Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8, 9, 11 of 12 weken uitgevoerd worden. Hier wordt gekeken hoe lang je zwanger bent, of het hartje klopt en of er niet toevallig meer baby's rondzwemmen want dat kan ook zomaar.

  • Termijnecho

Zwangerschapsduur

Via een serie van metingen (waarvan het gemiddelde genomen wordt,) wordt gekeken hoe oud je baby is. Dit is belangrijk want de datum die hier genoemd wordt, is de datum waarmee gerekend wordt voor je verlof maar ook voor eventueel verder onderzoek of prenatale screening. Natuurlijk is deze meting niet geheel betrouwbaar en kan er later van afgeweken worden. Een meetfout van een millimeter kan al een verschil van bijna een week opleveren.
Metingen voor de 14e week geven over het algemeen een beter beeld van de leeftijd van de vrucht. Tot 14 weken groeien alle baby's nog even snel. Na die tijd zie je dat sommigen sneller en anderen minder snel gaan groeien. De schattingen van de leeftijd worden na die tijd juist onbetrouwbaarder.

Het hartje zien

Het zien van het hartje van je baby is een geweldige ervaring. Op dat moment zie je voor het eerst je baby leven ! Als je op de echo het hartje hebt zien kloppen, wordt direct de kans op een miskraam een heel stuk kleiner (nog maar 1 tot 3%). Je baby heeft dan alle belangrijke organen ontwikkelt en daarom is de kans op een miskraam een heel stuk kleiner

Alleen of tweeling

Als laatste wordt er gekeken hoeveel kleine baby's er in je baarmoeder rondzwemmen. Normaal gesproken is dat er eentje maar het kan zo maar zijn dan je een dubbele kinderwagen aan moet schaffen.

Baarmoeder en het vruchtje

Er wordt ook gekeken of het kindje zich in de baarmoeder bevindt. In een sporadisch geval kan het ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn. Deze echo geeft daar uitsluitsel over. Ook wordt er gekeken naar jouw baarmoeder en eventuele afwijkingen die van invloed kunnen zijn op je zwangerschap.

Voorbereiden

Bij de termijnecho is het handig als je blaas gevuld is. Een gevulde blaas zorgt er voor dat de baarmoeder iets omhoog wordt geduwd waardoor de baarmoeder beter te bekijken is. Drink dus een uurtje voor de echo een glas water en ga daarna niet meer naar het toilet als dat lukt. Als je vragen hebt, is het handig deze van te voren even op te schrijven want bij de eerste aanblik op je ongeboren baby vergeet je dit snel !
Als je de termijnecho op een vroeg moment hebt, (meestal voor week 9) kan de echo ook inwendig worden gedaan. Dan hoef je je niet voor te bereiden.

Wordt de echo vergoed?

Iedere zwangere vrouw in Nederland heeft recht op een termijnecho. Deze zit in het basispakket en wordt dus door iedere verzekering vergoed.

Wat als er iets niet in orde is?

Natuurlijk ga je ervan uit dat alles oké is met je kindje en dat de echo een leuke ervaring is. Maar helaas kan het voorkomen dat op de echo wordt gezien dat er iets niet in orde is. Bijvoorbeeld een miskraam of (het vermoeden van) een afwijking bij de baby. Indien nodig, zal de echoscopiste dan contact opnemen met je verloskundige voor het verder te volgen beleid.

 

Reacties op 'Termijnecho'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Termijnecho'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Emoties tijdens de zwangerschap

Vaak is een zwangerschap een bron van tegenstrijdige emoties. Niet alleen ben je als zwangere vrouw soms in een ijzeren greep van je hormonen, er komt ook nog een heel erg veel op je af en je lichaam geeft je ook nog eens veel ongemak.

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Aambeien

Ongeveer 70% van de zwangere vrouwen krijt te maken met aambeien, meestaal aan het einde van de zwangerschap. Aambeien zijn opgezwollen aderen rond de anus of in het rectum. Aambeien kunnen zeer pijnlijk zijn en nog tot jaren na de zwangerschap blijven zi

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap komt redelijk vaak voor. Het kan optreden tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Echt veel kwaad kan het niet maar het kan wel lastig zijn. Je kunt er ook nog eens erg van schrikken

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan