Verloop van de bevalling
0 De bevalling verloopt in 3 fasen. De ontsluigintsfase waarin weeën voor een volledige ontsluiting moeten zorgen. De uitsdrijvingsfase waarin persweeën er voor zorgen dat de baby naar buiten komt en de nageboorte waarin de placenta naar buiten komt
Ontsluitingsfase: weeën zorgen voor een volledige ontsluiting
De bevalling begint met weeën die in zijn te delen in 3 fasen. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder die er voor zorgen dat de de baarmoedermond week wordt, van vorm veranderd (verstrijkt) en uiteindelijk open gaat (ontsluiting).
1. Beginfase
In de beginfase heb je af en toe een wee, ze zijn meestal nog niet zo heel heftig en zorgen voor de eerste paar centimeter ontsluiting. Tijdens deze fase zal de baarmoedermond weker worden en verstrijken. Deze fase kan enkele uren tot enkele dagen duren.
2. Latente fase
In deze fase nem je weeën in kracht en frequentie toe maar zijn meetal nog goed vol te houden. De weeën komen regelmatig om de 4 minuten ongeveer en houden 1 tot anderhalve minuut aan. Deze weeën brengen de ontsluiting tot ongeveer 6 tot 8 centimeter. Deze fase duurt meetal 5 tot 7 uur maar langer kan ook.
3. Actieve fase
Tijdens deze fase worden je weeën nog heftiger en je zult ze echt weg moeten puffen. De baby daalt naar zet laagste punt en de laatste paar centimeters moeten nog verdwijnen. Er kan al wat persdrang zijn in deze fase maar zolang je nog geen volledige ontsluiting hebt mag je niet persen. Er zit dan nog een randje waar je baby niet lang kan. Deze fase kan erg pijnlijk zijn. Bij veel vrouwen breken de vliezen ergens in de tweede of derde fase. Na het breken van de vliezen worden de weeën vaak wat heftiger. Deze fase duurt gemiddeld 1 tot 2 uur.
Uitdrijvingsfase waar je baby geboren wordt.
Als je volledige ontsluiting hebt dan mag je gaan persen. Je krijgt in deze fase ook persweeën. Persweeën zorgen voor een ongekende drang tot persen. Het wordt wel omschreven als een oerkracht en het voelt alsof je verschrikkelijk naar de wc moet. Bij de eerste persweeën mag je voorzichtig mee persen. Zodra de persweeën krachtiger worden mag je harder mee gaan persen. Bij iedere perswee waarbij je mee perst zal de baby iets verder naar de uitgang komen. In deze fase is het heel erg belangrijk dat je goed naar je verloskundige luistert. De verloskundige zal er voor proberen te zorgen dat de baby zo goed mogelijk ter wereld komt en dat jij zo min mogelijk uitscheurt. Het laatste stukje staat er erg veel druk op de vagina en is uitscheuren een risico. De verloskundige zal he dan vragen om niet te persen zodat het hoofdje door de persweeën alleen geboren kan worden. Hierdoor heb je minder kans om uit te scheuren.
Bij een nomale bevalling komt eerste het hoofdje, dan een schouder, daarna de andere en dan de rest van het lijfje. Hierbij maakt je baby een draai in het geboortekanaal. Aan het einde van deze fase wordt de navelstreng doorgeknipt. Hierbij is het belangrijk dat een paar minuten gewacht wordt zodat de navelstring uitgeklopt is waardoor de laatste voedingsstoffen, stamcellen en bescherming nog bij het minde komen. Als je wilt mag papa de navelstreng doorknippen of je mag het zelfs zelf doen.
Voor je eerste kindje kan dit wel 2uur duren maar een uur is gemiddeld. Bij een tweede of derde kindje gaat dit meestal een heel stuk sneller (10 minuten is geen uitzondering).
Nageboorte waar de moederkoek los komt
Nadat je baby geboren wordt moet ook de moederkoek nog loskomen. Vaak wordt de bay meteen aan de borst gelegd na de bevalling. Hierdoor maakt mama een stofje aan waardoor de moederkoek makkelijker los kan komen. Dit gebeurt vaak binnen een half uur. De moederkoek moet binnen een uur losraken en 'geboren' worden.