Apgarscore

Als je kindje net geboren wordt wordt deze beoordeeld op een 5 punts schaal. Daaruit wordt de zogenaamde apgarscore berekent en geeft een goed beeld van de gezondheid van het kindje direct na de geboorte.

Apgartest

Binnen 1 minuut nadat je kindje is geboren al de verloskundige goed kijken naar 5 belangrijke kenmerken van je kindje. Per onderdeel kun je 0,1 of 2 punten scoren. Het maximaal aantal te behalen punten is dus 10. Vroeger werd deze test vaak na 1, 5 en 10 minuten herhaald maar tegenwoordig wordt deze slechts 1 keer gedaan en indien er verbetering wordt verwacht na een paar minuten nogmaals.
De agpartest is ontwikkelt door Virginia Agpar en dient al snelle, gemakkelijke en herhaalbare test voor de algemene toestand van de baby. Om de termen goed te onthouden werd later het acronym A.P.G.A.R bedacht met de termen de termen Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spierspanning) en Respiration (ademhaling).
Het is belangrijk om te beseffen dat de apgarscore slechts een test is om te kijken hoe het kindje het direct na de bevalling doet. Het zicht helemaal niets over de gezondheid van de baby op lange termijn. Als je kindje dus niet direct een hoge score heeft behaald wil dat niet zeggen dat je later een ziek kindje zult krijgen.

Wat betekent de apgarscore

7 - 10: Dit is een normale score en het kindje heeft de bevalling goed doorstaan. Veel kindjes halen net niet de maximale score van 10 punten omdat de handjes,coetjes of het neusje nog wat blauw is. Na een herhaalde meting na een paar minuten is dit normaal gesproken bijgetrokken.

4-6: Uw kindje heef thet wat moeilijk hgehad bij de bevalling en heeft extra zorg nodig. Vaak volstaat het geven van wat extra zuurstof en zal de score oplopen bij een herhaalde meting

0-3: Het kindje heeft direct hulp nodig. Het kindje heeft het tijdens de bevalling erg zwaar gehad en direct ingrijpen is noodzakelijk. Vaak is er beademing of hartmassage nodig. Als de score verbeterd bij een volgende meting is dit een heel gunstig teken

herhaalde meting (2e of 3e meting): de score moet bij een volgende meting toenemen of minmaal hetzelfde blijven. Als de score achteruit gaat wijst dit op een ander probleem is moet het kindje onderzocht worden.

  Onderdeel 0 punten 1 punt 2 punten
A Kleur blauw blauwe uiteinden (vingers, tenen, armen etc) lichaam rose
P Pols / hartslag afwezig minder dan 100 per minuut meer dan 100 per minuut
G Spierspanning afwezig/slap enige beweging/spanning actieve beweging
A Ademhaling afwezig onregelmatig / zwak regelmatig / huilen
R Reactie op prikkels afwezig aanwezig, niet huilen aanwezig, huilen
 

Reacties op 'Apgarscore'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

De eerste ademhaling

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

Te vroeg geboren

Als je kindje voor 37 weken wordt geboren dan spreek je van een vroeggeboorte of prematuur. In Nederland wordt ongeveer 7% van alle kindje te vroeg geboren

Acupunctuur en bevalling op gang helpen

Acupunctuur kan blokkades die de bevalling tegenhouden weer laten te laten stromen. Vaak komt de bevalling dan binnen een paar dagen op gang.

Begin van de bevalling

Hoe weet je of de bevalling al begonnen is ? Je hebt misschien al last van harde buiken of voorweeën maar wanneer zet het nu echt door en wat moet je dan doen ? De bevalling wordt soms aangekondigd door het breken van de vliezen maar begint altijd met w

Wanneer de verloskundige bellen

Als je denkt dat de bevalling gaat beginnen dan wil je misschien meteen de verloskundige bellen maar vaak is dat nog niet nodig en zal ze dus ook nog niet komen. Wanneer kun je de verloskundige bellen ?

Soorten weeën

Strakjes gaat het gebeuren, de baby komt er aan en dat gaat gepaard met weeën. Maar welke weeën zijn er precies en wat is de functie hiervan ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan