Verstopte neus tijdens de zwangerschap

  • Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunt doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen krijgen in het tweede trimester van de zwangerschap last van een kwaaltje dat je misschien niet meteen associeert met zwangerschap, namelijk verstopte neus. Ongeveer één op drie zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van een verstopte neus terwijl ze niet verkouden zijn en geen allergische reactie hebben. Meestal begint dit ergens in het tweede trimester en wordt het in de loop van de zwangerschap erger.
Een verstopte neus tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door een verhoogd oestrogeen niveau. Het extra oestrogeen kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in je neus op gaan zetten en meer snot aan gaan maken. Dit zorgt ervoor dat je neus verstopt raakt. Een verstopte neus tijdens de zwangerschap kan dus ook helemaal geen kwaad maar het kan wel erg lastig zijn.
Na de zwangerschap maakt je lichaam al snel minder oestrogeen aan en zal de verstopte neus binnen 1-2 weken helemaal verdwenen zijn.

Allergische reactie of gewoon een verkoudheid?

Tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor ziektes omdat jouw weerstand minder is. Ook is het lastig te voorspellen of je meer of minder last krijgt van allergieën. Bij de ene zwangerschap krijg je meer last van allergieën terwijl je bij de andere zomaar minder last kunt krijgen. Als je verkouden bent dan moet je vaak moesten, niesen, heb je last van een pijnlijke keel of opgezwollen klieren. Als dat het geval is dan hebt je waarschijnlijk gewoon een verkoudheid opgelopen. Als je deze symptomen niet hebt dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat de verstopte neus veroorzaakt wordt door jou zwangerschap.
Als je last hebt van een allergische reactie merk je dat ook vaak aan tranende of jeukende ogen of een jeukend verhemelte. Als dat het geval is dan is de verstopte neus waarschijnlijk te wijten aan een allergie.

Wat kun je doen tegen een verstopte neus

  • Houd je hoofd tijdens het slapen iets rechter op
  • Stoom met heet water zodat de neusholte vrij komt
  • Neem een warme douche
  • Probeer zout water spray
  • Zorg dat de omgeving niet te droog wordt (zet een kommetje met water neer)
  • Gebruik geen medicijnen of andere neussprays zonder te overleggen met jouw huisarts
  • Zorg er voor dat je niets beschadigt tijdens het snuiten. Snuit altijd voorzichtig door 1 neusgat terwijl je het andere gat voorzichtig dicht knijpt
 

Reacties op 'Verstopte neus tijdens de zwangerschap'

Reacties

Anoniem
Ik heb met 20 weken corona gekregen potdichtte neus en fijn kom er niet meer vanaf nu met de zwangerschap blijft het potdicht ben nu 28 weken en doe al 8 weken geen oog dicht ben nu al helemaal op. Niks werkt ook alleen xylometazoline als ik geluk heb even, maar de nacht is dan nog ellende zelfs met dat middel slaat het dicht

Pippa
Sinds week 8 een verstopte neus. Heb bloed geprikt op allergieen, dat is negatief. Huisarts zegt dat ik moet stomen en neusspray met zoutoplossing moet gebruiken. Huisarts weet dat zoutoplossing bij mij niet helpt. Met stomen zit het na een kwartier weer dicht, wordt het dus ook niet. Ik gebruik gewoon xilomethazoline en dat weet de huisarts. Is vervelend en benauwend, maar je krijgt er wel wat prachtigs voor terug.

Santushia
Sinds week 28 zit ik met een verstopte neus tot nu toe.nu ben ik 38 weken gaat open maar gaat weer soms een beetje dicht.maar t lukt nu wel maar soms heel erg lastig kan niet slapen.houd nog een beetje vol ik ben zo er van af.

Ann
37 weken zwanger. Vanaf week 8 tot week 33 last van verstopte neus. Zodra ik ga liggen in het bingo! Ik word er dol van!! Het is 3 weken goed gegaan en nu begint de ellende weer. Doe amper een oog dicht..en het lijf is moe!

Pipo
och och, je zou bijna denken dat de wereld vergaat met die verstopte neuzen

Arewik
Ik ben nu 15 weken , zit nu al met een verstopte neus. Heel erg lastig ,

Sarah
Ik ben 7 weken en heb nu al verstopte neus en benauwd heid maakt me heel erg angstig soms maar hoort erbij eff doorzetten. Groetjes

Martine
Ik heb een chronisch verstopte neus tijdens mijn zwangerschap. Knap lastig. Zijn hier oplossingen voor?

Martine
Ik heb een chronisch verstopte neus tijdens mijn zwangerschap. Knap lastig. Zijn hier oplossingen voor?

Yvonne
Sinds de 13de week al een verstopte neus.. in de nacht is het erger. Helaas voor mijn vriend snurk ik nu regelmatig hihi. Overdag kan ik gelukkig gewoon door mijn neus ademen maar ben wat snotterig zeg maar.. mmm dikke kans dat het dus na mijn zwangerschap pas over is..

Jouw naam:

Foto's over 'Verstopte neus tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Carpaal Tunnel Syndroom

Pijn en tintelingen in jouw hand of vingers in het tweede of derde trimester van de zwangerschap ? Dan zou dat best wel een het carpaal tunnel syndroom kunnen zijn

Emoties tijdens de zwangerschap

Vaak is een zwangerschap een bron van tegenstrijdige emoties. Niet alleen ben je als zwangere vrouw soms in een ijzeren greep van je hormonen, er komt ook nog een heel erg veel op je af en je lichaam geeft je ook nog eens veel ongemak.

Bloed afnemen

Soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog bloed wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Progesteron tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je veel van het hormoon progesteron aan. Waarom en wat dit met je doet leggen wij uit

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan