13 weken zwanger

13 weken zwanger13 weken zwanger

Mamma 13 weken zwanger

Je bent nu 13 weken zwanger! Het tweede trimester van je zwangerschap is bijna aangebroken. Omdat je baby vanaf nu pas echt hard gaat groeien, ga je het binnenkort waarschijnlijk wel zien dat je zwanger bent (als je dat nu nog niet ziet). Dus maak je vooral geen zorgen als je nu nog niet zo veel ziet. Niet iedere vrouw groeit direct naar buiten. De verloskundige of gynaecoloog houdt goed in de gaten dat je baarmoeder en baby voldoende groeien !
Je baarmoeder zou je nu ook al goed kunnen voelen. Deze zit nu ongeveer 10 centimeter onder je navel. Deze voelt aan als een soort gladde maar zachte bal. Omdat je baarmoeder nu je gehele bekken vult, zal je baarmoeder vanaf nu meer naar boven groeien waardoor het nog sneller lijkt te gaan !

Zwangerschapsacne - Als je zwanger bent, kun je als je zo rond de 13 weken, een slechte huid krijgen. Vooral als je huid gevoelig is voor hormonale veranderingen. Je kunt de ene zwangerschap last hebben van een slechte huid tijdens de zwangerschap en bij een andere zwangerschap niet. Je weet dus niet altijd van te voren of je acne krijgt tijdens je zwangerschap. Gelukkig gaat zwangerschapsacne na je zwangerschap weer gewoon weg. Tijdens je zwangerschap is het dan belangrijk om niet te pulken of te krabbelen omdat je dan na je zwangerschap kleine littekens over kunt houden.

13 weken zwangermet 13 weken zwanger wordt je vaak minder moe

Minder moe - Zo rond de 13 weken zul je merken dat je minder moe wordt. Je lichaam is gewend aan je zwangerschap en de hormonen hebben wat minder effect op je vermoeidheid. Als je je er klaar voor voelt, kun je vanaf nu wat meer gaan bewegen. Beweging is juist tijdens je zwangerschap goed voor je en beschermt je tegen een heleboel zwangerschapskwaaltjes waardoor je minder kans hebt deze op te lopen. Zorg er wel voor dat je niet te veel van jezelf vraagt. Je banden bijvoorbeeld worden steeds zwakker waardoor je een grotere kans hebt op blessuren. Wandelen en zwemmen zijn goede alternatieven.

Maagzuur - Ongeveer 70% van alle zwangere vrouwen heeft tijdens hun zwangerschap wel eens last van brandend maagzuur. Brandend maagzuur ontstaat doordat de baarmoeder tegen de onderwand van jouw maag aandrukt waardoor er maagzuur in jouw slokdarm terecht komt. Door het hormoon progesteron sluit de maagklep de maag tijdens de zwangerschap niet meer goed af. Hierdoor kan het maagzuur extra makkelijk ontsnappen. Slik niet zomaar maagzuurremmers maar overleg met je verkloskundige of gynaecoloog.

13 weken zwangerMet 13 weken zwangerschap is de baby zo groot als een perzik!

Baby

Lengte van je baby: 7,5 centimeter
Gewicht van je baby: 30 gram

De groei van je baby neemt de komende weken een enorme speurt. Het is erg opvallend dat het hoofdje, dat tot nu toe erg groot, was (ongeveer net zo groot als de rest van het lichaampje) de komende weken minder hard groeit waardoor over een week of 10 het hoofdje nog maar 1/3e van de totale lengte omvat en bij de geboorte nog maar 1/4e.
Nu ongeveer beginnen de stembanden van je baby vorm te krijgen en komen de ogen steeds dichter bij elkaar te zitten. De baby lijkt dus iedere dag meer en meer op een echt mensje. Doordat het vruchtwater sneller toeneemt dan dat je baby groeit, heeft je baby deze weken zeeën van ruimte waarin het lekker rond kan gaan zwemmen. Helaas zul je hier zelf nog weinig van voelen. Een van de functies van het vruchtwater is dat het als bescherming werkt voor je kindje. Als je je zou stoten kan dan niet direct kwaad voor je kindje omdat er nog een hoop vruchtwater tussen zit wat een klap flink kan afremmen.
Als je 13 weken zwanger bent, zijn de tandjes van je kindje (20 stuks) allemaal gevormd. Ze zijn er klaar voor om na de geboorte door te gaan breken. De placenta van je kindje weegt nu ongeveer net zo veel als je kindje zelf.
De darmpje van jouw baby ontwikkelden zich voor de 13 weken zwangerschap niet in het lichaam van je baby maar er buiten, in de navelstreng. Deze week verplaatsen ze zich naar de buikholte van je baby. In bijna alle gevallen gaat dat goed maar er is een kans van 1 op 10.000 dat dat niet helemaal goed gaat. De darmen bevinden zich dan gedeeltelijk buiten de plek waar ze moeten zitten en kunnen beklemd raken. Dit noemen we een navelbreuk. Vaak lost een navelbreuk vanzelf op maar als dat niet het geval is of als de navelbreuk te ernstig is, moet er geopereerd worden.

Pappa

Mama is nu 13 weken zwanger en na deze week heb jij je door het eerste trimester heengeslagen. Ook voor pappa is het tweede trimester een leuk periode. De hormonen van mamma zijn een beetje gaan liggen (of ze bereiden zich voor op het derde trimester) en je zult binnenkort wel gaan zien dat ze zwanger is. Je kunt haar nu dan ook verrassen met bijvoorbeeld een leuke buikband met een origineel opschrift maar let wel op dat je deze niet te groot koopt !

Ben jij nu 13 weken zwanger ?

Alle pagina's over 13 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 14 weken zwanger

Vorige week: 12 weken zwanger

 

Reacties op '13 weken zwanger'

Reacties

555-666-0606
@@WOvoM

555-666-0606
1'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'

555-666-0606
1*DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(99)||CHR(99)||CHR(99),15)

555-666-0606
lpzUakco')) OR 200=(SELECT 200 FROM PG_SLEEP(15))--

555-666-0606
4jamLNqx') OR 812=(SELECT 812 FROM PG_SLEEP(15))--

555-666-0606
GDjSZBTI' OR 238=(SELECT 238 FROM PG_SLEEP(15))--

555-666-0606
-1)) OR 642=(SELECT 642 FROM PG_SLEEP(15))--

555-666-0606
-5) OR 124=(SELECT 124 FROM PG_SLEEP(15))--

555-666-0606
-5 OR 494=(SELECT 494 FROM PG_SLEEP(15))--

Jouw naam:

Foto's over '13 weken zwanger'

 • Echo op 13 weken
 • 13 weken
 • ons wondertje Na jaren nu toch eindelijk zwanger van de eerste ! Nu ruim 13 weken en de baby is bijna 11cm. Groeit goed, hartje klopt mooi
 • Ons kleintje echo met 13 weken we werden iets vooruit gezet! Naar 13 weken :)
 • 3 de echo van ons wondertje 13 weken zwanger
 • 13 weken en 3 dagen zwanger buik minder opgezet, alles begint zn plekje in mn buik te vinden
 • echo 13 weken en 2 dagen echo gehad en alles was helemaal goed gelukkig
 • echo 12-13 weken Wie heeft misschien een beetje verstand van het nub theorie?
 • 13 weken
 • 13 weken & 5 dagen

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan