IJzer en zwangerschap

tijdens je zwangerschap heb je extra ijzer nodig. Voldoende ijzer zorgt er voor dat er genoeg zuurstof in je bloed zit. Vooral tijdens je zwangerschap, wanneer je toch al veel extra bloed rondpompt heb je ook een grotere behoefte aan ijzer. Krijg je niet voldoende ijzer binnen dan leidt dit tot bloedarmoede.

IJzer

Tijdens je zwangerschap heb je ijzer hard nodig. Toch is het vaak niet nodig om meer ijzer te gaan eten omdat je lichaam tijdens je zwangerschap efficiënter wordt in het opnemen van ijzer. Toch moet je goed opletten of je wel genoeg ijzer binnen krijgt. Veel vrouwen krijgen maar 11mg ijzer per dag binnen terwijl je eigenlijk meer ijzer nodig hebt. Een ijzertekort merkt je meestal doordat je erg vermoeid bent.

Periode IJzer
1e trimester 11mg
2e trimester 15mg
3e trimester 19mg
borstvoeding 20mg

Goed voor de ijzeropname

Vitamine C, vis en vlees zorgen er voor dat ijzer beter wordt opgenomen uit de maaltijd. Het is daarom verstandig om na het eten een stuk fruit te eten of een glas sinaasappelsap.

Niet goed voor de ijzeropname

Koffie thee en calcium zorgen er voor dat ijzer uit het eten minder goed wordt opgenomen. Koffie en thee kun je dus beter niet drinken, net na de maaltijd. Melk is een goede bron van calcium. Vandaar dat zwangere vrouwen wordt aangeraden om geen melk te drinken bij het eten maar liever tussendoor.

Waar zit ijzer in

Ijzer vind je in zowel dierlijke als plantaardige producten. Toch zit er een verschil in. ijzer uit dierlijke producten kun je veel makkelijker opnemen dan ijzer uit plantaardige producten. Vandaar dat vegetariërs en veganisten vaak worden aangeraden om ijzerpillen te slikken tijdens hun zwangerschap.

Etenswaar Ijzer
Rundvlees (100g) 2,2mg
Kipfilet (100g) 0,6mg
Brood (wit,snee) 0,3mg
Brood (bruin volkoren,snee) 0,9mg
Appelstroop (1 boterham belegd) 2,2mg
Bruine bonen (100g) 2,1mg
Spinazie (100g) 1,3mg
Broccoli (100g) 1mg
Bloemkool (100g) 0,3mg
Noten gemengd (100g) 3mg
Gedroogde vruchten gemengd (100g) 3mg
 

Reacties op 'IJzer en zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Laat in de avond eten

als je zwanger bent heb je soms mer trek dan normaal en laat op de avond lust je nog wel iets lekker. Mag dat ?

Snoepen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je heel erg veel trek hebt in snoep. Je hebt niet alleen honger maar het lijkt wel alsof je lichaam er om vraagt. Is het wel goed om te snoepen tijdens de zwangerschap ?

Zwangerschapslusten

Bijna iedereen die zwanger is heeft wel eens last van zwangerschapslusten. Je krijgt een onweerstaanbare trek in iets wat je normaal nooit eet. Moet je hier nou maar aan toegeven of juist niet ?

Vitamine D en zwangerschap

Vitamine D heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het versterken van de botten, de tanden en het tandglazuur van je baby! Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een minder gezond kindje bij de geboorte. Vitamine D krijg je bij een normaal gezond diee

Vitamine A en zwangerschap

Vitamine A vind je vooral in dierlijke producten. In plantaardige producten zit een stofje (betacaroteen), dat door je lichaam wordt omgezet to vitamine A. Tijdens je zwangerschap heb je iets meer vitamine A nodig maar een teveel aan vitamine A is ook wee

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan