Solliciteren

  • Solliciteren

Vertel je wel of niet op een sollicitatiegesprek dat je zwanger bent ? Zo ja wanneer en hoe vertel je dat dan ?

Niet wettelijk verplicht

Je bent niet wettelijk verplicht om je werkgever bij een sollicitatie te vermelden dat je zwanger bent. Dat het misschien niet zo slim is om het te verzwijgen doet daar niets aan af. Als je het zelf niet prettig vind om te vertellen dat je zwanger bent hoef je dat dus ook niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek.
Een werkgever mag eigenlijk niet eens vragen naar jouw kinderwens en je hoeft daar ook zeker geen antwoord op te geven. Jouw privé leven is van jou alleen en eigenlijk alleen jouw kwaliteiten en ervaringen mogen tijdens een sollicitatiegesprek bevraagd worden. Ook mag een werkgever je niet afwijzen omdat je zwanger bent. In de praktijk zal de werkgever daarom vaak een andere reden bedenken.

De praktijk, wel of niet vertellen

In de praktijk is het over het algemeen verstandig om wel ergens in de sollicitatieprocedure te vertellen dat je zwanger bent. Als je dat niet vertelt dan kan dat de verhouding met je leidinggevende flink verstoren en heb je alsnog de kans dat je contract niet verlengt wordt na je zwangerschap.
Je hoeft natuurlijk niet direct te vertellen dat je zwanger bent. Tijdens het eerste gesprek leer je het bedrijf kennen, kun je opmaken of de functie wat voor jou is en of je jezelf in de bedrijfscultuur ziet passen. Als er een tweede gesprek komt dat heeft de werkgever aangegeven dat hij of zij jou wel ziet zitten en als er van jouw kant ook een klik is is het vaak wel verstandig om het in dit gesprek te vertellen. Zo ga je open en eerlijk je nieuwe baan in.
Mocht het toch zo zijn dat je hierna wordt afgewezen met een smoes dan kun je altijd aankloppen bij de commissie gelijke behandeling. De werkgever moet dan aantonen dat hij of zij jou niet heeft afgewezen om jouw zwangerschap.

Vertel jij 'het' aan je werkgever


Ja, dat doe ik zo snel mogelijk
Ja, maar pas aan het einde van het tweede gesprek
Nee, pas als ik de baan heb ga ik daar over nadenken

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Solliciteren'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Solliciteren'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Zorgverlof

Het kan zijn dat je partner tijdens jouw zwangerschap aanspraak moet maken op zorgverlof. Dit verlof kun je opnemen als je kortdurend voor je zieke partner moet zorgen.

Zwanger en werken

Je bent zwanger. Nu komen er een hoop praktische vragen kijken. Wanneer vertel je het op je werk, wat als je werk gevaarlijk is? Ben je bang voor je baan ? Wanneer moet je het vertellen ? Wat zijn je rechten en welke plichten heb je ? Lees er alles over i

Risico's op het werk

Als je zwanger bent is het belangrijk dat je geen risico loopt op jouw werk. Hiervoor is jouw werkgever verplicht een risico inventariatie te maken. Maar wat zijn dan precies de risico's waar je op moet letten ?

Gevaarlijke beroepen

Als je zwanger bent heb je recht op bescherming tegen gevaren en risico's maar hoe weet je nu of jouw beroep gevaarlijk is ?

Rechten tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je jouw werkgever laat weten dat je zwanger bent heb je extra rechten. Waar je precies allemaal recht op hebt dat lees je hier op Brabbels

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan