Redenen om thuis te bevallen

In Nederland bestaat het unieke systeem om te kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. In alle andere Europese landen is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. 68% van alle vrouwen zegt het liefste thuis te willen bevallen. Ongeveer de helft hiervan bevalt ook daadwerkelijk thuis.

Redenen om thuis te bevallen:

1 Je voelt je meer op je gemak

De eerste reden om thuis te bevallen is omdat je je thuis toch meer op je gemak voelt dan in een vreemde omgeving, je hebt je eigen spulletjes in de buurt, kunt bevallen in je eigen bed en je hoeft niet meer te 'verhuizen' na de bevalling.

2 Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis

In het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift 'British Journal of Obstetrics and Gynaecology', blijkt voor het eerst dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Baby?s van vrouwen die thuis bevallen overlijden niet vaker tijdens of vlak na de geboorte en worden niet vaker opgenomen op de intensive care dan kinderen die poliklinisch worden geboren.

3 Gelijk bezoek kunnen ontvangen

Een andere reden om thuis te bevallen is dat je gelijk bezoek kunt ontvangen, je hoeft je niet aan bezoekuren te houden. Ook denk je er misschien niet meteen bij na maar waar laat je in het ziekenhuis je eigen familie en ook nog eens de schoonouders? Om zo'n ziekenhuisbed passen maar een aantal mensen en vaak lig je na je bevalling ook nog eens met meerderen nieuwbakken moeders op een kamer. Dat kan ook erg gezellig zijn, maar sommigen vinden het erg prettig om wat meer privacy te hebben.

4 Soms kan het even niet anders

Soms gaat de bevalling sneller dan je had gedacht. Als de verloskundige je verteld dat er al 7 centimeter ontsluiting is en jij nog met je koffertje op schoot op de bank zit is er geen keuze. De baby gaat thuis geboren worden. Het is dan prettig om alles al wel in de buurt te hebben zoals staat beschreven in de brochures die je krijgt van de verloskundige en de kraamzorg. Mocht dit zo zijn dan is het belangrijk om je kraamzorg te bellen zodat zij een kraamverzorgster sturen die assisteert bij de bevalling.

5 Reizen

Wanneer je kiest om thuis te bevallen is het erg prettig dat je niet met weeën de auto in hoeft, laat staan de file in moet of iets dergelijks. Je kunt op je eigen manier je weeën opvangen en hoeft hier niet de deur voor uit als je dit niet wilt, de verloskundige komt regelmatig langs om te kijken hoe het met je gaat.

6 Zelf weten hoe je bevalt

Een laatste voordeel aan thuis bevallen is dat je zelf kunt bepalen hoe en waar je bevalt (mits je verloskundige hiermee instemt). Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in bed te bevallen, op de baarkruk, in bad of je kunt zelfs een groot bad huren en dit bijvoorbeeld in de woonkamer zetten wanneer je graag een onderwaterbevalling wilt. In het ziekenhuis ben je vaak 'verplicht' om in het verlosbed te bevallen.

 

Reacties op 'Redenen om thuis te bevallen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Redenen om thuis te bevallen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Vluchtkoffer

Als je gaat bevallen in het ziekenhuis is het handig een vluchtkoffer klaar te zetten. Als je thuis wilt bevallen overigens ook want je weet nooit zeker nog je niet onverwachts toch naar het ziekenhuis toe moet. Als er geen hoge bloeddruk is geconsta

Redenen om thuis te bevallen

In Nederland bestaat het unieke systeem om te kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. In alle andere Europese landen is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. 68% van alle vrouwen zegt het liefste thuis te willen bevallen. On

Voor de bevalling

Wat kun je doen ter voorbereiding op de bevalling ?

Ziekenhuis kiezen

Als je in het ziekenhuis wilt bevallen kun je in principe zelf kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Hoe kies je het beste ziekenhuis en waar moet je op letten ?

Route naar het ziekenhuis

Voordat je bevalt is het handig om de route naar het ziekenhuis, de parkeer gelegenheden en de ingang even te controleren

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan