17 weken zwanger

17 weken zwanger17 weken zwanger

Mamma

Je bent 17 weken zwanger ! Sommige mamma's krijgen rond deze tijd echt honger. De misselijkheid is voorbij en de baby vraagt om extra eten. Daar is niets mis mee maar let er wel op dat je voldoende gezond eet. Misschien heb je de baby al voelen bewegen. Dat is altijd een geruststellend gevoel. De komende weken zul je je baby steeds vaker gaan voelen maar maak je niet druk als je de baby even niet voelt. De baby moet ook slapen en als het tegen je placenta aan zit, voel je dat ook niet.
Je zult nu waarschijnlijk wel zien dat je zwanger bent. Je hebt al een buikje gekregen. Je zult merken dat er steeds meer mensen aan je buik willen zitten. Als je dat goed vindt, is daar niets mis mee. Als je dat liever niet wilt dan kun je dat gewoon zeggen. Het is jouw buik !

8 weken zwangermet 17 weken zwanger wil je vaak wat meer eten maar eet je ook gezond ?

Meer trek en gezond eten - Vaak zul je, rond de 17 weken, wat meer trek of ronduit honger krijgen. Dat komt omdat de baby steeds meer voeding vraagt. Je hoeft nu (en tijdens heel je zwangerschap) niet voor twee te gaan eten maar van sommige stoffen, zoals koper, calcium, ijzer en vitaminen heb je wat meer nodig. Je mag daarom best wel wat meer gaan eten dan dat je deed toen je nog niet zwanger was. Probeer daarbij zoveel mogelijk gevarieerd te eten binnen alle voedingsgroepen. Zo zorg je er voor dat je baby de beste start krijgt die je je baby kunt geven. En als je trek hebt in een stukje chocolade of iets anders dan hoef je jezelf dat natuurlijk niet te ontzeggen maar eet ook wat gezonds ! Je kunt alles over voeding lezen in onze specials over Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap

Verhoogde afscheiding - veel vrouwen hebben met 17 weken zwangerschap ook last van verhoogde afscheiding (geel of wit). Dit is niets om je druk over te maken. Dat is een teken van de zwangerschap. Doordat de doorbloeding beter is, krijg je ook meer afscheiding. Deze afscheiding kan er wel voor zorgen dat je een verhoogde kans hebt op een schimmelinfectie. Zorg er dus voor dat je weet hoe je een schimmelinfectie kunt herkennen zodat je het snel kunt laten behandelen. Door de verbeterde doorbloeding zal de vagina zelfs blauw of paars verkleuren. Dit wordt ook wel het teken van Chadwick genoemd en is al vanaf een week of 7 door de gyneacoloog te zien. Dit is gelukkig niet gevaarlijk voor jou of je baby.

Baby

17 weken zwangerMet 17 weken zwangerschap is de baby zo groot als een grote ui!

Lengte van je baby: 18 centimeter
Gewicht van je baby: 150 gram

De baby groeit nu ongeveer 2 centimeter per week. De hersenen zijn nu zo ver ontwikkeld dat ze het hartje van de baby gaan reguleren. Het hartje klopt zo'n 140 tot 150 keer per minuut en dat is ongeveer 2 keer zo snel als bij mama.
De baby begint nu je 17 weken zwanger bent langzaam met het aanleggen van een vet voorraadje. Dit vet is het speciale babyvet en wordt ook wel bruin vet genoemd. Bruin vet verschilt van het witte vet dat volwassenen hebben. Je kindje verzamelt dit bruine vet vooral in de nek, op het rompje en op de wangen. In tegenstelling tot wit vet is dit vet niet bedoeld om te isoleren maar om strakjes te verbranden. Hierdoor kan je kindje zich warm houden als het geboren wordt maar zover zijn we natuurlijk nog lang niet. Je baby heeft nu ongeveer een halve gram vet. Bij de geboorte is dit opgelopen tot maar liefst 2 en een halve kilo.
Om te leren ademhalen begint jouw baby deze week met oefenen. Dat doet je baby met vruchtwater. Je baby ademt het vruchtwater nu in en uit. Hierdoor ontwikkelen de longen van jouw baby zich. Ook de spieren die je baby nodig heeft om adem te halen en het ademhalingscentrum in de hersenen wordt ontwikkeld zodat je baby strakjes precies weet wat hij of zij moet doen zodra het geboren wordt.
De navelstreng die de baby aan de placenta verbindt, wordt vanaf nu steeds dikker en steviger. Je baby heeft steeds meer voedingsstoffen nodig en daar zorgt deze navelstreng voor. De navelstreng moet ook sterk genoeg zijn om zich na de geboorte meteen dicht te knijpen zodat je baby geen bloed verliest via de navelstreng.

Pappa

Ben jij nu 17 weken zwanger ?

Alle pagina's over 17 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 18 weken zwanger

Vorige week: 16 weken zwanger

 

Reacties op '17 weken zwanger'

Reacties

1
1

Kelsey
5 nov 2017.. hier ook 17.2 weken zwanger van de 1e. Sinds 1 dag weten wij dat wij een dochter krijgen zo bijzonder! Ik voel de kleine al een tijdje maar vandaag ook vanaf de buitenkant. Echt heel bijzonder. 2 kg aangekomen hier dus gaat nog netjes

Missy M
Hoi allemaal..ik ben nu 17 weken en 3 dagen. 2 april uitgerekend. Eerste 14 weken heel erg misselijk met overgeven. Gaat nu iets beter. Alles smaakt ook weer normaal. Wel heel erg moe en hoofdpijn maar mn kleine meis maakt het gelukkig goed. Over 2,5 week de 20 weken echo. Voel de kleine ook nog niet. Baarmoeder ligt voor. Is ook mijn eerste kindje

Missy M
Hoi allemaal..ik ben nu 17 weken en 3 dagen. 2 april uitgerekend. Eerste 14 weken heel erg misselijk met overgeven. Gaat nu iets beter. Alles smaakt ook weer normaal. Wel heel erg moe en hoofdpijn maar mn kleine meis maakt het gelukkig goed. Over 2,5 week de 20 weken echo. Voel de kleine ook nog niet. Baarmoeder ligt voor. Is ook mijn eerste kindje

Kimmy
Ik ben vandaag ook 17 weken zwanger

Kat
Vandaag 17 + 4 zwanger. Uitgerekend voor 31 mei 2017. Eerste 4 maanden super moe geweest. Af en toe wel misselijk geweest maar nooit moeten overgeven tot 4 dagen geleden. Heeft deze periode van het jaar waarschijnlijk ook met buikgriep te maken. Ben tot nu toe 5 kilo afgevallen. We weten sinds vorige week zeker dat het een meisje zal zijn. Tot nu toe kindje nog niet gevoeld. Veel succes iedereen!

Sash
Ik ben ook 17w3d. Nog aan mijn begin gewicht... maar ik was de eerste maanden zo misselijk dat ik geen zin had in eten. Ik hoopte deze keer niet zoveel bij te komen als met mijn eerste zwangerschap, maar ik vrees ervoor aan gezien nummer 3 niet alleen wilde komen en nog een extra zusje bij zich heeft. Dit weekend een grote wandeling mee gedaan in de Ardennen, is me niet goed bekomen, harde buiken... vanaf morgen doen we het weer kalm aan... al is dat niet makkelijk met 2 zonen van 5 & 3...

monique
Hoi hoi, Gefeliciteerd iedereen! Ik ben inmiddels 17 weken + 2 dagen. Ik voel af en toe wat gekriebel inn mijn buik maar of dat de baby is ? Ik ben in tegenstelling tot veel van jullie juist enorm aangekomen, nu al +12 kilo!! Ik eet gezond en snack ook voornamelijk gezonde tussendoortjes. Ik merk wel dat ik meer zin krijg in eten, dat is dus normaal. Dit is overigens ons eerste, erg spannend allemaal.

Benny
17 weken zwanger alweer. De kleine deze week voor het eerst echt goed gevoeld. Mijn man ook - dat is altijd heel bijzonder. Dit is onze vierde. De 2e en 3e voelde ik al eerder dus ik ben blij dat ik deze nu ook goed voel af en toe. Ik was aan het afvallen toen ik zwanger werd en door gewoon gezond te blijven eten ben ik nog een paar kilootjes kwijt geraakt de eerste maanden. Nu heb ik steeds honger. Blij om te lezen dat dit gevoel normaal is. Dat zal mij helpen er niet aan toe te geven en gewoon te blijven eten. Ik wil heel graag niet meer dan absoluut nodig aankomen deze zwangerschap omdat ik zo hard heb gewerkt om al dat extra gewicht dat ik had kwijt te raken vlak voordat ik zwanger werd. Als ik niet zo ontzettend moe was de hele tijd ging ik wat meer sporten. Mijn buikje begint nu ook duidelijk zichtbaar te worden. Ik vind het een uitdaging om me leuk te kleden en moet (weer) erg wennen aan dit andere lichaam. Nog een paar weken tot de 20 weken echo... kan niet wachten! Wil zo graag weten of dit kindje een jongen of meisje wordt en ook (voor zover ze het kunnen zien) of het iets mankeert waar we rekening mee moeten houden. Goed voorbereid zijn is heel veel waard :).

Nomi
Vandaag Zeventien weken in verwachting eerste drie maanden supermisselijk geweest voor medicijnen na de dokter maar mocht niet baten... dus maar gewoon gestopt met medicijnen en gehoopt dat het over zou gaan. Vierde maand nog misselijk geweest maar minder overgeven. Nu is het sporadisch en alleen sochtends soms nog overgeven dus is meegevallen achteraf! Na mijn idee nog niks aangekomen maar eet gezond. Hoop mn kleine binnenkort eens te voelen en hoor over drie weken wat het wordt. Idd afscheiding heel vervelend!!! Maar inlegkruisjes doen wonderen haha! Iedereen suc6en genietttt!!!

Jouw naam:

Foto's over '17 weken zwanger'

 • 16 & 17 weken
 • 17 weken zwanger
 • 17 weken zwanger 17 weekjes zwanger!
 • Buikje, 17 weken
 • 17 weken
 • 17 weken Echo van de geslachtsbepaling. It's a boy :-) !!
 • 17 weken zwanger Onze baby BOY
 • te groot voor 17 weken? Ik krijg veel te horen dat ik al een hele flinke buik heb wat vinden jullie?
 • 17 weken
 • 17 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan