Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een stuitligging en als het kindje dwars ligt, is dat een dwarsligging

De gewenste ligging: de hoofdligging

De eerste 7 maanden kan je kindje vrij rondzwemmen in de baarmoeder. Daarna gaat je baby indalen. Dan komt je kindje vast te liggen in het bekken van mama. In bijna alle gevallen (97%) van de zwangerschappen ligt het kindje met het hoofdje naar beneden. Dit heet dan ook de hoofdligging. Dat de meeste kindjes juist zo liggen heeft twee redenen.
Ten eerste komt dat komt door de vorm van de baarmoeder. Bovenaan is meer ruimte en daar passen de billetjes en beentjes precies terwijl in de smallere onderkant net genoeg plek is voor het hoofdje. Ten tweede kan het kindje wel draaien als het nog niet goed ligt maar als het kindje eenmaal in de goede ligging ligt, is draaien veel lastiger omdat je kindje dan niets heeft om zich tegen af te zetten. Als het verkeerd ligt, kan het zich vaak nog afzetten tegen je bekken en daardoor draaien. De hoofdligging is dan ook de gewenste ligging voor een bevalling en brengt het minste risico's met zich mee.

Stuitligging en dwarsligging

Bij een stuitligging ligt je kindje met de beentjes naar onderen. Een bevalling brengt dan meer risico's met zich mee. Als je moet bevallen van een kindje dat in stuitligging ligt, zal de gynaecoloog je uitgebreid onderzoeken en de risico's met je bespreken. Het alternatief is een bevalling via een keizersnede
Als je kindje in dwarsligging ligt, zal je altijd via een keizersnede moeten bevallen. Als je kindje bij 36 weken nog steeds in stuitligging ligt, kan de verloskundige of gynaecoloog proberen je kindje uitwendig te draaien. Of dit wordt geprobeerd en wat de kansen zijn, hangt af van een een aantal factoren zoals de vorm van je baarmoeder, de precieze ligging, de grootte van de baby, littekens, jouw hoeveelheid buikspieren of buikvet en de locatie van je placenta.

Kindje daalt niet in

Het kan ook zijn, zeker als dit niet je eerste zwangerschap is, dat het kindje niet indaalt en ook nog niet helemaal vast komt te liggen. De gynaecoloog besluit in dat geval de beste manier om te bevallen. Vaak kan er gewoon vaginaal worden bevallen en is er niets aan de hand.

 

Reacties op 'Ligging van de baby'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

Zwangerschapsdiabetes

Vanaf de 24e week van jouw zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de panchreas niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardo

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan