Zwangerschap aan de werkgever vertellen

  • Zwangerschap aan de werkgever vertellen

Op een bepaald moment in je zwangerschap zul je je zwangerschap moeten delen met je werkgever.. Maar wanneer doe je dat en hoe ?

Wanneer moet ik het vertellen?

Wettelijk gezien moet je drie weken voordat je verlof in gaat je werkgever vertellen dat je zwanger bent. Je kunt vier, vijf of zes weken voordat je bent uitgerekend verlof opnemen. Je hoeft het dus pas, wanneer je vier weken voor je uitgerekende datum verlof neemt, het aan het begin van week 33 te vertellen. De kans dat je het dan nog geheim kunt houden is overigens erg klein !

Waarom zou ik het vertellen

Wanneer je je werkgever vertelt dat je zwanger bent krijg je plotseling extra recht op bescherming. Je hebt recht op extra pauzes, een rustruimte, regelmatige werktijden en je hoeft niet meer over te werken of avond-, en nachtdiensten te werken.
Bovendien stelt je werkgever het vaak op prijs dat je het snel vertelt. Dat stelt je werkgever in staat om voorbereidingen te treffen voor wanneer jij met verlof bent.

Dus, wanneer vertel ik het aan mijn werkgever ?

Dat hangt helemaal van jezelf en je persoonlijke situatie af. Je hebt drie mogelijkheden. We zullen ze hieronder kort bespreken.

Optie 1, zo snel mogelijk vertellen - Deze optie, om het zo snel mogelijk te vertellen, is vaak de beste optie. Zo weet jij waar je aan toe bent, weet je werkgever waar hij/zij aan toe is en geniet je vanaf dat moment recht op extra bescherming. Dit is helemaal belangrijk wanneer je risico loopt op je werk doordat je bijvoorbeeld onregelmatig werkt, lichamelijk zwaar werk doet, staand werkt, stress op je werk ervaart, je met chemische stoffen werkt, je extra risico op infecties hebt (op rode hond, doordat je met kinderen werkt bijvoorbeeld) of als je in extreem koude of warme omstandigheden werkt.

Optie 2, wachten tot je meer zekerheid hebt - Veel vrouwen kiezen er ook voor om even te wachten met het vertellen totdat ze weten of alles goed verloopt met de zwangerschap. Je kunt er voor kiezen om dit na de 10 weken echo te vertellen, na de combinatietest of na de 20 weken echo. Mocht er toch onverhoopt iets niet goed gaan in de zwangerschap dan hoef je je baas en collega's hier geen uitleg over te geven.

Optie 3, zo lang mogelijk wachten - Je kunt er ook voor kiezen om zo lang mogelijk te wachten met het vertellen. Dit is vaak niet de beste optie maar toch is het jou goed recht. Je zou hier voor kunnen kiezen wanneer de werkverhoudingen toch al verstoord zijn en je niet van plan bent om terug te komen na je verlof. Je baas zal er hoogstwaarschijnlijk niet blij mee zijn dat jij het pas zo laat meld dat je zwanger bent.

Wanneer heb jij het je verkgever verteld


Zo snel mogelijk / vrij snel
Nadat ik wist dat alles goed was
Zo laat mogelijk

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Zwangerschap aan de werkgever vertellen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zwangerschap aan de werkgever vertellen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Zwanger en werken

Je bent zwanger. Nu komen er een hoop praktische vragen kijken. Wanneer vertel je het op je werk, wat als je werk gevaarlijk is? Ben je bang voor je baan ? Wanneer moet je het vertellen ? Wat zijn je rechten en welke plichten heb je ? Lees er alles over i

Kraamverlof

De partner van moeder van de pasgeboren baby heeft recht op 2 dagen betaald kraamverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier

Ouderschapsverlof

Voor ieder kind dat je krijgt kun je ouderschapsverlof opnemen. Hoe dat precies in elkaar steekt lees je hier op Brabbels

Tillen, werktijden en rusten

Als je zwanger bent zijn er strenge regels opgesteld over hoe veel belasting jij aan mag. Wat je in welke week nog wel en niet mag doen lees je hier

Gevaarlijke beroepen

Als je zwanger bent heb je recht op bescherming tegen gevaren en risico's maar hoe weet je nu of jouw beroep gevaarlijk is ?

Calamiteitenverlof

Het calamiteitenverlof kun je in geval van persoonlijke nood aanvragen. Bijvoorbeeld als je kindje ziek word en jij snel wat moet regelen. Opvallend genoeg kan het calamiteitenverlof ook worden ingezet om de geboorte van je kind bij te wonen en om je kind

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan