Rechten tijdens de zwangerschap

  • Rechten tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je jouw werkgever laat weten dat je zwanger bent heb je extra rechten. Waar je precies allemaal recht op hebt dat lees je hier op Brabbels

Rechten tijdens de zwangerschap

Ieder zwangere vrouw heeft recht op het volgende tijdens haar zwangerschap en tot 6 maanden na de zwangerschap !

  • Regelmatige werktijden en regelmatige pauzes.
  • Extra pauzes.
  • Een afsluitbare rustruimte met bed of bank.
  • Mogelijkheid tot bezoek verloskundige of ziekenhuis in werktijd.
  • Je mag geen nachtdiensten meer draaien of overwerken.

Pauze, wie betaalt dat en hoe werkt het ?

De normale pauzes die je neemt worden afhankelijk van je arbeidsvoorwaarden wel of niet doorbetaald. De werkgever is dit niet verplicht maar soms staat het in de arbeidsvoorwaarden opgenomen dat deze wel worden doorbetaald. De extra pauzes die je neemt tijdens je werk omdat je zwanger bent worden wel gewoon doorbetaald. Hiervor geld dat je deze binnen een redelijke termijn moet krijgen nadat je daarom vraagt.
Als je om een pauze vraagt krijg je een pauze van minimaal 15 minuten met een maximum van 12,5% van de werkdag (1 uur extra pauze voor 8 uur werken). Je bent overigens niet verplicht om deze pauze op te nemen maar je werkgever is wel verplicht om jouw pauze te geven als je daar om vraagt.

Jouw ervaring, houd je baas zich aan deze regels


Ja, mijn werkgever heeft dit prima geregeld
Een beetje, mijn werkgever laat wel wat steekjes vallen
Nee, mijn werkgever houdt zich eigenlijk niet aan deze regels

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Rechten tijdens de zwangerschap'

Reacties

Anoniem
Ze kunnen je niet verplicht stellen om nachtdienst te draaien, maar als je dit zelf wilt mag je dit tot je verlof gewoon doen.

Jouw naam:

Foto's over 'Rechten tijdens de zwangerschap'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Rechten tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je jouw werkgever laat weten dat je zwanger bent heb je extra rechten. Waar je precies allemaal recht op hebt dat lees je hier op Brabbels

Risico inventarisatie en evaluatie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding ge

Gevaarlijke beroepen

Als je zwanger bent heb je recht op bescherming tegen gevaren en risico's maar hoe weet je nu of jouw beroep gevaarlijk is ?

Zorgverlof

Het kan zijn dat je partner tijdens jouw zwangerschap aanspraak moet maken op zorgverlof. Dit verlof kun je opnemen als je kortdurend voor je zieke partner moet zorgen.

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan