Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap wel eens duizelig. Hoe dit komt en wat je er aan kunt doen, lees je hieronder !

Oorzaken duizeligheid tijdens de zwangerschap

Duizeligheid tijdens de zwangerschap heeft niet altijd een even duidelijke oorzaak. Iedereen is wel eens duizelig. Tijdens de zwangerschap komt er een hoop op je af en kun je ook wel eens extra vermoeid voelen. Duizeligheid / zwart zien of sterretjes zien, komt vaak door een zuurstoftekort in je hersenen. Zolang je duizeligheid heel af en toe voorkomt, is dit heel normaal. Ga even rustig zitten en eet wat. Vaak gaat het daarmee vanzelf over !
Hieronder vind je enkele oorzaken van duizeligheid tijdens je zwangerschap

Lage bloeddruk

De meest voorkomende oorzaak is een lage bloeddruk waardoor je bloedvaten minder goed samen kunnen trekken. Daarbij zijn je bloedvaten toch al wat verslapt door het hormoon progesteron. Bij een lage bloeddruk kun je duizelig worden als je je inspant of bijvoorbeeld plotseling gaat staan. Je hebt hier vaak vooral last van rond de 20e week. Dan is de bloeddruk van een zwangere vaak het laagst. Na de 20 weken stijgt je bloeddruk meestal weer.

Lage suikerspiegel

Als je zwanger bent, heb je sneller een te lage suikerspiegel. Hier kun je duizelig van worden. Je kunt er ook door gaan trillen. Als je hier last van hebt is het belangrijk wat vaker in kleine porties te eten. Je kunt ook wat druivensuiker innemen om direct de symptomen tegen te gaan

Bloedarmoede

Veel zwanger vrouwen hebben ook last van bloedarmoede. Bij bloedarmoede kan het bloed minder zuurstof vervoeren, en daardoor kun je je moe en duizelig voelen. Bloedarmoede is vaak prima op te lossen met een dieet. Neem hiervoor contact op met de verloskundige.

Hyperventilatie

Bij hyperventilatie adem je verkeerd waardoor je te veel koolzuur uitademt en de verhouding koolzuur / zuurstof in je bloed veranderd. De klachten kunnen worden veroorzaakt door spanning en stress. Veel zwangeren hebben in meer of mindere mate last van spanning en stress. Vaak helpt het om een stapje terug te doen als je hier last van hebt.

Op je rug liggen of slapen

Als je veel op je rug ligt als je slaapt, kun je ook duizelig worden. Dit is vooral later in je zwangerschap wanneer je buik zwaarder is. Je buik kan dan op je aderen drukken in je rug waardoor er moeilijker en minder bloed naar je hoofd stroomt. Dit heet ook wel het cava syndroom. je kunt dit oplossen door op je zij te gaan slapen.

Als je duizelig bent

Als je duizelig bent, is het belangrijk dat je even rustig aan doet. Soms helpt het om iets zoets voor de suikerspiegel of iets zouts voor de doorstroming van je bloed te eten. Vaak verdwijnt de duizeligheid na een paar minuten. Als je vaker last hebt van duizeligheid kun je het beste contact opnemen met je gynaecoloog of verloskundige. Als je flauwvalt, mag je nooit op je rug worden gelegd. Een zwanger vrouw kun je het beste op de linker zij leggen met de rug iets naar voren gebogen. Zorg dat je omgeving dit weet als jij zwanger bent !

Voorkomen

Omdat duizeligheid meerdere oorzaken kan hebben, is het niet altijd even gemakkelijk om het te voorkomen. Toch zijn er een aantal vuistregels die de kans kunnen verminderen: - Beweeg voldoende maar span je niet overmatig in.
- Eet goed en gevarieerd.
- Neem suikersnoepjes en zoute dropjes mee voor als je je slap voelt.
- Slaap niet op je rug.
- Leg af en toe je benen omhoog zodat het bloed naar je hoofd stroomt.
- Sta niet al te lang stil zonder te bewegen..
Vertrouw je het niet neem dan altijd contact op met een arts

 

Reacties op 'Duizeligheid tijdens de zwangerschap'

Reacties

Femke
Zojuist heel duizelig geweest. Ondertussen al 34 weken zwanger en tot nog toe maar weinig last van duizeligheid gehad. Met de info die hier staat snap ik het ook niet waarom nu wel en waarom zo kort en hevig. Nog maar 15 minuten geleden gegeten, ik zat neer en mijn benen lagen al omhoog. Dus waarom was ik dan plots zo duizelig dat ik bijna volledig wegdraaide? :S

Tycheltje
Nou, dat duizelige is echt niet prettig! Ging zonet bijna tegen de vlakte, helemaal niet verwacht. Dus het zal wel door de bloedarmoede komen, wat de bloedtest al aangaf. bah bah!

Jouw naam:

Lees meer ... !

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdes je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Je haar reageert daar ook op. Je haar valt bijvoorbeeld veel minder uit. Je kunt ook te maken krijgen van meer lichaamshaar.

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Veel zwanger vrouwen houden aan het einde van de zwangerschap vocht vast. Vaak gaat het vocht zitten in je handen, je voeten (enkels) of je gezicht. Vocht vasthouden is op zichzelf niet schadelijk maar kan wel een teken zijn van zwangerschapsvergiftigin

Verloskundigen bezoek

Tijdens een normale zwangerschap zul je heel je zwangerschap onder controle zijn van een verloskundige. Wat doet een verloskundige precies tijdens deze controles ?

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan