Zwangerschapsmassage

De zwangerschap is een mooie, maar ook intensieve periode. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam en wordt je lichaam extra op de proef gesteld. Zwangerschapskwaaltjes kunnen zich aandienen in de vorm van pijn in de rug en nek, het vasthouden van vocht, slecht slapen, kramp in de kuiten en bekkenklachten. Een zwangerschapsmassage is de ideale manier om klachten te verminderen, heerlijk te ontspannen en bewust te genieten van je zwangerschap.

Waarom zwangerschapsmassage?

Je zwangerschap is een tijd waarin in een relatief korte periode veel gebeurt in je lichaam. Hormonen veranderen je spieren, banden en bloedvaten. Alles wordt losser en soepeler om ruimte te maken voor de baby en je voor te bereiden op de bevalling. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe bent. Soms krijg je last van lichamelijke klachten als pijn in je nek en rug, bekkenklachten, vocht vasthouden en slecht slapen. Zwangerschapsmassage helpt om deze klachten te verlichten;

  • De huid is een groot tastzintuig. Een aandachtvolle aanraking maakt dat er chemische stoffen door het lichaam worden afgegeven die leiden tot ontspanning. Deze stoffen (zoals oxytocine) zijn heilzaam en komen terecht in de bloedsomloop van jou en je kindje
  • Vanaf het tweede trimester van je zwangerschap kun je rugklachten en beenkrampen krijgen. Massage verlicht deze klachten en je zult daardoor lekkerder in je vel zitten.
  • Het laatste trimester past het lichaam zich in een korte tijd aan op de snel groeiende baby. Dit merk je vaak aan bekken-, rug-, nek- en schouderklachten.
  • Een massage tijdens de zwangerschap zorgt voor een betere bloeddoorstroming en stimuleert het lymfestelsel. De placenta raakt beter doorbloedt en afvalstoffen kunnen sneller (via de urine) uit het lichaam worden verwijderd, het is daarom belangrijk om extra (water) te drinken na een (zwangerschaps)massage. Ook overtollig volgt kan door een massage kwijt worden geraakt.
  • Massage geeft ontspanning en versterkt het immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor ziekte.
  • Zwangere vrouwen die (regelmatig) gemasseerd worden slapen beter en hebben minder last van ongerustheid, angst en depressiviteit (massage vermindert de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) in de hersenen).
  • De massage zorgt er ook voor dat je even stil staat bij alle veranderingen in je lichaam, hierdoor word je je bewuster van de baby in je buik.

Het is wetenschappelijk bewezen dat zwangerschapsmassage een positief effect heeft op beter slapen, minder rugpijn, minder stress (stress is net zo slecht als roken tijdens de zwangerschap) en minder complicaties tijdens de bevalling. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat door zwangerschapsmassage het percentage vroeggeboortes kleiner is en dat er minder complicaties optreden tijdens de zwangerschap en bevalling.
Ook wanneer er geen klachten zijn tijdens je zwangerschap is een zwangerschapsmassage een heerlijk middel om te ontspannen en echt te genieten van de baby in je buik. Even weg uit de dagelijkse drukte en genieten van het zwanger zijn. De ontspanning en het geluksgevoel dat dit moment opwekt zal ook voor de baby een weldaad zijn, er komt meer zuurstofrijk bloed bij de baby via de placenta en afvalstoffen worden afgevoerd en komen zo niet bij de baby terecht.

Waarom een speciale zwangerschapsmassage en geen andere massage vorm?

Wanneer je zwanger bent is het verstandig om een speciale zwangerschapsmassage te boeken bij een masseur of therapeut die opgeleid is om deze vorm van massage aan te bieden. Er zijn namelijk verschillende aspecten waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het masseren van een zwangere vrouw.

  • Verschillende drukpunten op het lichaam staan in contact met de baarmoeder, het is daarom belangrijk om deze punten niet te activeren tijdens de massage. Het is daarom verstandig om geen stoelmassages te ondergaan tijdens je zwangerschap (meld deze altijd aan de masseur wanneer je bijvoorbeeld op je werk stoelmassages aangeboden krijgt) en voetreflexologie behandelingen alleen te ondergaan op aanraden van bijvoorbeeld de verloskundige bij een voetreflexoloog die gespecialiseerd is in zwangerschap en gynaecologie.
  • Massages met warmte zijn niet geschikt voor zwangeren. Hotstone massages, kruidenstempel massages en massages op een warmte kussen zijn niet geschikt voor zwangeren. Bij deze vorm van massage wordt extra warmte gebruikt om de spieren te ontspannen. Omdat zwangeren het al vaak warmer hebben kan het erg onprettig voor de zwangere zijn om zo? n massage te ondergaan. Des te belangrijker is dat wanneer je zwanger bent je niet wilt dat je lichaam extra opgewarmt wordt omdat het lichaam hierdoor een koorts gevoel krijgt en zich van alles wil ontdoen wat niet in het lichaam thuishoort of ballast is (de baby).
  • Aromatherapie kan erg prettig zijn tijdens de zwangerschap maar moet dan wel gericht zijn op zwangerschapskwaaltjes en/of er moet rekening gehouden worden met de zwangerschap. Er zijn namelijk verschillende kruiden (zoals rozemarijn en salie) die een samentrekkende/verkrampende werking hebben. Deze kruiden zijn dus af te raden tijdens de zwangerschap. Anderzijds worden deze kruiden (en zo ook het activeren van reflexpunten) soms toegepast wanneer een vrouw overtijd is om zo de zwangerschap mee te helpen op te wekken.

Een andere reden om een zwangerschapsmassage te boeken bij een gespecialiseerde therapeut of masseur is dat deze praktijken (waaronder massagepraktijk Peace of Mind in Bergen op Zoom) een speciale prenatale massagetafel hebben die speciaal ontwikkeld is voor zwangere vrouwen.
Deze prenatale massagetafel is speciaal ontworpen in samenwerking met gynaecologen, verloskundigen en massagetherapeuten. Deze massagetafel is zo uniek omdat er borst-, en buikuitsparingen in zijn verwerkt waardoor je als zwangere vrouw weer eens heerlijk op je buik kunt liggen en kunt genieten van een welverdiende massage.
Mocht een masseur geen prenatale massagetafel hebben dan zul je hoogstwaarschijnlijk op je zij worden gelegd met kussens tussen je knieen en ellebogen (bijvoorbeeld een voedingskussen). Op de rug liggen tijdens je massage is af te raden tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap (in verband met het afknellen van bloedvaten), half zittend door middel van kussens achter je rug en hoofd is wel een goede oplossing.

Massagepraktijk Prachitg Bevallen

In Massagepraktijk PRachtig Bevallen in Bergen op Zoom ( op 15 min afstand van Roosendaal, en 35 min van Breda en Antwerpen) bieden wij prenatale (zwangerschaps-) en postnatale (ontzwanger-) massages aan die volledig worden afgestemd op jouw klachten en/of wensen die je op dat punt in (of na) je zwangerschap hebt.

 

Reacties op 'Zwangerschapsmassage'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zwangerschapsmassage'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Belly painting

In het laatste trimester is het erg leuk om je buik te laten bodypainten. Dat noemen ze belly painting. Je kunt dit op veel plaatsen laten doen

Filmtips voor zwangeren

De leukste filmtips voor zwangeren ! Films die je moet hebben gezien als je zwanger bent of wilt worden

Zwangerschaps zwemmen

Zwangerschapszwemmen is een mooie aanvulling op bijvoorbeeld de zwangerschapsgym of -yoga. Het bevordert de bloedcirculatie en spierfuncties, ontlast spiergroepen en gewrichten en helpt eventuele pijnklachten te verminderen.

Yoga tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is yoga een uitstekende manier om contact te maken met je kindje en om op praktische wijze te bewegen, te genieten en stil te staan bij je zwangerschap. Lichamelijk, geestelijk en emotioneel verandert er zoveel dat het je soms be

Aquajoggen

Sporten tijdens de zwangerschap is gezond en zeker een aanrader. Een perfecte manier om te blijven sporten is aquajoggen. Je hebt veel minder last van je toch al weker wordende gewrichten en ook je buik zit niet in de weg !

Zwangerschapsmassage

De zwangerschap is een mooie, maar ook intensieve periode. Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam en wordt je lichaam extra op de proef gesteld. Zwangerschapskwaaltjes kunnen zich aandienen in de vorm van pijn in rug en nek, het vasthou

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan