10 weken zwanger

10 weken zwanger10 weken zwanger

Termijnecho

Je bent nu 10 weken zwanger ! Deze week krijg je waarschijnlijk je eerste echo, de termijnecho. Hier wordt gekeken hoe groot je baby is en wordt voor het eerst de bevallingsdatum bepaald. Deze datumbepaling is belangrijker dan via een andere vaststelling (bijvoorbeeld aan de hand van je laatste menstruatie) omdat je met deze datum je zwangerschapsverlof kunt bepalen. Er wordt ook gekeken of het hartje van de baby klopt. Als dat inderdaad klopt dan is de kans op een miskraam in 1 keer een heel stuk gedaald.
Bij de termijnecho is het handig als je blaas gevuld is. Een gevulde blaas zorgt er voor dat de baarmoeder iets omhoog wordt geduwd waardoor de baarmoeder beter te bekijken is. Drink dus een uurtje voor de echo een glas water en ga daarna niet meer naar het toilet als dat lukt. Als je vragen hebt, is het handig deze van te voren even op te schrijven want bij de eerste aanblik op je ongeboren baby vergeet je dit snel !

Mamma

Met een beetje geluk begint de ochtendmisselijkheid nu een wat minder te worden. Dat komt doordat de hoeveelheid hCG hormoon, wat er voor zorgt dat je misselijk wordt, rond deze week minder wordt. Zo niet, houd dan nog heel eventjes vol want bij de meeste vrouwen verdwijnt de misselijkheid toch echt ongeveer in deze periode.
Alhoewel je baarmoeder al flink aan het groeien is, zul je nog niet zo heel erg veel aan je zien. De meeste vrouwen hebben al wel een klein buikje maar nog niet genoeg om herkend te worden behalve door jezelf en je partner.

Aderen - Het kan zijn dat je opeens de aderen op je armen en benen veel beter ziet. Dit komt omdat je lichaam veel meer bloed rond moet pompen en je aderen onder invloed van zwangerschapshormonen verslappen en dus iets uit kunnen zetten. Het uitzetten van je aderen kan geen kwaad en na je zwangerschap trekt dit vanzelf weer weg. Als je bang bent dat je spataderen krijgt, lees dan onze tips over het voorkomen van spataderen.

10 weken zwangermet 10 weken zwanger heb je extra kans op hoofdpijn

Hoofdpijn - Veel vrouwen hebben als ze 10 weken zwanger zijn last van hoofdpijn die opkomt en weer gaat. Dit kan komen door de hormoon veranderingen die in je lichaam plaatsvinden maar ook door stress, spanning, vermoeidheid of honger. Je kunt als je last hebt van hoofdpijn maar het beste rustig aan doen. Je mag een paracetamol tablet slikken maar geen ibuprofen of andere pijnstillers. Pas wel op met hoofdpijn later in je zwangerschap omdat dit een teken van zwangerschapsvergiftiging kan zijn.

Duizeligheid - Sommige zwangere vrouwen beginnen rond deze tijd last te krijgen van duizeligheid. Dit kan komen door een verlaagde bloeddruk doordat je bloedvaten uitzetten, een lage suikerspiegel, bloedarmoede of hyperventilatie door de stress. In alle gevallen is het belangrijk dat je even rustig gaat liggen met je benen omhoog als je last krijgt van duizeligheid en in het geval van een lage suikerspiegel dat je eventjes wat eet.

Buikpijn - Veel zwangeren vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van buikpijn. Dit is niet alleen vervelend maar je schrikt er vaak ook heel erg van. Meestal is deze pijn een vorm van bandenpijn. Je baby groeit en daarmee groeit ook je baarmoeder. Je baarmoeder zit met banden verbonden aan je bekken. Deze banden houden je baarmoeder op de plaats. Als er meer spanning op deze banden komt te staan, kun je dat voelen als bandenpijn. Bandenpijn kan aanvoelen als een scherpe, stekende pijn die langdurig aan kan houden aan de onderkant en zijkanten van je buik. Als je het niet vertrouwt of als er bloed vrij komt, (meer dan een paar druppeltjes) kun je het beste even contact opnemen met de gynaecoloog of verloskundige.

Hoe staat het met je gewicht ?

Alhoewel het zwangerschapsgewicht voor heel veel vrouwen verschilt, is de gemiddelde zwangere vrouw met 10 weken zwanger nu ongeveer 650 gram aangekomen. PS, iedere week houden wij bij hoeveel onze zwangere bezoekers zijn aangekomen. Iedere week zie je onderaan de pagina een link over het zwangerschapsgewicht van die week. Als je daar op klikt, vind je precies hoe veel onze bezoekers deze weken zijn aangekomen !

  10 weken 20 weken 30 weken 40 weken
foetus 5 gram 300 gram 1500 gram 3300 gram
placenta 20 gram 170 gram 430 gram 650 gram
vruchtwater 30 gram 250 gram 600 gram 800 gram
baarmoeder 135 gram 585 gram 810 gram 900 gram
borsten 35 gram 180 gram 360 gram 405 gram
bloed 100 gram 600 gram 1300 gram 1250 gram
Totaal 650 gram 4000 gram 8500gram 12500 gram

Baby

10 weken zwangerMet 10 weken zwangerschap is de baby zo groot als een gedroogde pruim !

Lengte van je baby: 4,5 centimeter
Gewicht van je baby: 5 gram

Vanaf 10 weken zwangerschap is je baby geen embryo meer maar een foetus. Ergens deze week zal je kindje helemaal compleet zijn en hoeft het alleen nog maar te gaan groeien. De gevaarlijkste periode waarin alle kritieke organen werden aangelegd, heeft je baby dan ook achter de rug. De baby zwemt nu vrolijk rond in je baarmoeder omdat het al goed kan bewegen. Alle gewrichten zoals de knieën en de ellebogen zijn gevormd. De vliezen tussen de vingertjes en teentjes van je baby zijn verdwenen. De oogjes van de baby zijn nu wijd open maar dat zal na volgende week voorbij zijn en dan blijven de oogjes gesloten tot de 25-27e week.
Hiervoor kreeg je kindje voeding vanuit de dooierzak maar dat houdt deze week op. Deze week wordt je baby aangesloten op de placenta. Dit gebeurt via de navelstreng. Als je baby wordt aangesloten is de navelstreng nog maar een paar millimeter lang maar uiteindelijk kan zal de navelstreng groeien tot meer dan een halve meter. Vanuit de placenta krijg je kindje voeding en kan je kindje afvalstoffen afvoeren. Toch is er geen direct contact tussen het bloed van jou en je kindje. Alle uitwisseling vindt dus plaats via de placenta.
Kon je baby vorige week alleen nog maar schokachtige bewegingen maken, deze week kan je baby al weer meer. Deze week ontwikkelt je baby de moro reflex. Dat zijn eigenlijk de eerste schrikbewegingen van je baby. Vanaf de geboorte tot aan ongeveer 4 maanden beschikt je baby over deze reflex. Als je baby schrikt dan spreidt het zijn of haar armen, sluit het de armen om de borst en begint het te huilen. Waarom deze reflex precies bestaat, is niet zeker. Sommige denken dat het te maken heeft met de moeder opzoeken (armen spreiden), de moeder vastpakken (armen sluiten) en huilen (aangeven dat het aandacht wil). Sommigen denken ook dat het nodig is voor de baby om alvast de spieren te ontwikkelen in de baarmoeder of dat het een rol zou spelen bij het leren ademhalen.

Pappa

Mamma is nu 10 weken zwanger en lijkt misschien niet helemaal meer te weten wat ze nu wilt. Het ene moment is ze poeslief en het andere moment: Nou ja .. niet. Dat zijn de hormonen. Nog een paar weekjes. Dan zakt dat wel. Tot die tijd is het eventjes op eieren lopen. Weet jij al wat je gaat doen als je baby geboren is ? Neem je ouderschapsverlof op ? Ga je minder werken of deel je je uren anders in ? Denk daar eens over na want het eerste jaar is misschien niet een jaar dat je wilt missen want je krijgt het niet meer terug. Vaak als je op tijd bent, is er best wat met je werkgever te regelen.

Ben jij nu 10 weken zwanger ?

Alle pagina's over 10 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 11 weken zwanger

Vorige week: 9 weken zwanger

 

Reacties op '10 weken zwanger - op naar de termijnecho'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over '10 weken zwanger - op naar de termijnecho'

 • Echo bijna 10 Weken
 • Jeeej onze 10 weken echo !!
 • 10 weken Iedere 4 weken maak ik een foto en ga ik op de weegschaal... over een week mag ik weer, leuk! Want nu wordt het pas écht een buikje!
 • 10 weken buikje
 • 10 weken zwanger
 • 10 weken en 4 dagen rijstkorrel meeting 2
 • 10 weken 6 dagen ♡
 • echo 10 weken & 6 dagen
 • 9 weken 6 dagen Na 2 vroege miskramen nu bijna 10 weken zwanger :)
 • 10 weken ons wondertje

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan