Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een stuitligging en als het kindje dwars ligt, is dat een dwarsligging

De gewenste ligging: de hoofdligging

De eerste 7 maanden kan je kindje vrij rondzwemmen in de baarmoeder. Daarna gaat je baby indalen. Dan komt je kindje vast te liggen in het bekken van mama. In bijna alle gevallen (97%) van de zwangerschappen ligt het kindje met het hoofdje naar beneden. Dit heet dan ook de hoofdligging. Dat de meeste kindjes juist zo liggen heeft twee redenen.
Ten eerste komt dat komt door de vorm van de baarmoeder. Bovenaan is meer ruimte en daar passen de billetjes en beentjes precies terwijl in de smallere onderkant net genoeg plek is voor het hoofdje. Ten tweede kan het kindje wel draaien als het nog niet goed ligt maar als het kindje eenmaal in de goede ligging ligt, is draaien veel lastiger omdat je kindje dan niets heeft om zich tegen af te zetten. Als het verkeerd ligt, kan het zich vaak nog afzetten tegen je bekken en daardoor draaien. De hoofdligging is dan ook de gewenste ligging voor een bevalling en brengt het minste risico's met zich mee.

Stuitligging en dwarsligging

Bij een stuitligging ligt je kindje met de beentjes naar onderen. Een bevalling brengt dan meer risico's met zich mee. Als je moet bevallen van een kindje dat in stuitligging ligt, zal de gynaecoloog je uitgebreid onderzoeken en de risico's met je bespreken. Het alternatief is een bevalling via een keizersnede
Als je kindje in dwarsligging ligt, zal je altijd via een keizersnede moeten bevallen. Als je kindje bij 36 weken nog steeds in stuitligging ligt, kan de verloskundige of gynaecoloog proberen je kindje uitwendig te draaien. Of dit wordt geprobeerd en wat de kansen zijn, hangt af van een een aantal factoren zoals de vorm van je baarmoeder, de precieze ligging, de grootte van de baby, littekens, jouw hoeveelheid buikspieren of buikvet en de locatie van je placenta.

Kindje daalt niet in

Het kan ook zijn, zeker als dit niet je eerste zwangerschap is, dat het kindje niet indaalt en ook nog niet helemaal vast komt te liggen. De gynaecoloog besluit in dat geval de beste manier om te bevallen. Vaak kan er gewoon vaginaal worden bevallen en is er niets aan de hand.

 

Reacties op 'Ligging van de baby'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Gezond zwanger deel 1

De dochter van Uitzichtmedewerker Hans Stoop is zwanger. Een goede reden voor hem om zich te verdiepen in de relatie tussen gezondheid en zwangerschap. Een verminderde vruchtbaarheid, een problematische zwangerschap en afwijkingen bij de baby zijn vaak te

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je zou denken. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

Urine afnemen

soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog urine wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan