Zwangerschapsverlof

  • Zwangeschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

In de volksmond heb je als je zwanger bent recht op zwangerscahpsverlofmaar eigenlijk heb je recht op bevallingsverlof en zwangerschapsverlof. Totaal duurt dit 16 weken. Je hebt altijd minimaal recht op 16 weken verlofmaar in sommige gevallen kan dit verlof langer duren.

Zwangerschapsverlof

6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum ga je met zwangerschapsverlof. Je kunt zelf kiezen of je 4,5 of 6 weken van te voren met verlof gaat. Ga je eerder met verlof dan moet je ook eerder weer aan de slag. Dit moet je minimaal 3 weken van te voren aangeven bij je werkgever. Je werkgever heeft dan van jou een zwangerschapsverklaring nodig. Hiermee vraagt jouw werkgever voor jou een uitkering aan, dit moet je werkgever minimaal 2 weken van te voren doen. Hiervan zul je in de praktijk weinig merken want je salaris wordt gewoon uitbetaald door jouw werkgever.

Bevallingsverlof

Als je bent bevallen dan moet je dat uiterlijk 2 dagen na de bevalling melden aan jouw werkgever. Jouw zwangerschapsverlof wordt dan omgezet in bevallingsverlof. Deze duurt 16 weken minus het aantal weken zwangerschapsverlof met een minimum van 10 weken. Als je te laat bevalt wordt dat niet meegerekend. Je bent hebt dus altijd minimaal 16 weken verlof !
Omdat dit voor verwarring kan zorgen geven wij hieronder een 3-tal voorbeelden

Situatie 1, je stop 4 weken van tevoren en bevalt met 39 weken

In dit geval ging je er van uit dat je na de bevalling 16-4 = 12 weken bevallingsverlof kreeg. Maar omdat je 1 week te vroeg bent bevallen heb je maar 3 weken zwangerschapsverlof gekregen. Je hebt dan ook recht op 1 extra week bevallingsverlof waardoor je pas na 16-3=13 weken weer hoeft te gaan werken. In totaal heb je 16 weken verlof gekregen.

Situatie 2, je stop 6 weken van te voren en bevalt met 41 weken

In dit geval ging je er van uit dat je na de bevalling 16-6=10 weken bevallingsverlof kreeg. De ene week dat je te laat bent bevallen wordt niet meegerekend waardoor je gewoon pas na 10 weken bevallingsverlof hoeft te gaan werken. Je hebt nu dus 17 weken verlof gekregen.

Situatie 3, je stop 4 weken van te voren en bevalt met 41 weken

In dit geval ging je er van uit dat je na de bevalling 16-4=12 weken bevallingsverlof kreeg. De ene week dat je te laat bent bevallen wordt niet meegerekend waardoor je na 12 weken bevallingsverlof hoeft te gaan werken. Je hebt dus in het totaal 4+1+12=17 weken verlof.

Wanneer neem jij je verlof op


6 weken van te voren
5 weken van te voren
4 weken van te voren

Weer aan het werk

Als je na je bevallingsverlof weer aan het werk gaat is je werkgever verplicht om je jouw oude baan terug te geven. Ook geniet je nog 6 maanden recht op extra bescherming. Lees hierover meer op Rechten tijdens de zwangerschap

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Zwangerschapsverlof'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zwangerschapsverlof'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

Rechten tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je jouw werkgever laat weten dat je zwanger bent heb je extra rechten. Waar je precies allemaal recht op hebt dat lees je hier op Brabbels

Werken en een miskraam

Je moet er niet aan denken maar toch gebeurt het af en toe. Je krijgt een miskraam. Wat zijn dan je rechten en plichten op het werk ?

Zwanger en werken

Je bent zwanger. Nu komen er een hoop praktische vragen kijken. Wanneer vertel je het op je werk, wat als je werk gevaarlijk is? Ben je bang voor je baan ? Wanneer moet je het vertellen ? Wat zijn je rechten en welke plichten heb je ? Lees er alles over i

Stappenplan zwanger en werk

Omdat er een hoop bij komt kijken als je er achter komt dat je zwanger bent hebben wij een stappenplan opgesteld. Aan de hand van dit plan weet je wat je allemaal moet doen als je zwanger bent en werkt

Risico inventarisatie en evaluatie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding ge

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan