Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

Wat is een vlokkentest ?

Bij een vlokkentest wordt een stukje weefsel weggenomen uit de placenta. Dit weefsel ziet er uit als vlokken, vandaar de naam vlokkentest. Omdat dit weefsel vrijwel altijd dezelfde chromosomen heeft als het kindje kan aan de hand van deze vlokken bepaald worden welke chromosomen samenstelling jouw kindje heeft.
Een vlokkentest kan vaginaal of via de buikwand afgenomen worden. Bij vaginale afnamen worden er wat vlokken weggezogen via een dun slangetje. Bij een afname via de buikwand wordt er door je buik, vaak onder verdoving, via een dunne naald wat weefsel uit de placenta weggehaald.
Een vlokkentest wordt afgenomen tussen de 11 en 16 weken waarbij de meeste testen worden afgenomen in het begin van deze periode dus rond de 11 weken. Wegens kans op mogelijke afwijkingen wordt deze test niet eerder afgenomen. Na 11 weken is er geen kans meer op afwijkingen door deze test. Niet iedereen komt in aanmerking voor een vlokkentest. Als je 36 jaar of ouder bent of als er medische redenen zijn waardoor je een verhoogde kans hebt om een kindje met syndroom van Down te krijgen wordt deze test vaak uitgevoerd. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het syndroom van Down voorkomt ergens in je familie of dat dit is ontdekt bij een eerdere zwangerschap. Ook na het constateren van een verhoogde kans op een kindje met het syndroom van Down bij een combinatietest kun je deze test laten doen om zekerheid te krijgen.

Voordelen van een vlokkentest

De vlokkentest kan al op een vroeg tijdstip worden afgenomen waardoor je snel weet of er afwijkingen zijn bij je kindje. Het is dan medisch gezien gemakkelijker om de zwangerschap af te breken.

Nadelen van een vlokkentest

Alhoewel een vlokkentest betrouwbaar is, is deze minder betrouwbaar dan een vruchtwaterpunctie omdat in 1 a 2% van de gevallen de cellen in de vlokken niet overeenkomen met die van het kindje. Ook is een vruchtwaterpunctie ietsje veiliger en is de kans op een miskraam iets kleiner. Bij een vlokkentest is de kans dat er geen uitslag gegeven kan worden (2%) groter dan bij een vruchtwaterpunctie (0.2%).
Als laatste kan bij een vlokkentest niets gezegd worden over een eventueel open ruggetje. Bij een vruchtwaterpuntie krijg je hier wel informatie over.

 

Reacties op 'Vlokkentest'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Urine afnemen

soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog urine wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Vaak komt dit door spanning of in het laatste trimester wanneer je niet meer lekker kunt liggen.

Overgewicht tijdens je zwangerschap

Overgewicht tijdens je zwangerschap is een probleem. Niet alleen kun je lastiger zwanger worden. De kans op complicaties is ook nog een groter.

Zwangerschapsdiabetes

Vanaf de 24e week van jouw zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de panchreas niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardo

Vet eten verhoogt de kans op een doodgeboren kindje

Een recente studie in de 'Journal of Endocrinology ' laat zien dat vrouwen die tijdens de zwangerschap veel vet eten een grotere kans hebben op een doodgeboren kindje.

HELLP

HELLP syndroom is de 'ernstige' variant van een zwangerschapsvergiftiging. Meestal treedt HELPP op in de tweede helft van de zwangerschap of zelfs nog na de bevalling.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan