Als de verloskundige te laat is

Heel soms gebeurt het dat de verloskundige te laat is. Je voelde al wel wat krampjes maar opeens krijg je persdrang. Wat moet je dan doen ?

Tips als de verloskundige te laat is

Als je opeens moet bevallen of als de bevalling veel sneller gaat dan gepland dan kan het zomaar gebeuren dat je het alleen moet doen. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak maar iedereen kent de verhalen. Gelukkig is een bevalling iets natuurlijks en de meeste vrouwen weten instinctief wat ze moeten doen. Zeker als een bevalling zichzelf opeens aankondigt is er meestal niet veel hulp nodig. Als je op 1 moment ook maar vermoed dat er iets mis gaat of het niet vertrouwd bel dan direct het alarmnummer.

Als de bevalling zich aankondigt

1. Blijf kalm - Dit is niet de goede tijd om in paniek te raken. Je kindje en je partner hebben je nodig op dit moment. Haal even rustig adem en probeer alles gereed te maken voor de verloskundige die hoogst waarschijnlijk nog wel gewoon op tijd gaat komen.

2. Zoek telefonisch hulp - Bel je verloskundige en leg uit dat de baby er nu aan komt en dat ze direct moet komen. Indien dit niet lukt bel dan het ziekenhuis of desnoods het alarmnummer. Luister goed naar de instructies die worden gegeven.

3. Verwarm de kamer - Je kindje wordt strakjes geboren en kan zichzelf nog niet goed warm houden. Bovendien gaat een bevalling vaak prettiger bij een goede temperatuur.

4. Haal schone handdoeken - Zodra je kindje geboren gaat worden moet het in schone handdoeken gewikkeld worden. Zorg dat je deze albast klaar hebt liggen.

5. Verlicht het huis en laat de deur open - De verloskundige mag strakjes geen kostbare tijd verleizen doordat jij haar niet binnen kan laten of omdat ze het niet kan vinden. Maak het haar daarom ze gemakkelijk mogelijk.

Als het kindje komt.

6. Probeer niet tegen te werken maar ook niet extra te persen - Probeer het kindje niet tegen te houden maar probeer ook niet extra hard mee te persen tijdens iedere wee.

7. Trek niet aan het hoofdje - Als het hoofdje er uit komt ga dan niet trekken maar ondersteun het hoofdje tot de rest er uit komt.

8. Controleer de navelstreng - Als de navelstreng om de nek zit schuif de navelstreng er dan voorzichtig vanaf.

9. Controleer de baby - Maak de baby even schoon met een handdoek en controleer of de kleur van de baby rose is. als je baby er grijs uit ziet is dat huidsmeer, dat kun je er af vegen met een handdoek. Als je baby niet meteen huilt droog de baby dan wat ruiger af over het ruggetje en maak het neusje schoon met de handdoek. Als dat niet werkt kijk dan of er slijm in de mond van de baby zit en verwijder dat. Wrijf goed over de rug van de baby.

Na de bevalling

Leg de baby op je buik en dek het warm toe met handdoeken. Leg de baby niet op de rug maar op de buik met zijn of haar gezichtje op zij. De navelstreng mag je laten zitten tot dat de verloskundige komt. Gefeliciteerd !

 

Reacties op 'Als de verloskundige te laat is'

Reacties

Jouw naam:Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan