Minder werken

Veel ouders willen na de geboorte van hun kindje graag minder werken. Er zijn een aantal manieren, met ieder hun voordelen en nadelen. Brabbels zet het op een rijtje

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is vaak een prima keuze als je minder wilt gaan werken. Voor ieder kind dat na 1 januair 2009 is geboren kun je 26 weken ouderschapsverlof bij een 40 urige werkweek (of 26x het aantal uren dat je per week werkt). Als je dus 5 dagen per week werkt kun je 26*5 = 130 dagen verlof nemen. Je kunt dus ongeveer 2.5 jaar een dag minder gaan werken of zelfs 5 jaar een halve dag minder gaan werken van het ouderschapsverlof.
Het grote voordeel hiervan is dat je contract ongewijzigd blijft waardoor je een betere positie hebt bij ontslag of ziekte. Bovendien krijg je in sommige gevallen iets doorbetaald door je werkgever en heb je recht op extra belastingvoordeel.
Lees hier alles over op Ouderschapsverlof

Vakantiedagen inzetten

Sommige werkgevers kennen een flexibele werkduur en kennen een standaard van meer dan het wettelijk minimum vakantiedagen bij een volledige werkweek. Het wettelijke minimum is overigens 4 keer uw werkweek (dus 4X5=20 dagen bij een 40 urige werkweek). Als je meer vakantiedagen hebt en een flexibele werkduur kent is het soms interessant om deze flexibele werkduur te gebruiken om bijvoorbeeld een halve dag minder te gaan werken.
Het grote voordeel is dat je hierdoor je contract niet hoeft aan te passen en er niet in salaris op achter uit gaat. Je houdt natuurlijk wel minder vakantiedagen over.

Aanpassing van de werktijden en/of thuiswerken

Vaak is het wel mogelijk om (tijdelijk) jouw werktijden zo aan te passen dat je beter voor je kinderen kunt zorgen. Je zou bijvoorbeeld een 36 urige werkweek op kunnen delen in 4x9 uur zodat je een dat vrij bent. Soms is het ook mogelijk om een deel van je werk thuis te doen op tijden dat het jou uitkomt. Bijvoorbeeld in het weekend of in de avond. Dan is je partner waarschijnlijk thuis en kun je de zorg voor je kinderen beter verdelen.
Het voordeel hiervan is dat je niet minder gaat werken dus ook geen inkomsten verliest. Het nadeel is dat een dergelijke constructie erg belastend voor je kan zijn als je ook nog in de avonden en in het weekend moet gaan werken.

Als ik minder ga werken dan regel ik dat via


Ouderschapsverlof
Vakantiedagen
Aanpassing van de werktijden en/of thuiswerken
Contract aanpassen via de deeltijdwet
Stoppen met werken
Onbetaald verlof
Ander werk zoeken

Contract aanpassen via de deeltijdwet

In veel gevallen is het mogelijk om je contract aan te passen. In Nederland is dit wettelijk geregeld via de Wet Aanpassing Arbeidsduur (de deeltijdwet). Je werkgever wordt via deze wet verplicht om te beoordelen of het mogelijk is dat jij minder gaat werken (hetzelfde geld overigens als je liever meer wilt gaan werken omdat je partner stopt bijvoorbeeld).
Het nadeel hiervan is dat je minder gaat verdienen en een slechtere positie hebt bij dreigend ontslag of als je ziek wordt. Bovendien krijg je geen belastingvoordeel. Als je het ouderschapsverlof dus niet op een andere manier in wilt zetten is dat in heel veel gevallen dus een betere oplossing.
Er zijn een aantal voorwaarden en valkuilen verbonden aan een aanvraag om minder te werken:.

  • Er moeten minimaal 10 werknemers werken bij jouw bedrijf. Als dit niet zo is dan is je werkgever niet verplicht om goed naar jouw aanvraag te kijken. Je kunt het dan natuurlijk altijd gewoon vragen.
  • Je moet minimaal 1 jaar voor je huidige werkgever hebben gewerkt
  • Je moet je verzoek minimaal 4 maanden voor de ingangsdatum indienen en mag maximaal 1 keer per 2 jaar worden ingediend
  • Je moet minimaal 1 maand voor de ingangsdatum een beslissing hebben gekregen van je werkgever
  • Je werkgever mag jouw verzoek alleen weigeren als er een zwaarwegend belang is. Jouw werkgever moet precies aangeven wat dat belang is
  • Als je verzoek afgewezen wordt dan kun je ontslag nemen en heb je recht op een uitkering voor het aantal uur dat je nog wilde werken. Maar controleer dit altijd goed en overleg met een deskundige voordat je werkelijk ontslag neemt !

Stoppen met werken

Nog steeds kiezen veel vrouwen er voor om als de baby eenmaal geboren is om te stoppen met werken. Dat is lang niet altijd gepland van te voren. Let er wel op dat als je zelf ontslag neemt je geen recht meer hebt op een uitkering.
Soms is het mogelijk om met je werkgever te praten om zo samen tot een beter oplossing te komen. Bijvoorbeeld deeltijdwerk tot het einde van de contractperiode. Dat geeft jou wat financiele ruimte en je baas de gelegenheid om rustig iemand anders te zoeken en in te werken.

Onbetaald verlof

Je kunt tot anderhalf jaar onbetaald verlof opnemen zonder dat er daardoor consequenties zitten aan de hoogte van je uitkering bij een ontslag of als je in de ziektewet komt. Onbepaald verlof kan daarom een goede optie zijn als je het eerste anderhalf jaar thuis met je kindje wilt doorbrengen. Onbepaald verlof is geen recht, je baas mag dus gewoon weigeren om daar aan mee te werken.

Ander werk zoeken

Als het niet lukt om een juiste invulling te vinden van je huidige functie dan kun je altijd nog ander werk zoeken. Dat is niet altijd even gemakkelijk als je net moeder bent geworden omdat heel je leven toch al op zijn kop staat maar. Toch is het altijd mogelijk !
Let wel op dat je bij een nieuwe werkgever waarschijnlijk weer begint met een kortdurend contract en bij een reorganisatie ben jij waarschijnlijk de eerste die haar baan kwijt raakt. Ook als je binnen het bedrijf een nieuwe functie aanneemt krijg je misschien wel weer een nieuw contract.

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Minder werken'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Minder werken'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Risico inventarisatie en evaluatie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding ge

Calamiteitenverlof

Het calamiteitenverlof kun je in geval van persoonlijke nood aanvragen. Bijvoorbeeld als je kindje ziek word en jij snel wat moet regelen. Opvallend genoeg kan het calamiteitenverlof ook worden ingezet om de geboorte van je kind bij te wonen en om je kind

Ouderschapsverlof

Voor ieder kind dat je krijgt kun je ouderschapsverlof opnemen. Hoe dat precies in elkaar steekt lees je hier op Brabbels

Kraamverlof

De partner van moeder van de pasgeboren baby heeft recht op 2 dagen betaald kraamverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier

Zwangerschapsverlof

Als je zwanger bent en werkt dan heb je recht op minimaal 16 weken betaald zwangerschapsverlof. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hier.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan