Navelstreng doorknippen

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Hierna is je kindje niet meer verbonden met jouw placenta. Brabbels kijkt hoe dit precies werkt.

  • navelstreng!

De navelstreng spant zich aan

Als je kindje net geboren wordt vernauwen de bloedvaten zich in de navelstreng waardoor deze min of meer afgesloten wordt. Dit en andere factoren zoals de temperatuurverandering en de luchtdrukverschil zorgen er voor dat je kindje zelf gaat ademen.

Uit laten kloppen

Als de aderen zich weer ontspannen zal de navelstreng nog even verder gaan kloppen. Vroeger werd de navelstreng eigenlijk zo snel mogelijk afgeklemd en doorgeknipt. Dit werd gedaan omdat de angst er was de de baby bloed kon verliezen door de navelstreng. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Zolang de navelstreng nog klopt stroomt er heel belangrijk bloed naar je kindje toe. Je kunt dit voelen door je navelstreng voorzichtig beet te pakken.
Dit bloed zit vol met stamcellen en andere gezonden stoffen die nu maar ook later hard nodig zijn. De voordelen zijn een verminderde kans op ademhalingsproblemen, longziekten, hersenbloeding, oogaandoeningen en bloedarmoede. Juist te vroeg geboren kindjes hebben een verhoogde kans op een hersenbloeding en bloedarmoede.

Als snel handelen nodig is

Als het nodig is om snel te handelen wacht de arts niet totdat de navelstreng is uitgeklopt maar wordt deze snel afgeklemd en doorgeknipt. Recente onderzoeken wijzen er op dat het toch belangrijk is om minimaal 30 seconden te wachten met het afklemmen van de navelstreng. De kindjes krijgen dan nog snel belangrijke stoffen binnen die ze juist dan hard nodig hebben.
Kindjes die te vroeg geboren worden hebben vaak ook snel zorg nodig. Maar ook zij kunnen profiteren van het navelstrengbloed. Juist vroeggeborenen hebben een verhoogde kans op hersenbloedingen en bloedarmoede. De kans hierop wordt door het laatste navelstrengbloed een stukje kleiner !

Wie knipt ? Je partner, jij of de arts

In principe mag je zelf bepalen wie de navelstreng doorknipt. Vaak wordt aan jou gevraagd of je het goed vind dat je partner dit doet. Als je wilt mag je het natuurlijk ook zelf doen. Het doorknippen gebeurt gewoon met een schaar. Het doorknippen van de nevelstrenggeeft een apart geluid. Van het doorknippen van de navelstreng voel je gelukkig helemaal niets.

 

Reacties op 'Navelstreng doorknippen'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Navelstreng doorknippen

Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt. Hierna is je kindje niet meer verbonden met jouw placenta. Brabbels kijkt hoe dit precies werkt.

Na de bevalling

Na de bevalling gebeurt er een hoop in een korte tijd. Je kindje wordt van top tot teen bekeken. Vaak gaat het allemaal heel snel ! Hier kun je dat allemaal eens rustig bekijken

Vitamine K na de bevalling

Als je kindje net geboren is krijgt hij of zijn vrij snel wat vitamine K toegediend. Vitamine K zorgt er voordat het bloed sneller stolt en verkleint de kans op bloedingen

Uitzuigen na de bevalling

bij heel veel kindje wordt er wat slijm uit de mond en de keelholte weggezogen nadat ze zijn geboren.

Hoe houdt de baby zich warm

Als je kindje net is geboren moet het voor het eerste zichzelf warm houden. Hoe werkt dat precies ?

De eerste ademhaling

Zodra je baby geboren wordt zal het binnen heel korte tijd zelf gaan ademhalen. Het lichaampje heeft zich de afgelopen 9 maanden klaar gemaakt voor dit grote moment. Hierna gebeurt er opeens heel veel met het lichaam van je kindje.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan