Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Wat is nesteldrang ?

Zoals gezegd is nesteldrang de neiging om tegen het einde van de zwangerschap op te ruimen, schoon te maken of te verbouwen. Sommige vrouwen willen schoonmaken omdat alles er opeens minder schoon uitziet. Sommigen willen gewoon zorgen dat het kindje in een schone omgeving terecht komt en sommigen zijn opeens helemaal niet meer tevreden met heel het huis. Het kan ook zijn dat je opeens alle onafgemaakte zaken rond het huis af wil maken. Veel vrouwen geven aan dat 'het iets is wat ze gewoon moeten doen'

Krijg ik het ook

Niet iedere zwangere vrouw krijgt last van nesteldrang en niet bij iedere zwangerschap is de drang aanwezig of precies hetzelfde. De kans dat jij het krijgt als je zwanger bent, is echter wel groot aanwezig.

Waar komt het vandaan?

Er is veel onduidelijk over waar nesteldrang vandaan komt. Evolutionair gezien is het een manier voor de mamma om te zorgen dat haar kindje in een gezonde omgeving opgroeit en zo betere kansen krijgt. Er is wat bewijs voor deze theorie omdat dieren ook nesteldrang kunnen vertonen. Vogels bouwen bijvoorbeeld een nest. Daar komt het woord dan ook vandaan. Soms wordt er ook wel beweerd dat wanneer de nesteldrang zich rond de 40e week manifesteert dit een teken is dat de bevalling gaat beginnen.

Waar moet je rekening mee houden ?

Nesteldrang kan op zich geen enkel kwaad maar te veel schoonmaken, opruimen en verbouwen is niet per se goed voor mamma en de baby. Let daarom op het volgende:
1. Als je wilt gaan verven, bedenk dan dat er giftige stoffen in de meeste verf zitten (zeker in verf op terpetinebasis en in sommige latex verven). Gebruik enkel verf op waterbasis maar kijk zorgvuldig na op het etiket of er echt geen schadelijke stoffen in zitten. Als je twijfelt, vraag het dan aan iemand die er verstand van heeft.
2. Als je het huis schoonmaakt, kijk dan uit welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Chloor en ammonia zijn niet de beste stoffen om mee in contact te komen als je zwanger bent. Gebruik bij voorkeur een biologisch schoonmaakmiddel en draag beschermende handschoenen.
3. Als je de kattenbak schoon wilt maken, bedenkt je dan snel. Dit is een taak voor pappa. In de kattenbak kunnen parasieten zitten die tot toxoplasmose kunnen leiden.

 

Reacties op 'Nesteldrang'

Reacties

Mir
Nou, ik ben nu 18 weken en 4 dagen zwanger en heb de laatste twee weken al kuren met alles netjes, schoon en georganisserd te hebben.... dat beloofd nog wat als de bevalling dichtbij komt.

Hafsa
Nog geen 26 weken zwanger en al ruim een week last van dwangmatig opruim woede. Geen kast die ongeorganiseerd is en geen vlekje op mijn vloer. Nog een paar wasjes en er is niks meer te doen betreft opruimen en schoonmaken. Ik merk wel dat ik te veel hebt gedaan ik had zo'n last van mijn buik dat ik niet meer kon lopen. Ben daarna gaan liggen en merkte dat ik heel moe was. Hafsa 25 weken en 6 dgn

Anneke
Ik denk toch wel dat die 'nesteldrang' vooral een voorbereiding is om zoveel mogelijk op voorhand te doen en dus zoveel mogelijk tijd en rust te hebben vlak na de geboorte. Wat zeker bij borstvoeding het geval is. Ik heb dus blijkbaar altijd al nesteldrang gehad, ook voor ik zwanger was.

Jouw naam:

Foto's over 'Nesteldrang'

  • met de dikke buik op de foto hier was ik 37 weken zwanger maar ik heb een beste buik

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Osteopathie

Wat kan osteopathie voor jou doen tijdens de zwangerschap ? Lees er alles over in dit artikel !

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdes je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Je haar reageert daar ook op. Je haar valt bijvoorbeeld veel minder uit. Je kunt ook te maken krijgen van meer lichaamshaar.

Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op bloedend tandvlees. Uiteindelijk kan dit leiden tot een ontsteking in je mond dus let extra goed op je gebit tijdens je zwangerschap

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Vaak komt dit door spanning of in het laatste trimester wanneer je niet meer lekker kunt liggen.

Oxytocine

Oxytocine speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling. Oxytocine zorgt voor wee├źn. Naarmate je zwangerschap vordert wordt de oxytocine in je lichaam minder geremd

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan