Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

Wat is een vlokkentest ?

Bij een vlokkentest wordt een stukje weefsel weggenomen uit de placenta. Dit weefsel ziet er uit als vlokken, vandaar de naam vlokkentest. Omdat dit weefsel vrijwel altijd dezelfde chromosomen heeft als het kindje kan aan de hand van deze vlokken bepaald worden welke chromosomen samenstelling jouw kindje heeft.
Een vlokkentest kan vaginaal of via de buikwand afgenomen worden. Bij vaginale afnamen worden er wat vlokken weggezogen via een dun slangetje. Bij een afname via de buikwand wordt er door je buik, vaak onder verdoving, via een dunne naald wat weefsel uit de placenta weggehaald.
Een vlokkentest wordt afgenomen tussen de 11 en 16 weken waarbij de meeste testen worden afgenomen in het begin van deze periode dus rond de 11 weken. Wegens kans op mogelijke afwijkingen wordt deze test niet eerder afgenomen. Na 11 weken is er geen kans meer op afwijkingen door deze test. Niet iedereen komt in aanmerking voor een vlokkentest. Als je 36 jaar of ouder bent of als er medische redenen zijn waardoor je een verhoogde kans hebt om een kindje met syndroom van Down te krijgen wordt deze test vaak uitgevoerd. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het syndroom van Down voorkomt ergens in je familie of dat dit is ontdekt bij een eerdere zwangerschap. Ook na het constateren van een verhoogde kans op een kindje met het syndroom van Down bij een combinatietest kun je deze test laten doen om zekerheid te krijgen.

Voordelen van een vlokkentest

De vlokkentest kan al op een vroeg tijdstip worden afgenomen waardoor je snel weet of er afwijkingen zijn bij je kindje. Het is dan medisch gezien gemakkelijker om de zwangerschap af te breken.

Nadelen van een vlokkentest

Alhoewel een vlokkentest betrouwbaar is, is deze minder betrouwbaar dan een vruchtwaterpunctie omdat in 1 a 2% van de gevallen de cellen in de vlokken niet overeenkomen met die van het kindje. Ook is een vruchtwaterpunctie ietsje veiliger en is de kans op een miskraam iets kleiner. Bij een vlokkentest is de kans dat er geen uitslag gegeven kan worden (2%) groter dan bij een vruchtwaterpunctie (0.2%).
Als laatste kan bij een vlokkentest niets gezegd worden over een eventueel open ruggetje. Bij een vruchtwaterpuntie krijg je hier wel informatie over.

 

Reacties op 'Vlokkentest'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Striae

Striae of zwangerschapsstrepen zijn een soort littekens die je krijgt doordat je bindweefsel scheurt onder je huid als je huid te snel uit moet rekken door dat je te snel groeit.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je zou denken. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen zijn tijdens de zwangerschap wel eens duizelig. Hoe dit komt en wat je er aan kunt doen lees je hieronder !

Vlokkentest

In het begin van de zwangerschap kun je met een vlokkentest sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is niet zonder risico want de kans op een miskraam door een vlokkentest is 1 op de 200 (0,5%)

Spataderen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op spataderen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat het bloed niet meer zo goed kan worden teruggepompt vanuit de benen naar het hart doordat je bloedvaten verslappen, toegenomen bloedvolume en je baardmoeder

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan