Zwangerschapsverlof

  • Zwangeschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

In de volksmond heb je als je zwanger bent recht op zwangerscahpsverlofmaar eigenlijk heb je recht op bevallingsverlof en zwangerschapsverlof. Totaal duurt dit 16 weken. Je hebt altijd minimaal recht op 16 weken verlofmaar in sommige gevallen kan dit verlof langer duren.

Zwangerschapsverlof

6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof. Je kunt zelf kiezen of je 4,5 of 6 weken van te voren met verlof gaat. Ga je eerder met verlof dan moet je ook eerder weer aan de slag. Dit moet je minimaal 3 weken van te voren aangeven bij je werkgever. Je werkgever heeft dan van jou een zwangerschapsverklaring nodig. Hiermee vraagt jouw werkgever voor jou een uitkering aan, dit moet je werkgever minimaal 2 weken van te voren doen. Hiervan zul je in de praktijk weinig merken want je salaris wordt gewoon uitbetaald door jouw werkgever.

Bevallingsverlof

Als je bent bevallen dan moet je dat uiterlijk 2 dagen na de bevalling melden aan jouw werkgever. Jouw zwangerschapsverlof wordt dan omgezet in bevallingsverlof. Deze duurt 16 weken minus het aantal weken zwangerschapsverlof met een minimum van 10 weken. Als je te laat bevalt wordt dat niet meegerekend. Je bent hebt dus altijd minimaal 16 weken verlof !
Omdat dit voor verwarring kan zorgen geven wij hieronder een 3-tal voorbeelden

Situatie 1, je stop 4 weken van tevoren en bevalt met 39 weken

In dit geval ging je er van uit dat je na de bevalling 16-4 = 12 weken bevallingsverlof kreeg. Maar omdat je 1 week te vroeg bent bevallen heb je maar 3 weken zwangerschapsverlof gekregen. Je hebt dan ook recht op 1 extra week bevallingsverlof waardoor je pas na 16-3=13 weken weer hoeft te gaan werken. In totaal heb je 16 weken verlof gekregen.

Situatie 2, je stop 6 weken van te voren en bevalt met 41 weken

In dit geval ging je er van uit dat je na de bevalling 16-6=10 weken bevallingsverlof kreeg. De ene week dat je te laat bent bevallen wordt niet meegerekend waardoor je gewoon pas na 10 weken bevallingsverlof hoeft te gaan werken. Je hebt nu dus 17 weken verlof gekregen.

Situatie 3, je stop 4 weken van te voren en bevalt met 41 weken

In dit geval ging je er van uit dat je na de bevalling 16-4=12 weken bevallingsverlof kreeg. De ene week dat je te laat bent bevallen wordt niet meegerekend waardoor je na 12 weken bevallingsverlof hoeft te gaan werken. Je hebt dus in het totaal 4+1+12=17 weken verlof.

Wanneer neem jij je verlof op


6 weken van te voren
5 weken van te voren
4 weken van te voren

Weer aan het werk

Als je na je bevallingsverlof weer aan het werk gaat is je werkgever verplicht om je jouw oude baan terug te geven. Ook geniet je nog 6 maanden recht op extra bescherming. Lees hierover meer op Rechten tijdens de zwangerschap

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Zwangerschapsverlof'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zwangerschapsverlof'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Gevaarlijke beroepen

Als je zwanger bent heb je recht op bescherming tegen gevaren en risico's maar hoe weet je nu of jouw beroep gevaarlijk is ?

Risico's op het werk

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je geen risico loopt op jouw werk. Hiervoor is jouw werkgever verplicht een risico inventariatie te maken. Maar wat zijn dan precies de risico's waar je op moet letten ?

Tillen, werktijden en rusten

Als je zwanger bent zijn er strenge regels opgesteld over hoe veel belasting jij aan mag. Wat je in welke week nog wel en niet mag doen lees je hier

Minder werken

Veel ouders willen na de geboorte van hun kindje graag minder werken. Er zijn een aantal manieren, met ieder hun voordelen en nadelen. Brabbels zet het op een rijtje

Solliciteren

Vertel je wel of niet op een sollicitatiegesprek dat je zwanger bent ? Zo ja wanneer en hoe vertel je dat dan ?

Risico inventarisatie en evaluatie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding ge

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan