De allereerste ademhaling van je baby

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

  • ademhaling!

Ademhalingsreflex

Heel kort nadat je kindje is geboren zal het beginnen met ademhalen. Binnen zo'n 10 tot 20 seconden. In de baarmoeder kreeg je kindje zuurstof via jouw placenta en de longen waren gevuld met vloeistof. Tijdens de geboorte is de meeste vloeistof uit de longetjes gedrukt en zijn de longen leeg genoeg om te lucht in te kunnen ademen. Nu moet je kindje het dan ook zelf gaan doen. Doordat je kindje nog nooit heeft geademd zijn de longblaasjes in de longetjes nog helemaal dichtgeklapt. Dat ziet er uit als een soort leeggelopen ballonnen. Als je kindje de eerste ademhaling neemt vullen deze blaasjes zich met lucht en kan je kindje zelf ademhalen.

Hoe werkt deze reflex

Door de navelstreng lopen krachtige bloedvaten die onder andere reageren op zuurstoftoevoer, spanning, rek en adrenaline. Direct na de geboorte zijn al deze factoren aanwezig en zullen de bloedvaten samenknijpen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar je kindje afgeknepen voor een paar minuten. Hierdoor is er geen risico meer dat je kindje of jij door de navelstreng bloed verliest maar krijgt je kindje ook geen zuurstof mee van jou. Hierdoor onstaat er veel koolstofmonoxide in het bloed van je kindje wat wordt gemeten in de bloedvaten. Daardoor wordt een signaal afgegeven naar de hersen dat je kindje moet gaan ademen. Waarschijnlijk zijn ook de plotselinge temperatuurverandering en het drukverschil triggers voor je kindje om te gaan ademen.

Lichamelijke veranderingen

Er gebeurt nu heel veel in het lichaam van je kindje. Om dat te begrijpen kijken we nog even naar het hartje en de longen. Omdat de longen nog niets deden kregen deze ook nog niet veel bloed aangeleverd. Het hartje ziet er voor de geboorte ook nog anders. De linker en rechter bovenkamer zijn nog met elkaar verbonden door een speciale klep waardoor het bloed van de ene naar de andere kamer kan stromen.
Als je kindje de eerste ademhaling neem zuigt je baby zijn of haar longen helemaal vol en neemt de grootste hap lucht die het ooit zal nemen. De longblaasjes zetten uit en de longen klappen open. Hierdoor kunnen de longen opeens veel meer zuurstof toevoer aan. Dit veranderd de bloedsomloop in het lichaam van je kindje waardoor het klepje tussen de linker en de rechter hartkamer wordt dichtgedrukt. Binnen 24 is deze helemaal dicht gegroeid !
Op het moment dat je kindje geboren wordt ziet het bloed er nog anders uit dan later. De rode bloed lichamen zitten gevuld met een eiwit dat vooral geschikt is om zuurstof uit de placenta te halen. De komende 6 maanden zal je baby al deze bloed lichamen vervangen door volwassen rode bloed lichamen die vooral geschikt zijn om het zuurstof dat uit de longen wordt gehaald door het lichaam te vervoeren.

 

Reacties op 'De eerste ademhaling'

Reacties

Maurice
In de tekst staat koolstofmonoxide, dit moet koolstofdioxide zijn.

Jouw naam:

Foto's over 'De eerste ademhaling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Vitamine K na de bevalling

Als je kindje net geboren is krijgt hij of zijn vrij snel wat vitamine K toegediend. Vitamine K zorgt er voordat het bloed sneller stolt en verkleint de kans op bloedingen

Uitzuigen na de bevalling

bij heel veel kindje wordt er wat slijm uit de mond en de keelholte weggezogen nadat ze zijn geboren.

Hoe houdt de baby zich warm

Als je kindje net is geboren moet het voor het eerste zichzelf warm houden. Hoe werkt dat precies ?

Navelstreng doorknippen

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Hierna is je kindje niet meer verbonden met jouw placenta. Brabbels kijkt hoe dit precies werkt.

Na de bevalling

Na de bevalling gebeurt er een hoop in een korte tijd. Je kindje wordt van top tot teen bekeken. Vaak gaat het allemaal heel snel ! Hier kun je dat allemaal eens rustig bekijken

Acupunctuur na de bevalling

Klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen of zelfs over gaan.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan