In het vruchtwater gepoept

Als het vruchtwater breekt en de kleur is bruin of groen is dan heeft je kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen. Het komt relatief vaak voor dat een kindje in het vruchtwater heeft gepoept en gelukkig heeft dit maar zelden gevolgen. Maar omdat er toch een risico is neem je het zekere voor het onzekere en kun je niet meer thuis bevallen,

Vruchtwater gepoept

Eigenlijk hoort je kindje niet in het vruchtwater te poepen. De poep van je kindje wordt overigens op dit moment nog meconium genoemd. Als je kindje toch in het vruchtwater heeft gepoept dan kan dat een teken zijn dat het kindje het moeilijk heeft of op een moment moeilijk heeft gehad. Aan de kleur van het vruchtwater kan de verloskundige vaak zien of en hoe lang gelden je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Als je kindje net in het vruchtwater heeft gepoept is dat dus een teken dat je kindje het op dit moment moeilijk heeft
Om die reden zul je dus naar het ziekenhuis moeten. Daar wordt de baby extra goed in de gaten gehouden via een ctg en hartmonitor. Zo weten ze op ieder moment precies hoe de toestand van jouw baby is. Omdat het meconium niet in de longetjes van de baby mag komen zal het mondje van je kindje direct na de bevalling of zodra het hoofde geboren is goed worden schoongemaakt zodat het zodra het gaat ademen geen meconium binnen krijgt.
Vaak wordt je, samen met je baby een dagje ter observatie gehouden als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept.
Als je er te laat achter komt dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept en je geen tijd meer hebt om naar het ziekenhuis te gaan dan zal je verloskundige je kindje tijdens de thuisbevalling extra goed in de gaten houden en na de bevalling goed controleren.
Als je kindje toch meconium binnen heeft gekregen dan wordt je kindje waarschijnlijk in de gaten gehouden op een speciale afdeling waar 24 uur per dag iemand de toestand van je kindje bijhoudt en snel in kan grijpen.

In het vruchtwater opvangen

Als je vliezen zijn gebroken kun je het beste proberen wat vruchtwater op te vangen. Het vruchtwater dient helder te zijn en hoort iets zoet te ruiken. Als het vruchtwater een beetje rose is zit er waarschijnlijk een beetje bloed in het vruchtwater. Een klein beetje gelige kleur is ook normaal. Er kunnen ook vlokken in het vruchtwater zitten.
Als het vruchtwater groen of bruin is moet je meteen contact opnemen met de verloskundige. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept.
Als het niet zoet ruikt is het waarschijnlijk geen vruchtwater maar afscheiding. Als je het niet vertrouwt moet je natuurlijk altijd even contact opnemen met je verloskundige of het ziekenhuis.
Als je twijfelt over de kleur van het vruchtwater bel dan altijd even de verloskundige. Zij komt dan langs om te kijken.

 

Reacties op 'In het vruchtwater gepoept'

Reacties

an reinders
Het vruchtwater breekt niet, maar de vliezen breken en dank komt er vruchtwater. Dit moet helder zijn. Heeft nog nooit iemand daar over een opmerking gemaakt????

Jouw naam:Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan