16 weken zwanger

16 weken zwanger16 weken zwanger

Mamma 16 weken zwanger

Je bent 16 weken zwanger ! Als je onder controle bent bij een verloskundige dan ga je er in deze week voor de tweede keer naar toe. Bij deze controle wordt je bloeddruk gemeten en wordt je buik onderzocht. Als het al niet is gebeurd, wordt je er aan herinnerd om een afspraak te maken voor de 20 weken echo.
Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor een blaasontsteking. Let op als je last krijgt van een branderig gevoel bij het plassen. Door de druk van je baby werken je spieren niet zo goed en loopt de urine niet zo snel naar de blaas. Als je last hebt van deze klachten neem dan gewoon contact op met je huisarts maar vergeet niet te melden dat je zwanger bent. Het drinken van veel water en of cranberrysap kan een blaasontsteking soms voorkomen.
Je kunt ook meer last krijgen van een verstopte neus. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de slijmvliezen in je lichaam opzwellen. Dit gebeurt ook in je neus waardoor je een verstopte neus kunt krijgen. Je kunt neusspray met een zoutwateroplossing proberen. Pas op met andere neussprays want die mag je vaak niet gebruiken tijdens je zwangerschap.
Als je buik groter wordt, komt er meer druk te staan op je onderrug waardoor je daar last van kunt krijgen, Probeer je spieren te ontzien als je lichaam dat aangeeft. Een warme douche of een zwangerschapsmassage kan helpen. Als je te veel last krijgt, neem dan contact op met je huisarts die je eventueel door kan sturen naar bijvoorbeeld een Mensendieck therapeut.

8 weken zwangerbij16 weken zwanger kun je gaan nadenken over borstvoeding

Nadenken over borstvoeding - Als het goed is, zijn je borsten ondertussen flink gegroeid. Dit doen ze omdat ze na de bevalling melk willen gaan produceren. Voor veel vrouwen is het geven van borstvoeding heel normaal terwijl anderen daar nog nooit over hebben nagedacht. Brabbels is een groot voorstander van het geven van borstvoeding omdat borstvoeding toch steeds weer een stuk beter schijnt te zijn voor je kindje maar ook voor de moeder en haar relatie met het kindje. Wij willen je daarom vragen om eens goed na te denken over het geven van borstvoeding als je dat nog niet hebt gedaan of als je van plan bent om geen borstvoeding te geven. Als je vragen hebt over borstvoeding of de ervaring of mening van andere wilt weten, kijk dan eventjes in het zwangerschaps forum.

Zwanger zijn en werken - Soms is het lastig om je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Misschien ben je bang dat je werkgever er niet goed op reageert of misschien wil je het je collega's nog niet vertellen. Toch is het verstandig om het wel te vertellen aan je werkgever. Je hebt dan namelijk recht op extra beschermende maatregelen. Je hebt ook recht op voorlichting zodat je precies weet wat de risico's van je werk zijn voor je kindje. Als je twijfelt over de risico's van je werk, maak dan zelf even een afspraak met de bedrijfsarts want die kan je er vast meer over vertellen.

16 weken zwangerMet 16 weken zwangerschap is de baby zo groot als een avocado!

Baby

Lengte van je baby: 15 centimeter
Gewicht van je baby: 120 gram
Als je 16 weken zwanger bent, heeft het middenoor van je baby zich nu zover ontwikkeld dat je baby geluiden van buiten kan horen. Doordat je kindje veilig in jouw baarmoeder zit, zal het geluid wel anders klinken dan voor jou. Vooral lage geluiden kunnen gehoord worden, hoge geluiden zullen veel meer gedempt worden door jouw lichaam en jouw vruchtwater. Als mamma aan het praten is, kan de baby dat nu waarschijnlijk ook al horen. Je kunt dus vanaf nu heerlijk tegen je baby gaan kletsen in de wetenschap dat hij of zij dat allemaal hoort. Als je kindje eenmaal geboren is, zal hij of zij jouw stem alvast herkennen ! De baby ontwikkelt nu ook de gezichtsspieren en kan hierdoor al bepaalde gezichtsuitdrukkingen vertonen zoals fronzen. Misschien als je kindje jou voor het eerst hoort dat er zelfs een lachje vanaf kan !
De ogen van de baby gaan deze week ook reageren op het licht want het kan deze week licht en donker onderscheiden. Alhoewel de oogleden nog dicht zijn, zullen de ogen zich toch naar een felle lichtbron draaien. Komende weken zal je kindje zich zelfs met het hoofdje naar een fel licht toe gaan draaien. Wil je het zelf proberen ? Schijn dan met een niet al te felle zaklamp op je buik en kijk of je beweging voelt
Misschien voel je je kindje deze week voor de eerste keer schoppen. De spieren van je kindje worden steeds sterker en sterker. De rugspieren van je kindje zorgen er voor dat je kindje zich kan strekken. De beenspieren zorgen er voor dat de benen kunnen bewegen. De hersenen ontwikkelen zich steeds verder waardoor ze signalen naar de spieren kunnen sturen. Dit alles zorgt er voor dat je kindje een complete schopbeweging kan gaan maken rond deze tijd. Of je dit voelt, hangt niet alleen af van je baby maar ook van de dikte van je baarmoederwand. Hoe dunner en elastischer deze is, hoe groter de kans is dat je de schop door de baarmoederwand heen voelt. Bij een eerste zwangerschap is de baarmoederwand vaak nog dikker en stugger waardoor je je kindje pas later kunt voelen. Bij een tweede of volgende zwangerschap is de baarmoederwand al wat dunner en elastischer waardoor je rond deze tijd misschien wel het eerste schopje waarneemt.
De vingertjes van je kindje hebben zich nu zo ver ontwikkeld dat de unieke vingerafdruk van je kindje er nu is. Deze vingerafdruk zal je baby herkenbaar maken voor de rest van zijn of haar leven.

Pappa

Mamma is nu 16 weken zwanger. Je wilt er natuurlijk niet aan denken maar heb je wel eens gedacht aan een levensverzekering ? Ook al verdienen jullie samen de kost of blijf jij strakjes thuis voor de kinderen zorgen, als er wat met je gebeurt valt je partner in een groot gat ! Dus zoek dat de komende maanden eens rustig uit en bespreek dit met haar.
Misschien werk je nu 40 uur per week maar heb je al nagedacht over jouw rol als vaders straks ? Natuurlijk heb je dat maar besef je wel wat voor enorme rol je later gaan spelen in het leven van je kindje ? Kinderen met een goed contact met hun vader doen het beter op school, zijn over het algemeen gelukkiger en gaan betere relaties met anderen aan. Daarnaast zullen je vaderinstincten wel zijn gaan werken en wil je nog beter voor je gezin gaan zorgen.
voor partners die de kostwinnaar zijn, betekent dat vreemd genoeg vaak harder werken, minder thuis zijn zodat je gezin financieel gezien niets tekort komt. Daarom is het misschien prettig om hier nu al eens over na te gaan denken. Hoe zorg je er voor dat je voldoende tijd met je gezin en kinderen door kunt brengen terwijl je toch ook voor zorgt dat ze financieel niets tekort komen. Praat hier ook eens over met je partner. Misschien is een pappadag wel de oplossing voor jou !

Ben jij nu 16 weken zwanger ?

Alle pagina's over 16 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 17 weken zwanger

Vorige week: 15 weken zwanger

 

Reacties op '16 weken zwanger'

Reacties

1
1

Sara
Hebben jullie al een echte zwangerschapsbuik?

lianne
Vandaag 16 weken en 5 dagen zwanger. Gister voor het eerst de kleine gevoeld. Kan echt niet wachten tot de echo om te weten wat het wordt. 25 okt is de afspraak voor 20 w echo en die wachten we af. Spannend

Nadiya
Ik ben vandaag 16 weken zwanger van mijn eerste, straks naar de gynaecoloog, ben nieuwsgierig :-)

Faith!
Ik ben vandaag 16 weken zwanger en wij kregen een 2eigen tweeling! Spannend maar wel heel leuk!

Anoniem
Ben ook te nieuwsgierig dus ik laat vrijdag een pretecho maken bij 16 weken en 4 dagen... spannend!!!

Romy
morgen op controle bij de huisarts, voor het geslacht is het voor ons nog 4 weekjes wachten tot de volgende echo en dan zullen we het hopelijk weten :-)

wanina
Ik ben ook nu 16 weken en 2 dagen en we krijgen een lief klein jongetje joepie

kimberly
vorige week op w naar de gyn geweest, het word een jongen! Siebe!

sabine
Ik ben nu 16 weken en 1 dag zwanger....En ja we weten al wat het wordt.... we zijn daar speciaal voor naar Belgiƫ geweest en geslacht was goed te zien op de echo...en we krijgen een MEISJE!!!!

Jouw naam:

Foto's over '16 weken zwanger'

 • 16 weken
 • Echo 16 weken
 • 16 weken echo.
 • 16 weken, 1 dag ons meisje!! I'm a girl!!
 • 16 weken
 • 16-weken echo Belletjes blazen!
 • 16 weken en 2 dagen
 • 16 weken zwanger Bol buikje op 16 weken
 • 16 weken
 • 16 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan