28 weken zwanger

28 weken zwanger28 weken zwanger

Mamma

De rand van de baarmoeder zit bij 28 weken zwangerschap ongeveer 8 centimeter boven je navel. Misschien is dit bij jou nog niet het geval maar het kan van de ene op de andere dag heel snel gaan.
Rond deze tijd krijg je als je rhesusfactor negatief is een injectie met RhoGAM. Dit voorkomt problemen als jouw bloed vermengd raakt met het (rhesusfactor positieve) bloed van je baby.
Veel vrouwen ervaren dat ze hun onbewuste angsten en gevoelens verwerken in hun dromen en daardoor vaak last hebben van nachtmerries. Het is niet dat je echt meer droomt dan voor je zwangerschap maar de dromen onthoud je wel beter dan vroeger. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan het feit dat je lichter slaapt dan voor je zwangerschap.

28 weken zwangermet 28 weken zwanger heb je extra kans op krampen

Kramp in je benen - Het gewicht van je baby heeft ook invloed op het lichaam van mamma. Het zou kunnen dat je pijn hebt in je enkels, benen, rug, handen en eigenlijk overal. Het is ook goed mogelijk dat je last hebt van kramp in je benen

Gelukkig kun je daar wel wat tegen doen.
1. Zorg ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt.
2. Zorg ervoor dat je blijft bewegen.
3. Doe elke dag lichte rek- en strekoefeningen.
4. Loop af en toe een rondje buiten.
5. Masseer je benen met een natuurlijke ongeparfumeerde olie.
6. Een warmte kussen of warme douche kan helpen.
7. Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of liggen.
8. Als de pijn te erg wordt, neem dan contact op met je huisarts.


Pas ook nu nog op met cafeïne - Het is een fabeltje dat je in het derde trimester weer koffie mag drinken. Caffeine zit voornamelijk in koffie maar ook in thee, chocolade, cola en sommige medicijnen. Koffie is sowieso af te raden tijdens je zwangerschap omdat het de kans op een miskraam vergroot. Tijdens het laatste trimester kan koffie een extra schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van je baby. Als je te veel koffie drinkt kan je baby een kleine ontwikkelingsachterstand oplopen en geboren worden met een lager geboortegewicht. Koffie in het laatste trimester wordt ook in verband gebracht met een weëenzwakte. Laat dus als het lukt ook het laatste trimester dat kopje koffie staan!

Baby

28 weken zwangerMet 28 weken zwangerschap is de baby zo groot als Chinese kool !

Lengte van je baby: 35 centimeter
Gewicht van je baby: 900 gram

De wimpers en wenkbrauwen van je baby zijn nu al aanwezig. De oogleden zijn opeen en de ogen zijn compleet en af.
De verhoudingen van je kindje beginnen nu in overeenstemming te komen met de verhoudingen die je kindje heeft na de geboorte.
Van het hoofdje blijft het schedeltje zacht genoeg om straks tijdens de geboorte makkelijk door het geboortekanaal te kunnen. De schedel heeft nu (en tijdens de geboorte) 2 open plekken. Boven op het hoofdje, aan de voorkant van je pasgeboren kindje zit een fontanel, een zachte plek op het hoofdje van je kindje waar nog geen schedelbot onder zit. Achter op het hoofdje zit een tweede, kleinere fontanel. Omdat de schedel het grootste gedeelte is van je kindje dat door het bekken moet tijdens de bevalling, is het belangrijk dat juist het hoofdje flexibel is. Je ziet dan ook vaak, zeker tijdens een snelle bevalling, dat het schedeltje na de geboorte nog een beetje uit vorm is. Dit trekt na de bevalling heel snel weer recht, juist omdat alles nog zo flexibel is.
Het bot wat voornamelijk uit kraakbeen bestond, wordt nu langzaam omgezet in echt bot. De botten worden nu dus een stuk harder. De spieren van je baby worden ook steeds sterker waardoor de baby je misschien hard kan schoppen en duwen de komende tijd. Gelukkig krijgt de baby ook steeds minder plek om te bewegen waardoor dit vanzelf binnenkort minder wordt.

Als allerbelangrijkste zijn de longen van je baby nu in staat om adem te halen. Dit komt mede doordat er steeds meer surfacant (een soort smeermiddel) in de longen komt die er voor zorgen dat de longblaasjes soepel worden zodat ze strakjes niet dichtklappen. Het zal nog wel moeite kosten maar het begin is er !

Pappa

Mamma begint deze week haar derde trimester. In dit trimester kan het voor haar wat zwaarder worden dus pas je tempo maar alvast wat aan. Voor pappa wordt dit een geweldig trimester. Jij kunt eindelijk je baby gaan voelen en al lijkt het nog heel lang te duren. De grote dag komt steeds dichterbij.

Ben jij nu 28 weken zwanger ?

Alle pagina's over 28 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 29 weken zwanger

Vorige week: 27 weken zwanger

 

Reacties op '28 weken zwanger'

Reacties

Serena
Yes eindelijk 3de trimester zo veel zin in! Nog een paar weekjes en dan heb ik mijn kleine meisje.

Upsidedown
@cheetje: hier ook 28 weken en tien kg bij. En idem: draag ook rond. Buik is nu wel goed naar voor gegroeid.

Cathy
Vandaag 28 weken.... begint zwaar te worden tel de dagen af om mijn ventje te knuffelen...17kg bij gekomen al pffff das minder leuk...

jacky
bijna 29 weken groei goed

Missy
Yeaayy ook 28 weken. Mijn mannetje beweegt aan alle kanten.

zwanger
Mijn eerste kindje verloren op 10 weken maar nu heel trots <3 28 weken ver. :-) 5kg bijgekomen. Blijven bewegen en genoeg water drinken. Het voelt geweldig haar bewegingen. Voel ze al van mijn 14 weken en de papa op 22 weken. De nodige kwaaltjes zijn natuurlijk ook aanwezig maar heb het allemaal over voor onze meid.

Jessy
Op enkele weken tijd, blijkt ons kleine ventje ZO gegroeid. Papa kan hem voelen stampen en bewegen :) Maar tegelijk ook kalmeren, wanneer ons meneertje het nogal bont maakt in mama's buik ;) Gewoon zalig <3

Roosje
Feeling happy ...28 weeks! Yeahh

MrsDeVos
Vandaag 28 weken ver. Morgen naar de gyn voor een echo. Spannend!

Anoniem
Ineens lijkt mijn buik enorm te zijn. Jippie..28 weken zwanger. Over een week de echo.

Jouw naam:

Foto's over '28 weken zwanger'

  • 28 weken zwanger..
  • pretecho 28 weken
  • 28 weekjes zwanger !
  • Samen genieten Net 1_dagje voor we 28 weken waren :)
  • 28 weken buikje heeft weer een kleine groeispurt gemaakt. zo trots !
  • Scheef haha Vanochtend werd ik wakker met een hoopje baby aan de rechterkant haha
  • mijn buikje ben nu 16 weken zwanger ik ben nu 16 weken zwanger ben 18 januari uitgerekend en heb al een aardig buikje vind ik zelf
  • 28 weken
  • 28 weken
  • Lieve schat met 28 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan