Zwangerschap: hoe zit het met je zorgverzekering?

Vanaf het moment dat duidelijk is dat je zwanger bent, komt er van alles op je af. Misschien vliegt het je wel even aan. Wat moet ik allemaal regelen voordat mijn kindje komt? Op dat moment denk je er misschien niet direct aan je zorgverzekering. Toch kan het qua kosten veel uitmaken bij welke zorgverzekeraar je zit en of je wel of niet aanvullend verzekerd bent.

Kosten tijdens de zwangerschap

Behalve dat je een hele uitzetlijst voor je baby bij elkaar moet shoppen, komen er nog meer kosten om de hoek kijken. De verloskundige zorg wordt gelukkig vergoed vanuit de basisverzekering, dat betekent geen extra kosten voor jou wat dat betreft. Moet je echter bloedprikken gedurende de zwangerschap dan komt dat deels voor eigen rekening. Dit gaat af van je eigen risico. Wil je een zwangerschapscursus doen, dan is het soms mogelijk om deze vergoed te krijgen vanuit een aanvullende verzekering.

Kosten rondom de bevalling

De bevalling kan op verschillende locaties plaatsvinden en dit brengt dan ook verschillende kostenplaatjes met zich mee. Wanneer je thuis bevalt, wordt dit volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Ook als je vanwege medische noodzaak in het ziekenhuis moet bevallen, wordt je bevalling vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer je echter liever in het ziekenhuis of een kraamkliniek bevalt, zonder medische noodzaak, kun je wellicht onverwacht voor extra kosten komen te staan. Er wordt een standaard bedrag vergoed en de rest dien je zelf te betalen. Hoeveel je zelf betaalt, hangt ook weer af van je aanvullende verzekering. Soms dekt deze een deel van dit bedrag.

Kosten na de geboorte

De kraamzorg wordt vanuit de basisverzekering gefinancierd. Sinds enkele jaren is er echter een verplichte eigen bijdrage voor kraamzorg. De eigen bijdrage is ? 4,30 per uur kraamzorg dat je ontvangt. Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen die de eigen bijdrage van kraamzorg vergoeden. Naast de kosten voor kraamzorg, kan het zijn dat je na de bevalling zorg nodig hebt omdat je nog met klachten blijft zitten. Denk hierbij aan incontinentie na een vaginale bevalling. Het kan dan raadzaam zijn hiervoor een fysiotherapeut gespecialiseerd in het trainen van bekkenbodemspieren te bezoeken. Ook voor fysiotherapie kun je je aanvullend verzekeren.

Zorgverzekering kiezen

Ben je zwanger en ga je volgend jaar bevallen, of wil je graag een kindje? Dan is het dus handig om hier bij het kiezen van een zorgverzekering al rekening mee te houden. Besef dat aanvullend verzekeren ook extra geld kost, je premie per maand gaat omhoog, en vergelijk dit met wat je daadwerkelijk vergoed krijgt. Soms is aanvullend verzekeren niet voordeliger en kun je beter zelf wat geld achter de hand houden om bijkomende kosten op te vangen. Besluit je een aanvullende verzekering af te sluiten? Dan is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. De dekking verschilt namelijk erg per aanvullende zorgverzekering. Besef ook goed dat je op tijd moet zijn met het kiezen van een zorgverzekering. Je kunt namelijk alleen tussen half november en eind december overstappen of een extra aanvullende verzekering afsluiten.
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan