Zwangerschap aan de werkgever vertellen

  • Zwangerschap aan de werkgever vertellen

Op een bepaald moment in je zwangerschap zul je je zwangerschap moeten delen met je werkgever.. Maar wanneer doe je dat en hoe ?

Wanneer moet ik het vertellen?

Wettelijk gezien moet je drie weken voordat je verlof in gaat je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Je kunt vier, vijf of zes weken voordat je bent uitgerekend verlof opnemen. Je hoeft het dus pas, wanneer je vier weken voor je uitgerekende datum verlof neemt, het aan het begin van week 33 te vertellen. De kans dat je het dan nog geheim kunt houden is overigens erg klein !

Waarom zou ik het vertellen

Wanneer je je werkgever vertelt dat je zwanger bent krijg je plotseling extra recht op bescherming. Je hebt recht op extra pauzes, een rustruimte, regelmatige werktijden en je hoeft niet meer over te werken of avond-, en nachtdiensten te werken.
Bovendien stelt je werkgever het vaak op prijs dat je het snel vertelt. Dat stelt je werkgever in staat om voorbereidingen te treffen voor wanneer jij met verlof bent.

Dus, wanneer vertel ik het aan mijn werkgever ?

Dat hangt helemaal van jezelf en je persoonlijke situatie af. Je hebt drie mogelijkheden. We zullen ze hieronder kort bespreken.

Optie 1, zo snel mogelijk vertellen - Deze optie, om het zo snel mogelijk te vertellen, is vaak de beste optie. Zo weet jij waar je aan toe bent, weet je werkgever waar hij/zij aan toe is en geniet je vanaf dat moment recht op extra bescherming. Dit is helemaal belangrijk wanneer je risico loopt op je werk doordat je bijvoorbeeld onregelmatig werkt, lichamelijk zwaar werk doet, staand werkt, stress op je werk ervaart, je met chemische stoffen werkt, je extra risico op infecties hebt (op rode hond, doordat je met kinderen werkt bijvoorbeeld) of als je in extreem koude of warme omstandigheden werkt.

Optie 2, wachten tot je meer zekerheid hebt - Veel vrouwen kiezen er ook voor om even te wachten met het vertellen totdat ze weten of alles goed verloopt met de zwangerschap. Je kunt er voor kiezen om dit na de 10 weken echo te vertellen, na de combinatietest of na de 20 weken echo. Mocht er toch onverhoopt iets niet goed gaan in de zwangerschap dan hoef je je baas en collega's hier geen uitleg over te geven.

Optie 3, zo lang mogelijk wachten - Je kunt er ook voor kiezen om zo lang mogelijk te wachten met het vertellen. Dit is vaak niet de beste optie maar toch is het jou goed recht. Je zou hier voor kunnen kiezen wanneer de werkverhoudingen toch al verstoord zijn en je niet van plan bent om terug te komen na je verlof. Je baas zal er hoogstwaarschijnlijk niet blij mee zijn dat jij het pas zo laat meld dat je zwanger bent.

Wanneer heb jij het je verkgever verteld


Zo snel mogelijk / vrij snel
Nadat ik wist dat alles goed was
Zo laat mogelijk

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Zwangerschap aan de werkgever vertellen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zwangerschap aan de werkgever vertellen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Kraamverlof

De partner van moeder van de pasgeboren baby heeft recht op 2 dagen betaald kraamverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier

Rechten tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je jouw werkgever laat weten dat je zwanger bent heb je extra rechten. Waar je precies allemaal recht op hebt dat lees je hier op Brabbels

Zwangerschapsverklaring

Als je zwanger bent dan zul je op een gegeven moment een zwangerschapsverklaring moeten overleggen. Waar dat voor dient en hoe je daar aan komt lees je hier

Werken en een miskraam

Je moet er niet aan denken maar toch gebeurt het af en toe. Je krijgt een miskraam. Wat zijn dan je rechten en plichten op het werk ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan