Wel of niet sporten tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet sporten ?

  • Wel of niet sporten tijdens de zwangerschap ?

Sporten is gezond !

Sporten is over het algemeen erg gezond. Tijdens je zwangerschap is sporten ook gezond voor je. Heel veel zwangere vrouwen blijven ook gewoon sporten en voelen zich daar erg prettig bij. Je hoeft dus zeker niet te stoppen met sporten omdat je zwanger bent.

Waar moet je rekening mee houden

Als wilt blijven sporten tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je je houdt aan een aantal richtlijnen. Kort gezegd is je zwangerschap niet het ideale moment om je grenzen te verkennen. Je kunt vaak prima blijven sporten maar houd er rekening mee dat er een kleine baby in je groeit

Temperatuur

Een belangrijke factor om op te letten is je temperatuur. Als je sport, vooral in de zomer of in de zon, krijg je het al snel warm. Dit is niet zo goed voor je baby, zeker niet in het eerste trimester. Zorg er dus voor dat je het niet te warm krijgt. Neem voldoende rust en drink meer dan voldoende water

Bekkenbodemspieren

Halverwege je zwangerschap zijn je bekkenbodemspieren al een stuk slapper dan aan het begin van je zwangerschap. Dit gebeurt om plaats te maken voor je baby, zowel nu als voor strakjes wanneer de bevalling begint. Je kunt dan ook niet meer zo veel kracht zetten op je bekkenbodem als voordat je zwanger werd. Sporten als paardrijden etc kunnen erg belastend zijn voor deze spieren.

Buikspieren

Te sterke buikspieren kunnen er voor zorgen dat je buik niet goed naar buiten kan groeien. Later in je zwangerschap zijn je buikspieren al geweken om plek te maken voor je baarmoeder. Je buikspieren zitten dan als het ware aan de zijkant van je buik. Als je nu buikspieroefeningen gaat doen dan trek je de spieren alleen maar verder naar buiten waardoor je ze nog verder oprekt in plaats van versterkt. Doe dus geen buikspieroefeningen tijdens je zwangerschap !

Verbranding

Zorg er altijd voor dat je voldoende energie hebt om te verbranden. Als je niet voldoende energie hebt, kun je gaan verzuren en dat is niet goed voor de baby. Bovendien kun je je dan nog sneller slap gaan voelen dan voor je zwangerschap. Zorg er dus voor dat je altijd een energiedrankje bij je hebt en drink daar ook genoeg van.

Wanneer moet je stoppen ?

Je kunt het beste (even) stoppen met sporten als je lichaam dat aangeeft. Als je last krijgt van krampen, harde buiken, misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen, verminderd zicht en zo voort kun je het beste even stoppen met sporten. Als je daarna door wilt gaan, besef dan wel dat je net tegen een grens bent aangelopen. Dat betekent dat je te veel van jezelf hebt gevraagd en het hierna rustiger aan moet doen !

 

Reacties op 'Wel of niet sporten tijdens de zwangerschap ?'

Reacties

Claire
@Wen: gaf jij in het eerste trimester ook gewoon bodypump en de andere lessen? Ik ben 4 weken en ook sportinstructeur, maar ik lees zoveel verschillende dingen. Dank vast!

Nicole
(Week 38) doe op zaterdag Total body training en daarna om de dag dag wandeling van 30 minuten. Hiervoor deed ik 3x per week intensief sporten maar dat gaat niet meer. Ik merk dat mijn energie minder is geworden, maar als ik niet beweeg dan heb ik meer last van vermoeidheid. Het is een andere soort vermoeidheid dan als ik sport.

Kelly Cornelis
ik ben momenteel 21 weken zwanger en ik rijd nog altijd paard. ik doe zelfs nog jumping wedstrijden en heb 'voorlopig' nergens last van. Ik mocht dit ook van de dokter. Ik ben wel gemindert met rijden. In plaats van 2-3 per dag na het werk, rijd ik er nu nog 1 of af en toe 2 per dag... Ik vind het nog altijd heerlijk om te doen! De dag dat mijn lichaam zegt dat ik best stop, ga ik wel luisteren. wat zijn nu een paar maanden in een mensenleven he...

Maplao
Petje af meid! En lekker dat je nog kunt sporten. Ik sport normaal gesproken vrij intensief minstens 6 uur (2 uur per dag cardio&kracht) in de week, helaas is dat nu gereduceerd tot 2 a 3 keer 'n uurtje flink baantjes trekken. En oals je aangeeft, goed naar je lichaam luisteren. Je voelt zelf aan wat wel en niet kan.

Wen
Ik ben zelf sportinstructeur en geef 8 uur sport in de week. Van BodyPump tot BodyCombat en van Bodybalance tot BodyStep. Op twee avonden in de week geef ik nu nog twee uur achter elkaar, maar niet meer op de toppen van mijn kunnen. Ik merk dat mijn lichaam langzaamaan aangeeft wat wel of niet meer gaat. Goed drinken (isostar) is belangrijk. En ik eet een banaantje tussendoor. En luisteren naar mijn lichaam, wat niet lekker voelt niet doen! Ik voel me er goed bij en hoop dat mijn lichaam nog lang 'groen licht' zal geven.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Wel of niet naar een concert tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet naar een hard concert ?

Wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap

Kan ik het beste wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap ?

Wel of geen permanent nemen tijdens de zwangerschap

Kun je het beste wel of geen permanent nemen tijdens de zwangerschap

Wel of niet de kattenbak verschonen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet de kattenbak verschonen ?

Wel of niet vrijen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet vrijen ?

Wel of geen Botox behandeling tijdens de zwangerschap

Kun je het best wel of geen botox behandeling krijgen tijdens de zwangerschap

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan