Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

  • Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Iets meer dan 1 op de 9 zwangere vrouwen krijgen ergens in het derde trimester last van rusteloze benen. Dit wordt ook wel RLS ( Restless Legs Syndroom) genoemd. Vooral als je wilt slapen voel je getintel of gekriebel in je benen waardoor in slaap vallen lastig wordt.

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Het rusteloze benen sydroom wordt ook wel RLS ( Restless Legs Syndroom) genoemd en treedt voornamelijk op wanneer je eventjes uitrust of wilt gaan slapen. Je benen voelen alsof ze tintelen, jeuken of zelfs prikken. RLS komt voornamelijk voor in je onderbenen maar sommige vrouwen voelen het ook in hun bovenbenen, armen of handen.
Meestal kun je weinig tegen rusteloze benen doen. Aan het begin van het derde trimester treedt het syndroom op en gedurende 1 tot maanden wordt het erger. In de laatste maand van de zwangerschap neemt het meestal weer wat af. Na je zwangerschap verdwijnen de rusteloze benen vanzelf weer.

Wat helpt bij jou tegen rusteloze benen ?


Niets
Rekken en strekken
IJzertabletten
Vitaminetabetten
Geen koffie meer drinken
Iets anders .... zie mijn berichtje onderaan

De oorzaak van rusteloze benen

De oorzaak van rusteloze benen blijft meestal onbekend. Sommige artsen vermoeden dat het te maken heeft met een ijzer tekort, een vitamine tekort, te veel oestrogeen of een slechte doorbloeding. Rusteloze benen lijk ook voor een deel erfelijk te zijn. Als je voor je zwangerschap al rusteloze benen had wordt dit tijdens de zwangerschap meestal erger.

Wat kun je doen tegen rusteloze benen ?

Meestal lukt het niet om rusteloze benen tijdens de zwangerschap geheel te verhelpen. Pas na je zwangerschap zal dit syndroom geheel weer verdwijnen.

  • Vermijd koffie en cafeïne. Koffie kan rusteloze benen veel erger maken.
  • Als je niet kunt slapen door de rusteloze benen blijf dan niet liggen. Ga alleen naar bed als je moe bent en kunt slapen. Lezen of tv kijken in bed verergert het probleem soms
  • Lichte oefeningen en rekken en strekken kan soms tijdelijk helpen
  • Raadpleeg jouw huisarts om te kijken of een ijzergbrek of vitaminegebrek de oorzaak is van rusteloze benen
 

Reacties op 'Rusteloze benen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Nine
Anderhalf uur voor het slapen gaan neem ik 2 magnesiumtabletten van het merk Solgar. Nergens meer last van! Ik merk het meteen als ik ze vergeten ben in te nemen. Ik vind het dan ook raar dat er vaak gezegd wordt dat er niks tegen te doen is. Goede nachtrust kan de hele beleving van je zwangerschap zo veel prettiger maken! Dus neem die pilletjes, zorg dat je een lekker groot en zwaar zwangerschapskussen hebt om tussen je benen en enkels te leggen en slaap op links! Ben nu 38 weken en slaap nog steeds als een roosje (afgezien van de 2 á 3 plasonderbrekingen ;)).

Bianca
Elke dag even goed bewegen, een half uur wandelen bijv. Dit kan 's avonds na het eten ook wel heel lekker zijn! En ik slik 2 magnesiumtabletten per dag.

Suus
Ik gebruik 'onrustige benen spray' van Dr Fix. Dit werkt bij mij echt heel goed.

Nathalie
Kun je me zeggen welke olie? Speciaal voor dit probleem?

Priscilla
ik neem magnesium elke dag en smeer men benen in voor het slapen gaan in met een olie. Dit helpt dit onder controle te houden.

Jouw naam:

Foto's over 'Rusteloze benen tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Oxytocine

Oxytocine speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling. Oxytocine zorgt voor weeën. Naarmate je zwangerschap vordert wordt de oxytocine in je lichaam minder geremd

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdes je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Je haar reageert daar ook op. Je haar valt bijvoorbeeld veel minder uit. Je kunt ook te maken krijgen van meer lichaamshaar.

Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een s

Acupunctuur bij psychische klachten

Psychische klachten, maar ook andere klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen o

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap komt redelijk vaak voor. Het kan optreden tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Echt veel kwaad kan het niet maar het kan wel lastig zijn. Je kunt er ook nog eens erg van schrikken

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan