15 weken zwanger

15 weken zwanger15 weken zwanger

Mamma 15 weken zwanger

Je bent nu 15 weken zwanger! Sommige vrouwen ervaren een vervelende of zeurende pijn in de onderbuik. Hier hoef je je niet direct druk over te maken maar het kan wel heel erg vervelend zijn. Dit heeft te maken met de groei van je baarmoeder. Omdat je baby groeit, heeft deze meer plaats nodig. Overigens groeit niet alleen je baarmoeder, maar ook de hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe. Normaal gesproken, heb je zo'n vijf liter bloed in je lichaam maar op dit moment zal dit zo'n zes en een halve liter zijn. Je hartslag gaat daarom ook omhoog met zo'n vijftien tot twintig keer per minuut omdat het harder moet werken om al dit bloed in je lichaam rond te pompen.

kraamzorg regelen - Als je het nog niet hebt gedaan, is het nu een goede tijd om kraamzorg te regelen. Dit moet vaak uiterlijk met 15 weken zwangerschap besproken worden. Deze week moet je dus echt eventjes een goede kraamzorg regelen. Een kraamverzorgster kan je na je bevalling helpen met de zorg voor jou en je baby. Bij je eerste kindje is het prettig om een ervaren kraamverzorgster bij je te hebben die je alles goed en helder uit kan leggen. Bij een volgende zwangerschap is dat misschien niet zo heel belangrijk meer omdat je zelf beter weet wat je aan het doen bent. Lees alles over het regelen van een kraamzorg op onze kraamzorg pagina.

8 weken zwangerbij 15 weken zwanger kun je vaak nog prima sporten maar sport wel slim !

sporten - Als je van plan was om te stoppen met sporten de komende maanden, denk daar dan nog eens goed over na. Alhoewel topsport er eventjes niet in zal zitten, is sporten tijdens je zwangerschap een heel goed idee. Je houdt jezelf gezond, hebt veel minder kans op zwangerschapskwaaltjes en verlaagt ook nog eens de kans op een vroeggeboorte en andere ernstige complicaties. Natuurlijk zijn gevaarlijke sporten en de meeste teamsporten niet zo'n goed idee meer maar sporten zoals zwemmen of dansen kun je nog prima doen. Laat ook de auto wat vaker staan en zorg dat je minimaal 20 minuten per dag loopt.

verstopping - Zwangerschapshormonen zorgen er voor als je 15 weken zwanger bent dat je darmen langzamer gaan werken. Hierdoor zit het eten langer in je darmen en hebben je darmen meer tijd om vocht uit het voedsel te onttrekken. Hierdoor wordt het lastiger om naar de wc te gaan. Het kan ook zo zijn dat je baarmoeder tegen je darmen aan drukt en dat het daardoor nog eens extra vast komt te zitten. Dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel in je buik en darmkrampen. Gelukkig is dit normaal gesproken onschuldig en vaak goed te behandelen en ook te voorkomen. Verstopping tijdens de zwangerschap kan gemakkelijker leiden tot aambeien dus wees voorzichtig en pers niet te hard. Pas op met vallen - als je zo'n 15 weken zwanger bent dan begint je lichaam langzaam te veranderen. Daarbij hoort dat het zwaartepunt van je lichaam verandert omdat er steeds meer gewicht in je buik en zit en dat langzaam naar buiten gaat. Hierdoor kan het zijn dat je wat vaker struikelt en wat klunzig gaat lopen. Het hormoon relaxine wordt ook nog eens aangemaakt. Hierdoor worden je spieren slapper waardoor dit bovendien nog kan verergeren. Doe het dus ietsje rustiger aan de komende maanden en sprint niet meer de trap op en misschien is het ook tijd om de hoge hakken de kast in te doen en te verruilen voor een paar stoere sportschoenen

15 weken zwangerMet 15 weken zwangerschap is de baby zo groot als een sinaasappel!

Baby

Lengte van je baby: 11 centimeter
Gewicht van je baby: 90 gram
Ook als je 15 weken zwanger bent, blijft je baby flink groeien. In totaal is de baby bijna zo groot als een appel en het hoofde is zo groot als een knikker en de handjes zijn nu zo groot als een erwt. Het hoofdje is in verhouding veel groter dan de rest van het lichaam. De baby is al flink aan het bewegen in je baarmoeder maar de meeste vrouwen voelen dat nog niet.
De armpjes vanje baby zijn al zo groot dat hij of zij nu zijn eigen armen voor het gezicht kan houden. Deze week harden ook de botjes van je baby verder uit doordat je baby steeds meer en beter kalk op gaat nemen. Als er nu een röntgenfoto gemaakt zou moeten worden dan zie je niet alleen je eigen skelet maar ook dat van je kindje.
Het grote nieuws is dat je kindje deze week extra reflexen krijgt. Dat komt doordat het zenuwstelsel zich steeds verder ontwikkelt. Je baby kan al zuigen op het duimpje en ook de vingertjes, ellebogen en knieën kan hij of zij al buigen.
Je baby gaat nu beginnen met het aanmaken van gal. Dit is strakjes nodig voor de eerste ontlasting, die er overigens pas na de bevalling uit mag komen.

Pappa

Als je daar voor hebt gekozen, weet je binnenkort het geslacht van de baby. Mamma vindt het erg leuk als pappa ook mee denkt over een leuke baby naam. Maak dus alvast een lijstje met namen die je wat lijken en verras mamma daarmee.

Ben jij nu 15 weken zwanger ?

Alle pagina's over 15 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 16 weken zwanger

Vorige week: 14 weken zwanger

 

Reacties op '15 weken zwanger'

Reacties

1
1

Blijemam
Oeee hier ook eentje hoor 15 weekjes morgen en aanst di naar de pret echo voor het geslacht ..zo spannend ♡

Angelique
Zaterdag 16-9-2017 geslachtsbepaling gehad en het was al goed duidelijk, we krijgen een zoon. Helemaal gelukkig. De kleine doet het goed en had al de hij.zo leuk om te zien allemaal

Kim
Ik kan niet wachten om de baby iedere dag mee te maken ( voelen bewegen )

Ellen
Yeshhh. Nog 3 weekjes en dan op de helft

2016mama
hier ook nog 5 weken dan op de helft :D

liefdesbaby
zo blij 15 weken te zijn, dit betekent nog 5 en in de helft:D

Jouw naam:

Foto's over '15 weken zwanger'

 • 15 weken
 • Alles gaat goed, duim omhoog
 • 15 weken
 • 15 weken Deze foto heeft mijn dochter van 6 gemaakt, hi hi.
 • 15 weken
 • 15 weken
 • It's aboy! 15 weken 4 dagen!
 • buikje op 15 weken 15 weken zwanger :)
 • 15 weken
 • Hier ook al een buikje. Morgen 15 weken!

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan