Begin van de bevalling
Hoe weet je of de bevalling al begonnen is ? Je hebt misschien al last van harde buiken of voorweeën maar wanneer zet het nu echt door en wat moet je dan doen ? De bevalling wordt soms aangekondigd door het breken van de vliezen maar begint altijd met weeën.
Harde buiken en voorweeën
Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder die in het derde trimester van je zwangerschap op kunnen treden. Harde buiken doen geen pijn maar het voelt ook niet altijd prettig aan. Als harde buiken pijn gaan doen spreek je van voorweeën. Voorweeën doen wel pijn maar zijn nog geen echte weeën omdat ze niet pijnlijker worden en onregelmatig opkomen.
Bekijk ons complete artikel
- Harde buiken
- Voorweeën
Harde buiken en voorweeën zetten door
Als de harde buiken en voorweeën doorzetten, moet je op het volgende letten:
De weeën houden 1 uur aan
De weeën duren 1 tot anderhalve minuut
De weeën worden pijnlijker
De weeën komen om de 3 a 4 minuten
Als dit het geval is, kun je de verloskundige of het ziekenhuis bellen. Als je andere afspraken hebt gemaakt met je verloskundige of het ziekenhuis moet je die natuurlijk aanhouden. Sommige verloskundigen 'mag' je pas na anderhalf uur bellen.
Hoe herken ik een echte wee ?
Een echte wee komt op en gaat weer weg. In het begin valt het mee en komt de wee op. Op het hoogtepunt moet je de wee vaak wegpuffen en dan zakt de wee weer af. Een wee duurt vaak zo'n 1 tot anderhalve minuut. Daar tussen heb je 3 tot 4 minuten rust. De eerste weeën zijn vaak minder sterk dan de weeën later tijdens de bevalling.
De vliezen zijn gebroken
Als je vliezen zijn gebroken, kun je vaak het beste de verloskundige even bellen. Als de vliezen in de nacht breken wordt vaak gevraagd om in de ochtend pas te bellen. Als je vliezen zijn gebroken kan het namelijk nog 24 uur duren totdat de weeën beginnen. Doordat de kans op infecties groter is, mag je vaak niet langer dan 24 uur wachten en niet meer in bad gaan.
Als je vliezen zijn gebroken kun ,je het beste proberen wat vruchtwater op te vangen. Het vruchtwater dient helder te zijn en hoort iets zoet te ruiken.
Als het niet helder is, moet je meteen contact opnemen met de verloskundige. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Als het niet zoet ruikt, is het waarschijnlijk geen vruchtwater maar afscheiding. Als je het niet vertrouwt, moet je natuurlijk altijd even contact opnemen met je verloskundige of het ziekenhuis.
Lees meer in ons artikel over gebroken vliezen
Wanneer moet je nog meer contact opnemen met de verloskundige
Dit artikel beschrijft de 2 gangbare manieren waarop een natuurlijke bevalling kan beginnen. Soms kan het ook nodig zijn dat de bevalling ingeleid moet worden omdat jij of je kindje dat nodig hebben. Het is heel belangrijk op je eigen gevoel te vertrouwen. Als je het niet vertrouwt gewoon de verloskundige of het ziekenhuis bellen. Zij maken altijd tijd voor je als dat nodig is en kijken liever te vaak dan te weinig !
Onder de volgende omstandigheden moet je in ieder geval bellen: Als je vliezen breken en de baby is niet ingedaald.
Als het vruchtwater niet helder is.
Als je (helder rood) bloedverlies hebt.
Als je je plotseling niet goed meer voelt.
Als je koorts hebt en je vliezen zijn gebroken.