Oestrogeen tijdens de zwangerschap

Oestrogenen worden ook wel vrouwelijk hormonen genoemd. Oestrogenen zijn een verzamelnaam voor 3 vrouwelijke hormonen. Hiervan is Estriol belangrijk voor de zwangerschap.

Oestrogenen en zwangerschap

Oestrogenen zijn hormonen die vooral bij vrouwen voorkomen en reguleren de rijping van de geslachtsorganen, de menstruatiecyclus en zorgen voor seksuele verlangens. Estradiol zorgt vooral voor de de menstruatiecyclus. Als je zwanger bent, gaat je placenta estriol aanmaken. Aan het einde van de zwangerschap kun je wel 1000 keer zoveel estriol in je bloed hebben als normaal.
Na je zwangerschap wordt het oestrogeenniveau in je bloed weer normaal.

Effecten van oestrogeen

Oestrogenen zorgen er voor dat je lichaam soepeler wordt zodat er genoeg plaats is voor de baby en later in de zwangerschap voor de bevalling. Oestrogeen zorgt ook voor de groei van je baarmoeder. Oestrogeen zorgt er voor dat je extra vet op kan slaan en zorgt er voor dat de cellen in je huid extra water op kunnen slaan. Als laatste zorgt oestrogeen er voor dat je huid gevoelig wordt voor de zon. Een nadeel van veel oestrogeen in je lichaam kan dus zijn dat je een zwangerschapsmasker ontwikkelt of dat je huid scheurt doordat je te snel groeit en je last van striae krijgt.
Een voordeel van oestrogeen is dat het je huid extra hydrateert. Hierdoor kan het zijn dat je huid er geweldig uitziet en je helemaal gaat stralen. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen er samen voor dat je borsten gaan groeien en dat je aan het einde van je zwangerschap (meestal) borstvoeding kunt gaan geven.

 

Reacties op 'Oestrogeen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een s

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

Jeuk tijdens de zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt ook wel zwangerschapsjeuk genoemd. Het is erg ongemakkelijk en vervelend maar kan maar zelden kwaad ! Zwangerschapsjeuk komt bij zo'n 20% van alle zwanger vrouwen voor.

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.