Spataderen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op spataderen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat het bloed niet meer zo goed kan worden teruggepompt vanuit de benen naar het hart doordat je bloedvaten verslappen, het toegenomen bloedvolume en je baarmoeder die in de weg zit.

Spataderen

Spataderen zijn blauw/paars opgezwollen aderen die gewoonlijk in je benen voorkomen. Er zitten vaak knobbels en kronkels in deze aderen. Spataderen kunnen weinig kwaad maar kunnen soms jeuken of irriteren. De meeste vrouwen hebben vooral moeite met spataderen omdat het er niet mooi uitziet. Spataderen kunnen ontstaan als je bloed vanuit je benen niet meer goed terugstroomt. Er komt dan steeds meer druk op je aderen te staan en deze worden wijder. De kleppen in je bloedvaten daar werken dan niet meer goed.
Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde kans op spataderen. Deze kans loopt op tijdens volgende zwangerschappen. Je hebt dus bij je tweede zwangerschap meer kans op spataderen dan bij je eerste.
Spataderen tijdens de zwangerschap ontstaan doordat je meer bloed door je aderen hebt stromen en je aderen slapper worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Ook kan je baarmoeder in de weg zitten waardoor het bloed nog lastiger terug kan stromen. Je baarmoeder knelt je bloedsomloop als het ware af.

Spataderen tijdens de zwangerschap voorkomen

Je kunt spataderen niet altijd voorkomen. Aanleg hiervoor is waarschijnlijk de belangrijkste factor of je ze wel of niet krijgt. Je kunt wel de kans verkleinen om ze te krijgen. Ook heb je invloed op hoe veel je er krijgt en op de hevigheid er van.
- Rust en zit met je benen omhoog door bijvoorbeeld een kussen onder je benen te leggen.
- Slaap op je linker zij. Zo kan het bloed 's nachts het beste doorstromen. Je kunt ook met je benen op een verhoging slapen.
- Staan en zittend werk geeft de meeste kans op spataderen. Probeer dit te voorkomen of compenseer dit door extra beweging.
- Zorg dat je voldoende en regelmatig beweegt. Zit je bijvoorbeeld veel, maak dan ieder half uur eventjes een kleine wandeling.
- Draag speciale elastische kousen tegen spataderen.
- Zorg dat je niet te strakke kleding draagt. Dit kan je doorstroming afknellen.
Als je last hebt van spataderen kun je dit vaak laten behandelen. Een specialist kan je hier meer over vertellen afhankelijk van je klachten en het type spataderen.

 

Reacties op 'Spataderen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Zwangerschapsdementie

Je bent steeds je sleutels kwijt, neemt maar de helft mee uit de winkel, maakt veel meer fouten op je werk, denkt steeds aan de verkeerde dingen. Dat is zwangerschapsdementie of zwangerschapsvergeetachtigheid

Gezond zwanger deel 1

De dochter van Uitzichtmedewerker Hans Stoop is zwanger. Een goede reden voor hem om zich te verdiepen in de relatie tussen gezondheid en zwangerschap. Een verminderde vruchtbaarheid, een problematische zwangerschap en afwijkingen bij de baby zijn vaak te

Combinatietest

De combinatietest is een prenatale screening die kijkt hoe groot de kans is op een kindje met downsyndroom door de leeftijd van de moeder, de dikte van de nekplooi en bloedwaarden te bekijken

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Vaak komt dit door spanning of in het laatste trimester wanneer je niet meer lekker kunt liggen.

20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Elke zwangere vrouw in Nederland kan een 20 weken echo vergoed krijgen. De 20 weken echo wordt afgenomen tussen de 18 en 22 weken. Door betere technieken gebeurt dit steeds vaker a

Listeriose en zwangerschap

Listeriose is een infectie ziekte die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk voor je kindje kan zijn. Listeriose loopt je op door een besmetting met de listeria bacterie. Deze zit voornamelijk in on-gepasteuriseerde melk, kaas, rauwe groenten, rauwe (on

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan