Verstopte neus tijdens de zwangerschap

  • Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunt doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen krijgen in het tweede trimester van de zwangerschap last van een kwaaltje dat je misschien niet meteen associeert met zwangerschap, namelijk verstopte neus. Ongeveer één op drie zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van een verstopte neus terwijl ze niet verkouden zijn en geen allergische reactie hebben. Meestal begint dit ergens in het tweede trimester en wordt het in de loop van de zwangerschap erger.
Een verstopte neus tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door een verhoogd oestrogeen niveau. Het extra oestrogeen kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in je neus op gaan zetten en meer snot aan gaan maken. Dit zorgt ervoor dat je neus verstopt raakt. Een verstopte neus tijdens de zwangerschap kan dus ook helemaal geen kwaad maar het kan wel erg lastig zijn.
Na de zwangerschap maakt je lichaam al snel minder oestrogeen aan en zal de verstopte neus binnen 1-2 weken helemaal verdwenen zijn.

Allergische reactie of gewoon een verkoudheid?

Tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor ziektes omdat jouw weerstand minder is. Ook is het lastig te voorspellen of je meer of minder last krijgt van allergieën. Bij de ene zwangerschap krijg je meer last van allergieën terwijl je bij de andere zomaar minder last kunt krijgen. Als je verkouden bent dan moet je vaak moesten, niesen, heb je last van een pijnlijke keel of opgezwollen klieren. Als dat het geval is dan hebt je waarschijnlijk gewoon een verkoudheid opgelopen. Als je deze symptomen niet hebt dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat de verstopte neus veroorzaakt wordt door jou zwangerschap.
Als je last hebt van een allergische reactie merk je dat ook vaak aan tranende of jeukende ogen of een jeukend verhemelte. Als dat het geval is dan is de verstopte neus waarschijnlijk te wijten aan een allergie.

Wat kun je doen tegen een verstopte neus

  • Houd je hoofd tijdens het slapen iets rechter op
  • Stoom met heet water zodat de neusholte vrij komt
  • Neem een warme douche
  • Probeer zout water spray
  • Zorg dat de omgeving niet te droog wordt (zet een kommetje met water neer)
  • Gebruik geen medicijnen of andere neussprays zonder te overleggen met jouw huisarts
  • Zorg er voor dat je niets beschadigt tijdens het snuiten. Snuit altijd voorzichtig door 1 neusgat terwijl je het andere gat voorzichtig dicht knijpt
 

Reacties op 'Verstopte neus tijdens de zwangerschap'

Reacties

Pippa
Sinds week 8 een verstopte neus. Heb bloed geprikt op allergieen, dat is negatief. Huisarts zegt dat ik moet stomen en neusspray met zoutoplossing moet gebruiken. Huisarts weet dat zoutoplossing bij mij niet helpt. Met stomen zit het na een kwartier weer dicht, wordt het dus ook niet. Ik gebruik gewoon xilomethazoline en dat weet de huisarts. Is vervelend en benauwend, maar je krijgt er wel wat prachtigs voor terug.

Santushia
Sinds week 28 zit ik met een verstopte neus tot nu toe.nu ben ik 38 weken gaat open maar gaat weer soms een beetje dicht.maar t lukt nu wel maar soms heel erg lastig kan niet slapen.houd nog een beetje vol ik ben zo er van af.

Ann
37 weken zwanger. Vanaf week 8 tot week 33 last van verstopte neus. Zodra ik ga liggen in het bingo! Ik word er dol van!! Het is 3 weken goed gegaan en nu begint de ellende weer. Doe amper een oog dicht..en het lijf is moe!

Pipo
och och, je zou bijna denken dat de wereld vergaat met die verstopte neuzen

Arewik
Ik ben nu 15 weken , zit nu al met een verstopte neus. Heel erg lastig ,

Sarah
Ik ben 7 weken en heb nu al verstopte neus en benauwd heid maakt me heel erg angstig soms maar hoort erbij eff doorzetten. Groetjes

Martine
Ik heb een chronisch verstopte neus tijdens mijn zwangerschap. Knap lastig. Zijn hier oplossingen voor?

Martine
Ik heb een chronisch verstopte neus tijdens mijn zwangerschap. Knap lastig. Zijn hier oplossingen voor?

Yvonne
Sinds de 13de week al een verstopte neus.. in de nacht is het erger. Helaas voor mijn vriend snurk ik nu regelmatig hihi. Overdag kan ik gelukkig gewoon door mijn neus ademen maar ben wat snotterig zeg maar.. mmm dikke kans dat het dus na mijn zwangerschap pas over is..

Audrey
week 35 - ik dacht dat ik 3 weken geleden een verkoudheid had opgelopen (wat heel logisch leek gezien de periode van het jaar, misschien was het effectief een verkoudheid), maar die blijft maar aanslepen en ik geraak er niet van af, ik word er gewoon zo moedeloos van omdat alles vast zit, en nu zit ik nog met een lichte bronchitis ook sinds 2 dagen, waardoor ik nog meer moet hoesten omdat ik niet meer door mijn neus kan ademen. Is er echt niets doeltreffender ?? Ik hou dit echt geen 5 weken meer vol :'o(

Jouw naam:

Foto's over 'Verstopte neus tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Bloedneus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedneuzen. Veel kwaad kan het niet maar het is wel lastig !

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Oestrogeen tijdens de zwangerschap

Oestrogenen worden ook wel vrouwelijk hormonen genoemd. Oestrogenen zijn een verzamelnaam voor 3 vrouwelijke hormonen. Hiervan is Estriol belangrijk voor de zwangerschap.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op spataderen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat het bloed niet meer zo goed kan worden teruggepompt vanuit de benen naar het hart doordat je bloedvaten verslappen, toegenomen bloedvolume en je baardmoeder

Omgaan met zon en hitte

Zo ga je om met zon en hitte tijdens de zwangerschap

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan