Voedingsgroepen en jouw zwangerschap

De beste manier om om er voor te zorgen dat je al je voedingsstoffen binnenkrijgt en gevarieerd eet, is om iedere dag iets te eten uit elk van de 4 voedingsgroepen.

Groep 1: brood graanproducten rijst, peulvruchten, pasta en aardappelen

Eten uit groep 1 zorgt er voor dat je voldoende koolhydraten, eiwitten, vezels, calcium, ijzer en vitamine-B binnen krijgt.
Koolhydraten zijn een bron van energie en vezels zijn goed voor de stoelgang. Eiwitten heb je nodig voor de groei van je baby, de placenta, de baarmoeder en om aminozuren van te maken. Calcium, ijzer en vitamine B heb je allemaal ook nodig voor de groei van de baby en het gezond houden van jezelf.
Probeer tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk vezelrijk eten te eten, dus bruin brood, zilvervliesrijst, volkorenpasta in plaats van wit brood, witte rijs en 'gewone' pasta.

Groep 2: groenten en fruit

Eten uit groep 2 zorgt er voor dat je voldoende vitamine A, vitamine C, foliumzuur, vezels en kalium binnen krijgt.
Vitamine A is onder andere goed voor de ontwikkeling van de ogen van je baby. Voor jezelf zorgt het voor een gave huid en glanzend haar. Vitamine C helpt bij het omzetten van voedsel in energie en is bovendien belangrijk bij het opnemen van ijzer in je lichaam waardoor je minder kans op bloedarmoede hebt. Probeer zoveel mogelijk verse groente en fruit te eten tijdens je zwangerschap om de kans van een listeria bacterie besmetting zo klein mogelijk te maken. Groente en fruit zijn erg gezond en bevatten bovendien weinig calorieën.
Lang niet alle groenten en fruit bevatten evenveel mineralen, vitaminen en andere voedingsstoffen. Varieer daarom binnen deze groep. Probeer zoveel mogelijk groenten van het seizoen te eten omdat dit vaak het meest vers is.

Groep 3: zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers

Eten uit groep 3 zorgt er voor dat je voldoende vetten, eiwitten, ijzer, calcium en vitamine B binnen krijgt.
Vooral vetten uit vette vis zijn erg gezond tijdens de zwangerschap en helpen een vroeggeboorte te voorkomen en is bovendien belangrijk voor de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel van je baby. IJzer, calcium en vitamine B zijn hierboven al beschreven ! Voor zowel vis als vlees geldt dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Eet geen rauw vlees of rauwe vis en zorg dat het goed verhit is. Sommige roofvissen bevatten bovendien veel zware metalen waardoor deze niet zo goed voor je zijn tijdens je zwangerschap.
Zuivel is erg belangrijk omdat er veel calcium in zit maar drink niet te veel melk tijdens het avondeten omdat hierdoor de ijzer opname minder efficiënt verloopt

Groep 4: vetten en olien

Eten uit groep 4 zorgt er voor dat je voldoende vitamine A, vitamine D, vitamine E en vetzuren binnen krijgt.
Vitamine D is een vitamine die het kindje tekort kan komen als je er niet genoeg van inneemt. Normaal, als je voldoende zonlicht krijgt maakt je lichaam voldoende vitamine D aan maar als bang bent dat je niet genoeg binnen krijgt, kun je dit aanvullen door bijvoorbeeld margarine te eten. Onverzadigde vetten in olie zijn goed voor je hart en bloedvaten en zorgen voor een laag cholesterolgehalte. Verzadigde vetten zitten vooral in olie en vet dat stolt bij kamertemperatuur. Gebruik daarom zoveel mogelijk vloeibare vetten of halvarine waar minder vet in zit.

Groep 5: dranken

In deze groep vind je alle dranken. Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om genoeg te drinken. Dit beschermt tegen allerlei kwaaltjes en in goed voor voor je hele lichaam ! Tijdens de zwangerschap kun je het beste alcohol compleet vermijden en het gebruik van cafeïne bevattende dranken zoals koffie, thee, cola en energie drankjes matigen

 

Reacties op 'Voedingsgroepen en zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Snoepen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je heel erg veel trek hebt in snoep. Je hebt niet alleen honger maar het lijkt wel alsof je lichaam er om vraagt. Is het wel goed om te snoepen tijdens de zwangerschap ?

Fosfor en zwangerschap

Fosfor tijdens de zwangerschap is belangrijk voor de opbouw van het skelet van je baby en de groei van de tanden. Ook help fosfor bij de opnamen van andere belangrijke minderalen

Fast food eten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je heel erg veel trek hebt in fast food. Je hebt niet alleen honger maar het lijkt wel alsof je lichaam er om vraagt. Is het wel goed om fast food tijdens de zwangerschap ?

Vitamine D en zwangerschap

Vitamine D heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het versterken van de botten, de tanden en het tandglazuur van je baby! Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een minder gezond kindje bij de geboorte. Vitamine D krijg je bij een normaal gezond diee

Koffie tijdens de zwangerschap

Koffie drinken tijdens je zwangerschap mag wel maar met mate. Hoe veel koffie mag je dan drinken en waarom is koffie slecht voor je ?

Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap

Alles over eten en voeding tijdens je zwangerschap !

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan