Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder dan een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken uitgevoerd

Wat is een vruchtwaterpunctie ?

Bij een vruchtwaterpunctie wordt er door de buikwand een beetje vruchtwater weggezogen uit je baarmoeder. Door middel van een echo wordt de juiste plek bepaald om door de buikwand heen te prikken. Vervolgens zuigt een arts 20ml vruchtwater weg. Rond de 16 weken is dit toch als snel 10 a 15% van het totale vruchtwater. Dit vruchtwater wordt onderzocht en geeft een nagenoeg altijd een correcte uitslag. Het resultaat van deze test kan wel even op zich laten wachten omdat het vruchtwater op kweek wordt gezet. Ook kunnen bepaalde stoffen in het vruchtwater duiden op een open ruggetje. Dat is een hele gevaarlijke en bijna altijd fatale afwijking.
Niet iedereen komt in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie. Als je 36 jaar of ouder bent of als er medische redenen zijn waardoor je een verhoogde kans hebt om een kindje met syndroom van Down te krijgen, wordt deze test vaak uitgevoerd. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat het syndroom van Down ergens in je familie voorkomt of dat dit is ontdekt bij een eerdere zwangerschap. Ook na het constateren van een verhoogde kans op een kindje met het syndroom van Down bij een combinatietest kun je deze test laten doen om zekerheid te krijgen. De kans op een miskraam na een vruchtwaterpunctie is 0.2%
Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken uitgevoerd. Soms kan dat iets eerder als de hoeveelheid vruchtwater en de dikte van de buikwand dat toelaat.

Voordelen van een vruchtwaterpunctie

De voordelen van een vruchtwaterpunctie tegenover een vlokkentest zijn dat de kans op een miskraam iets kleiner is (0.2% tegenover 0.5%). De kans op een onduidelijke uitslag is ook kleiner en je krijgt extra informatie over een open ruggetje.

Nadelen van een vruchtwaterpunctie

Het nadeel van een vruchtwaterpunctie tegenover een vlokkentest is dat deze punctie pas later wordt uitgevoerd, gemiddeld pas na 16 weken (maar soms iets eerder) en dat de uitslag lang op zich laat wachten. Bij een slechte uitkomst kan de zwangerschap dan pas na 19 a 20 weken worden afgebroken.

 

Reacties op 'Vruchtwaterpunctie'

Reacties

marleen
15 januari staat er voor mij een vruchtwaterpunctie gepland ik ben dan 34 weken en drie dagen in verwachting van een zoontje. ons 2de kindje. Mijn eerste kindje is een meisje van vier en hierbij had ik niks te vrezen maar omdat nu vastgesteld is dat het deze keer om een jongetje gaat gaan ze kijken of hij hemofilie heeft (bloederziekte) er is al vast gesteld dat ik draagster ben dus er bestaat een kans van 50% dat hij het heeft. Spanning is hier steeds meer aanwezig maar de uitkomst kun je weinig aan doen. Ik bekijk de situatie vrij nuchter maar voel wel steeds meer gezonde spanning. Het komt nu wel steeds dichter bij.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Vaak en zeker in het begin van zwangerschap is dit vaak onschuldig maar wel vervelend. Later in de de zwangerschap kan dit een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een klacht die vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Bekkeninstabiliteit voelt aan als pijn in de onderrug, midden en voorkant van het bekken of rond het stuitje.

Navelstrengbloed doneren

Je bent bevallen, hebt je kindje op je borst en de placenta is geboren. Maar wat gebeurd er eigenlijk na afloop van de bevalling met de placenta en navelstreng? Helaas wordt in veel ziekenhuizen (en bij thuisbevallingen) de placenta en navelstreng ingevro

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan