Redenen om in het ziekenhuis te bevallen

  • Ziekenhuis kiezen

In Nederland heeft een zwangere vrouw in principe zelf de keuze of ze thuis of in het ziekenhuis bevalt. Veel vrouwen vinden het prettig om in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Andere vrouwen vinden het juist een geruststellend idee om hun kind in het ziekenhuis ter wereld te brengen, voor het geval er toch iets mis gaat.

Redenen om in het ziekenhuis te bevallen zijn bijvoorbeeld:

* een eerdere bevalling was middels een keizersnede
* een eerdere bevalling verliep heel moeizaam
* de baby wordt te vroeg te geboren
* er wordt een meerling verwacht

Redenen om in het ziekenhuis te bevallen

1 Gevoel van veiligheid

Een veelgehoorde reden om poliklinisch te gaan bevallen is dat men zich veiliger voelt wanneer de bevalling in het ziekenhuis plaats vindt. Bij complicaties is er direct hulp en apparatuur voorhanden en mocht je toch op het moment kiezen voor pijnbestrijding dan is dit ook mogelijk. Mocht bijvoorbeeld de placenta operatief verwijderd worden dan kun je ook gelijk doorgereden worden naar de o.k. en hoef je niet eerst (pas bevallen) de auto in te stappen en naar het ziekenhuis te rijden.

2 Mogelijkheid tot pijnbestrijding

Wanneer je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen heb je de mogelijkheid om te kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Je weet niet van te voren hoe je bevalling gaat lopen en soms kan deze zwaarder zijn dan je had verwacht, het is dan fijn om de mogelijkheid te hebben om pijnbestrijding te krijgen. Thuis is dit namelijk helemaal niet mogelijk. Zodra je voor pijnbestrijding kiest tijdens de bevalling wordt je wel overgedragen van de verloskundige naar de gynaecoloog.

3 Onmogelijk om tijdens de thuisbevalling met spoed naar het ziekenhuis te gaan

In sommige situaties is het onmogelijk om thuis te bevallen omdat de aanstaande ouders niet beschikken over een auto en dus niet met spoed naar het ziekenhuis kunnen gaan. Ook kan het zijn dat wanneer de ambulance komt bijvoorbeeld de brancard niet door het trappenhuis past en zo de aanstaande moeder niet kan bereiken.

4 'Trauma' van de bevalling niet willen associëren met thuis

Sommige aanstaande ouders willen het 'trauma' en de pijn van de bevalling niet associëren met thuis en hun slaapkamer/bed. Deze ruimtes zijn voor fijne ervaringen en momenten en niet voor traumatische ervaringen zoals een bevalling.

5 Soepele overdracht van verloskundige naar gynaecoloog wanneer dit nodig is

Wanneer je tijdens de bevalling medisch wordt (door complicaties of door het kiezen voor pijnbestrijding) gaat de overdracht bijna ongemerkt. Je hoeft als bevallende vrouw niet te verhuizen naar andere locaties etc en de betreffende arts komt naar jou toe in plaats van andersom.

6 Ruimtegebrek thuis

In sommige huizen is er weinig ruimte voor een thuisbevalling, zo is bijvoorbeeld de slaapkamer te klein voor de aanstaande ouders en de kraamzorg en de verloskundige. Ook kan het zijn dat het trappenhuis te smal is om eventueel vervoerd te worden naar het ziekenhuis per ambulance.

7 Verloskundigenpraktijk doet geen thuisbevallingen

Er zijn verloskundigenpraktijken die geen thuisbevallingen doen, dit zijn vaak praktijken die in een ziekenhuis zitten. Je hebt dus geen keuze tussen een thuisbevalling of een poliklinische bevalling op het moment dat deze zich aandient (het is aan te raden om je te verdiepen in de praktijk alvorens een verloskundigenpraktijk te kiezen).

8 Een drukke verloskundige

Thuis kan er van alles gebeuren waar je niet op rekende. De verloskundige kan druk zijn met een andere bevalling en dus (te) laat komen of weer weg moeten als het te lang duurt. In het ziekenhuis is er altijd voldoende personeel aanwezig !

tot slot .. Ik hoef al die rommel niet thuis

Een laatste reden, en door sommigen een ongeldige reden genoemd, is de reden dat men 'al die rommel' niet thuis wil hebben.Veel aanstaande ouders zijn bang dat de hele slaapkamer onder het vruchtwater en bloed zit en zien dit liever in een ziekenhuis gebeuren waar een ander dit opruimt en waar niet het ouderlijk bed etc helemaal geruïneerd is. Toch blijkt dit in de praktijk allemaal wel mee te vallen. Wanneer de net bevallen moeder even heerlijk gaat douchen wordt alles opgeruimd door de kraamverzorgster en is er niets meer te zien van het 'rampgebied'.

 

Reacties op 'Redenen om in het ziekenhuis te bevallen'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Redenen om thuis te bevallen

In Nederland bestaat het unieke systeem om te kiezen tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. In alle andere Europese landen is het normaal om in het ziekenhuis te bevallen. 68% van alle vrouwen zegt het liefste thuis te willen bevallen. On

Redenen om in het ziekenhuis te bevallen

In Nederland heeft een zwangere vrouw in principe zelf de keuze of ze thuis of in het ziekenhuis bevalt. Veel vrouwen vinden het prettig om in hun eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Andere vrouwen vinden het juist een geruststellend idee om hun kind i

Vluchtkoffer

Als je gaat bevallen in het ziekenhuis is het handig een vluchtkoffer klaar te zetten. Als je thuis wilt bevallen overigens ook want je weet nooit zeker nog je niet onverwachts toch naar het ziekenhuis toe moet. Als er geen hoge bloeddruk is geconsta

Voor de bevalling

Wat kun je doen ter voorbereiding op de bevalling ?

Route naar het ziekenhuis

Voordat je bevalt is het handig om de route naar het ziekenhuis, de parkeer gelegenheden en de ingang even te controleren

Acupunctuur en bevalling op gang helpen

Acupunctuur kan blokkades die de bevalling tegenhouden weer laten te laten stromen. Vaak komt de bevalling dan binnen een paar dagen op gang.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan