormen van de ruggengraat en zenuwstelsel en zorgt er voor dat de kans op een open ruggetje veel kleiner wordt.
In de middelste laag, het mesoderm, wordt het hartje en het begin van de bloedvaten aangelegd. Deze week wordt het hartje verdeeld in 4 kamers en begint het voor de eerste keer te kloppen.
De functie van de binnenste laag, het entoderm waar later de ingewanden zoals de longen en de lever worden gevormd, wordt op dit moment compleet overgenomen door de placenta

Pappa

Mamma is nu 5 weken zwanger en als pappa heb je deze week hopelijk ook geweldig nieuws gekregen. Je wordt vader ! Gefeliciteerd. Zeker als dit je eerste kindje is, zal je misschien wel eventjes bij moeten komen. Je mag je ook best wel even wat onzeker voelen want groter nieuws dan dit zul je niet meer krijgen ! Voor pappa is er nog niet zo heel veel te doen deze week. Het is nog te vroeg om de kinderkamer aan te pakken (maar als je wilt ... ga je gang). Misschien is het een leuk idee om de zwangerschapstest eventjes op foto te zetten. Na een paar weken vervagen de meeste tests en dan kun je de uitslag niet meer zien.
Je kunt dit geweldige nieuws vieren door mamma een avondje mee uit te nemen. Let wel op dat mama niet alles meer mag eten en drinken. Alcohol is vanaf nu uit den boze en eten van rauw vlees, ongewassen fruit of groenten en ongepasteuriseerde kaas is ook niet zo goed voor mama.
Nu je weet dat mamma zwanger is, is het belangrijk om te beseffen dat zij waarschijnlijk de behoefte heeft om er over te praten. Misschien niet meteen maar op een gegeven moment wil ze dat zeker. Neem daar rustig de tijd voor en luister goed naar wat ze je te zeggen heeft. Voor mamma is dit namelijk nog wel groter nieuws dan voor jou want zij voelt zich vaak direct verantwoordelijk voor het kindje dat in haar baarmoeder groeit. Alle ideeën zoals 'doe ik het wel goed' die jij nog 8 maanden uit kan stellen, zullen binnenkort door haar hoofd heen gaan. Het is dan vaak erg prettig voor mamma als ze gewoon iemand heeft die naar haar luistert.

Ben jij nu 5 weken zwanger ?

Alle pagina's over 5 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 6 weken zwanger

Vorige week: 4 weken zwanger

 

Reacties op '5 weken zwanger'

Reacties

Anna
Ik ben vandaag precies 5weken +5 dagen. En ik heb nu al 10 dagen echt hevige kramp midden in de nacht. Ik slaap er gewoon niet van. Een hete kruik werkt ook niet altijd. Zoals vannacht lag ik wakker van 03.00u tot 05.30u. Zo extreem zijn die krampen bij mij. Ik ben als de doodsbang dat het verkeerd is omdat ik een erg hoge pijngrens heb maar dat de pijn die ik beleef niet vol te houden is. Voor 10 dagen heb ik elke nacht kramp en de ene keer heb ik 5min kramp en de andere keer ruim één uur. Wat moet ik hiermee. Ben zo verschrikkelijk bang! Misschien is het vruchtje niet goed zou dat kunnen... Hoelang kunnen de krampen aanhouden kan ik dat wel volhouden....

Mamaaa
Buikpijn krampen steekjes is normaal heb ik ook baarmoeder groeit daarom is dit heb ook byna geen last of symptomen maar dat is alleen maar fijn vorige zwangerschap was ik 9 maanden kots en kots misselijk hield niks binnen ik ben 5 weken en 3 dagen zwanger en ben super moe en rug pijn borsten beginnen lichtelijk pijn te doen mama’s maak je geen zorgen zolang je geen bloed verlies hebt is er niks aan de hand lekker genieten dat je niet misselijk bent en wacht de eerste echo af met 7 weken is er pas echt iets te zien of er moet een inwendige echo gemaakt worden groetjes love jullie geniet van jullie zwangerschap!!!

Nisa's mama en zwanger van nog een wonder
Hoi hoi, hier eentje zwanger van ons tweede wonder! Zo gelukkig! Wij kijken enorm uit naar onze eerste echo! Ik wens iedereen die heel graag mama wil worden een gezond en een prachtig baby! Liefs mama van Nisa

Drandonia33
Ik drink niet meer, maar rook nog wel. Daarnaast snuif ik nog steeds veel.

Melanie
Hallo Ik zou 4/5 weken zwanger zijn afgelopen dinsdag verloskundige geweest en helaas was er nog niks te zien op de echo waarschijnlijk verstopt innie Minnie zich, over 2 weken terug dan zou ik 6/7 weken moeten zijn hopelijk zie ik mijn kleintje dan, hebben jullie hier ook ervaring mee? Ben best bezorgt :( is mijn eerste verwachting

Saga
Hallo, wij probeerden ook al een hele poos om zwanger te worden, maar tot voor kort ook zonder succes. Ik ben nu 5 weken in blijde verwachting. Net zoals jij heb ik last van buikkrampen die aanvoelen alsof ik ongesteld ben. Ik word er 's nachts zelfs wakker van. Dit maakt mij ook wel onzeker. Voor ons is dit ook zo een beetje now or never.

silvermoon
Hoi, ik ben nu 5+1 zwanger en heb weinig kwaaltjes. Hoef niet veel te plassen en ben totaal niet misselijk. Dit is mijn eerste zwangerschap en maak me best zorgeb, omdat ik niks voel. Het enige wat ik heb zijn grotere borsten en als ik aan ze zit, doen ze pijn.

sally
Ik ben bijnna 6 weken zwanger en heb gisteren en vandaag heel weinig roze bruin bloed verlies. Hebben anderen dit ook? Ik probeer kalm te blijven maar maar maak me zo druk. Pff.

Kelly
Ik ben morgen 6 weekjes. Weinig symptomen. Vorig jaar in maart en dit jaar in aug een mk gehad. Nu heel onzeker. 13 dec eerste echo en hoop echt op een kloppend hartje. Maar omdat ik weinig voel of symptomen heb ben ik toch heel onzeker. Nog mensen met weinig symptomen?

Kelly
Ik ben morgen 6 weekjes. Weinig symptomen. Vorig jaar in maart en dit jaar in aug een mk gehad. Nu heel onzeker. 13 dec eerste echo en hoop echt op een kloppend hartje. Maar omdat ik weinig voel of symptomen heb ben ik toch heel onzeker. Nog mensen met weinig symptomen?

Jouw naam:

Foto's over '5 weken zwanger'

 • 5 weken
 • 9.5 weken Het was goed ! Het hartje klopte armpjes en beentjes we zagen het zelfs bewegen als ze wat harde op m'n buik duwde. Het dooier zakje kon ze goed zien en alles was dus goed :) zometeen gesprek met de verloskundige!
 • Ons liefje 11.5 weken
 • 17,5 weken
 • 23.5 weken
 • 5 weken
 • mijn mvm test:) vandaag op 4,5 weken de mvm mevrouw hier gehad en de test was knalpositief! Mag dus ook al beginnen want het was zonde als er hcg verloren gaat;)
 • 5 weken
 • 5 weken zwanger
 • Tibeau 5 weken oud

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan