Nageboorte

Na de geboorte van je kindje heeft de placenta geen functie meer. De placenta zal dan loslaten en komt er ook vaginaal uit.

Nageboorte

Na de geboorte van je kindje is de placenta dus niet meer nodig en zal los laten van je baarmoederwand. Dit gebeurt meestal zo'n 10 tot 30 minute na de geboorte van je kindje. Je kindje wordt meestal snel aangelegd aan je borst. Hierdoor komt er oxytocine vrij wat nog een paar na weeën opwekt. Dit is meestal voldoende om de placenta los te laten komen als de placenta al niet uit zichzelf is losgekomen. Vaak helpt het om de zwaarte kracht ook mee te laten werken.
Als de placenta loskomt zul je vaak nog even mee moeten persen om deze er uit te krijgen. Als je placenta loskomt ontstaat er een wond in je baarmoeder. Deze zal nog enige tijd blijven bloeden waardoor je na je bevalling zult vloeien en speciaal verband zult moeten dragen.
Het uitdrijven van de placenta heet dan ook de nageboorte.

Als de placenta niet los komt

Het komt soms vaak voor dat de placenta niet direct los komt. De verloskundige heeft dan verschillende trucjes om de placenta toch los te laten komen. Dit is vrijwel altijd effectief. In uitzonderlijke gevallen moet de placenta operatief verwijderd worden.
De verloskundige zal eerst proberen op je buik te duwen.
Als dit niet lukt kun je een injectie met oxytocine krijgen om weeën op te wekken zodat de placenta los kan laten.
De verloskundige kan ook proberen je te laten plassen zodat de baarmoeder beter kan samentrekken. Als dit niet lukt zal de gynaecoloog na een uur ingrijpen. De gynaecoloog zal vaak nog even (redelijk hardhandig) proberen de placenta los te krijgen door op je buik te duwen. Als dit niet lukt kan hij/zij je aan het infuus met oxytocine leggen of de placenta operatief verwijderen.
Voor sommige vrouwen kan het niet loskomen van de placenta een nare ervaring zijn. Terwijl je kindje al geboren is ben jij nog bezig met de bevalling en heb jij nog dezelfde weeën als tijdens de tweede fase. Als je oxytocine krijgt toegediend is dit vaak helemaal onprettig. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor en laat de placenta meestal zonder al te veel problemen los

 

Reacties op 'Nageboorte'

Reacties

Jouw naam:Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan