9 weken zwanger

9 weken zwanger9 weken zwanger

Jongen of meisje ?

Je bent nu 9 weken zwanger! Vanaf week 6 is je baby al bezig met het ontwikkelen van zijn of haar geslachtsorganen. Als het een jongetje wordt, zullen de geslachtsdelen zich ontwikkelen tot mannelijke geslachtsorganen. Dit gebeurt wanneer de zaadballen van je baby testosteron aan gaan maken. Als dit niet gebeurt, zullen dezelfde geslachtsdelen zich ontwikkelen tot vrouwelijke geslachtsorganen. Bij 9 weken begint dit zichtbaar te worden aan de buitenkant. Bij 9 weken is het helaas nog niet te onderscheiden met een echo omdat het allemaal nog erg klein is. Je zult, als je het geslacht wilt weten, dus nog eventjes geduld moeten hebben tot de 20 weken echo !

Mamma

Als je voorheen nog niets aan je zag, gaat dit deze week toch echt wel gebeuren. Niet iedereen krijgt meteen een buikje maar veel vrouwen krijgen nu wel last van hun borsten. Dit komt door de hormonen. Je lichaam is al bezig zich klaar te maken voor de borstvoeding strakjes. Of je dit wel of niet wilt gaan doen, is hier niet van op invloed.

Vertellen - Rond deze tijd, als je 9 weken zwanger bent, zou je het aan iedereen kunnen gaan vertellen dat je zwanger bent. Je kunt er ook voor kiezen om eerst de termijnecho af te wachten. Dit is een echo die je krijgt als je rond de 10 weken zwanger bent. Meestal en zeker tegenwoordig gebeurt dit vaak al ietsje eerder. Dit komt omdat de echo apparaten steeds beter worden waardoor er eerder gekeken kan worden hoe ver je al bent. Volgende week vertellen we meer over de termijnecho.

Overmatig speeksel - Een ander bekend en berucht kwaaltje waar je rond deze tijd last van kan krijgen, is een overmatige speekselproductie. Dat klink niet zo erg maar als je toch al misselijk bent en heel de dag je speeksel in moet slikken, kan dat erg vervelend zijn. Een tip tegen overmatig speeksel is om vaker je tanden te poetsen of je mond met mondwater te spoelen. Door het sterke aroma van munt dat daar in zit, produceer je tijdelijk minder speeksel

Bloedproductie toegenomen - Als je 9 weken zwanger bent dan is je bloedproductie al flink toegenomen. Dit extra bloed heb je nodig tijdens je zwangerschap maar ook voor de bevalling waarbij je bloed verliest. Door het toegenomen volume heb je ook meer ijzer nodig. Het is dus belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Je hebt vanaf nu ook een grotere kans op bloedarmoede. Als je je dus slap voelt, zou dit een oorzaak kunnen zijn. In het tweede trimester neemt het volume nog meer toe waardoor je ook vocht kunt vasthouden. Hierover lees je in een latere week meer !

Combinatietest - Tussen de 11 en 14 weken kun je een combinatietest af laten nemen. Deze test bekijkt of je een verhoogde kans hebt op een kindje met het syndroom van Down. Er zitten wat haken en ogen aan deze test om dat deze niet voor iedereen even betrouwbaar is. Als er een verhoogde kans uit komt, kun je vervolgonderzoek laten doen waar ook een klein risico aan kleeft. Het is verstandig om hier nu al eens over na te denken.

9 weken zwangerMet 9 weken zwangerschap is de baby zo groot als een druif!

Baby

Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

Alle vier de kamers van het hartje van je baby hebben zich ontwikkeld en de hartkleppen zijn ook al in ontwikkeling. Als je 9 weken zwanger bent, kun je vaak met een doptone (een soort buikmicrofoon met versterker) het hartslagje van je baby al horen maar maak je vooral niet druk als dat nog even niet lukt. Als de baby net even verstopt ligt, is het nu nog heel lastig om precies de goede plek te vinden. Als het je wel lukt om de hartslag te vinden, is dat vaak een geweldig moment. Als je eenmaal de hartslag van je kindje hebt gehoord, is de kans op een miskraam (die nu toch al erg laag is) meteen nog een heel stuk lager !
Doordat het zenuwstelsel gesloten is, kan je baby zich voor het eerst spontaan gaan bewegen. De eerste bewegingen zijn ongecontroleerde schokachtige bewegingen die je kindje eigenlijk per ongeluk maakt. Pas over een tijdje gaat je kindje zich bewust bewegen. Dat je kindje zich kan bewegen, zal jij zelf nog niet merken. Je baby is nog veel te klein en heeft te veel ruimte om te bewegen. Ook zijn de bewegingen nog lang niet sterk genoeg zodat jij er nog niets van voelt. Als je nu een echo zou krijgen en de baby is wakker dan heb je wel kans dat je hem of haar ziet bewegen !
Je baby begint steeds meer en meer menselijke trekken te krijgen. Vooral het gezichtje van je baby ontwikkelt zich deze week snel. De oogleden bedekken bijna het gehele oog (voorheen waren de ogen onbedekt) en haarzakjes groeien op het hoofdje. De vingerkootjes en teentjes ontwikkelen zich ook steeds verder zodat deze al echt op handjes en voetjes beginnen te lijken. Het staartje wat je baby de vorige weken nog had, is nu ook verdwenen.
Na deze 9e week is de baby geen embryo meer. Vanaf nu noemen we het een foetus.

Pappa

Pappa, is het je al opgevallen dat de borsten van mamma toch wel iets zijn gegroeid. Leuk, maar dat wil niet per se zeggen dat je er ook mee mag spelen. Vrijen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad maar je moet wel een beetje rekening houden met het veranderende lichaam van je partner. De borsten van mamma kunnen pijnlijk of gevoelig zijn. Dit geldt helemaal voor haar tepels. Voor mamma kan dit prettig aanvoelen maar het omgekeerde is ook mogelijk. Je kunt hier best met haar over praten. Zo kom je er achter wat voor haar wel en niet prettig is.
Door de misselijkheid, hormonen en alles wat er met mamma's lijf gebeurt, kan het zijn dat mamma even geen zin heeft om te vrijen. Het tegenovergestelde kan ook het voorkomen, dan heeft mamma dus juist meer zin. Dit kan per uur/dag/week veranderen dus blijf opletten hoe mamma zich voelt. Als mamma even geen zin heeft dan kan ze daar niet zo veel aan doen. Laat haar dan gewoon met rust. Als ze juist wel zin heeft, staat niets jullie in de weg.

Ben jij nu 9 weken zwanger ?

Alle pagina's over 9 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 10 weken zwanger

Vorige week: 8 weken zwanger

 

Reacties op '9 weken zwanger'

Reacties

Z
Vandaag 9weken... 10 miskramen gehad. Voel me nu voor het eerst 'stabiel' zwanger. Morgen echo. Spannende tijden.

Mona
Het blijft spannend! 9 weken zwanger en toch nog onzeker. Hoop dat het allemaal goed zal ontwikkelen.

Natasha
Bn ook 9 wke zwager dit wort me derde bn echt blij

Mom
Iedere vrouw met geluk word moeder. Moeders hebben ook seks!! De jouwe en de mijne. Die van iedereen anders bestonden we niet hihi

Sandra
Ik ben 7 week voel mij zeer goed hoor

Anoniem
Ben ook 9 weken ik voel me super ..en ben dol gelukkig ermee dit woord mijn 2 de kindje..

J
Oef ja, goed en informatief geschreven verder hoor, maar 'sex met mama' komt wel heel fout en tenenkrommend over! Niets mis met gewoon 'je vriendin'!

Amra
Hallo kben ook 9 weken zwanger maar heb een vraagje zijn jullie dan ook midden december zwanger gerankt of november heb nog geen echo gehabe?

Morena
Ik ben 9weken zwangerschap en ben trots met myn baby in myn buikje!

larrisa
Ik Ben 9 weken zwanger..en bent erg trots op..alleen de symphtomen die zijn wel lastig

Jouw naam:

Foto's over '9 weken zwanger'

 • 3D echo met 9 weken + 1 dag Vanwege een onderzoek waar we aan meedoen heb ik een extra echo gekregen in 2d en 3d. Heel bijzonder en wat een verschil met twee weken geleden!
 • Ons eerste wonder Ons wondertje op 7 weken en 2 dagen ; 1 cm Groot en perfect kloppend hartje ! ❤️
 • 9weekjes en 4 dagen Zo trots
 • Termijn echo - 23 september - Ik ben vandaag 9 weken en 1 dag!
 • 9 weken en 4 dagen
 • 9 weken en 6 dagen ♡♡♡
 • 9 weken
 • Echo 9 weken Eerste echo foto van onze lieve kleine kruimel <3
 • 9 weken
 • echo 9 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan