Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

  • Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Iets meer dan 1 op de 9 zwangere vrouwen krijgen ergens in het derde trimester last van rusteloze benen. Dit wordt ook wel RLS ( Restless Legs Syndroom) genoemd. Vooral als je wilt slapen voel je getintel of gekriebel in je benen waardoor in slaap vallen lastig wordt.

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Het rusteloze benen sydroom wordt ook wel RLS ( Restless Legs Syndroom) genoemd en treedt voornamelijk op wanneer je eventjes uitrust of wilt gaan slapen. Je benen voelen alsof ze tintelen, jeuken of zelfs prikken. RLS komt voornamelijk voor in je onderbenen maar sommige vrouwen voelen het ook in hun bovenbenen, armen of handen.
Meestal kun je weinig tegen rusteloze benen doen. Aan het begin van het derde trimester treedt het syndroom op en gedurende 1 tot maanden wordt het erger. In de laatste maand van de zwangerschap neemt het meestal weer wat af. Na je zwangerschap verdwijnen de rusteloze benen vanzelf weer.

Wat helpt bij jou tegen rusteloze benen ?


Niets
Rekken en strekken
IJzertabletten
Vitaminetabetten
Geen koffie meer drinken
Iets anders .... zie mijn berichtje onderaan

De oorzaak van rusteloze benen

De oorzaak van rusteloze benen blijft meestal onbekend. Sommige artsen vermoeden dat het te maken heeft met een ijzer tekort, een vitamine tekort, te veel oestrogeen of een slechte doorbloeding. Rusteloze benen lijk ook voor een deel erfelijk te zijn. Als je voor je zwangerschap al rusteloze benen had wordt dit tijdens de zwangerschap meestal erger.

Wat kun je doen tegen rusteloze benen ?

Meestal lukt het niet om rusteloze benen tijdens de zwangerschap geheel te verhelpen. Pas na je zwangerschap zal dit syndroom geheel weer verdwijnen.

  • Vermijd koffie en cafeïne. Koffie kan rusteloze benen veel erger maken.
  • Als je niet kunt slapen door de rusteloze benen blijf dan niet liggen. Ga alleen naar bed als je moe bent en kunt slapen. Lezen of tv kijken in bed verergert het probleem soms
  • Lichte oefeningen en rekken en strekken kan soms tijdelijk helpen
  • Raadpleeg jouw huisarts om te kijken of een ijzergbrek of vitaminegebrek de oorzaak is van rusteloze benen
 

Reacties op 'Rusteloze benen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Nine
Anderhalf uur voor het slapen gaan neem ik 2 magnesiumtabletten van het merk Solgar. Nergens meer last van! Ik merk het meteen als ik ze vergeten ben in te nemen. Ik vind het dan ook raar dat er vaak gezegd wordt dat er niks tegen te doen is. Goede nachtrust kan de hele beleving van je zwangerschap zo veel prettiger maken! Dus neem die pilletjes, zorg dat je een lekker groot en zwaar zwangerschapskussen hebt om tussen je benen en enkels te leggen en slaap op links! Ben nu 38 weken en slaap nog steeds als een roosje (afgezien van de 2 รก 3 plasonderbrekingen ;)).

Bianca
Elke dag even goed bewegen, een half uur wandelen bijv. Dit kan 's avonds na het eten ook wel heel lekker zijn! En ik slik 2 magnesiumtabletten per dag.

Suus
Ik gebruik 'onrustige benen spray' van Dr Fix. Dit werkt bij mij echt heel goed.

Nathalie
Kun je me zeggen welke olie? Speciaal voor dit probleem?

Priscilla
ik neem magnesium elke dag en smeer men benen in voor het slapen gaan in met een olie. Dit helpt dit onder controle te houden.

Jouw naam:

Foto's over 'Rusteloze benen tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

Meerlingenzwangerschap meer kans op complicaties?

Tijdens de eerste echo is het duidelijk, jullie krijgen niet 1 baby maar twee baby's! Een gigantische verrassing waar jullie misschien een aantal dagen voor nodig hebben om aan het idee te wennen. Brabbels hoopt jullie door middel van dit artikel meer inz

Progesteron tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maak je veel van het hormoon progesteron aan. Waarom en wat dit met je doet leggen wij uit

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Incontinentie en zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap kun je last hebben van urineverlies. De meerderheid van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken in meer of mindere mate.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan