Spataderen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op spataderen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat het bloed niet meer zo goed kan worden teruggepompt vanuit de benen naar het hart doordat je bloedvaten verslappen, het toegenomen bloedvolume en je baarmoeder die in de weg zit.

Spataderen

Spataderen zijn blauw/paars opgezwollen aderen die gewoonlijk in je benen voorkomen. Er zitten vaak knobbels en kronkels in deze aderen. Spataderen kunnen weinig kwaad maar kunnen soms jeuken of irriteren. De meeste vrouwen hebben vooral moeite met spataderen omdat het er niet mooi uitziet. Spataderen kunnen ontstaan als je bloed vanuit je benen niet meer goed terugstroomt. Er komt dan steeds meer druk op je aderen te staan en deze worden wijder. De kleppen in je bloedvaten daar werken dan niet meer goed.
Tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde kans op spataderen. Deze kans loopt op tijdens volgende zwangerschappen. Je hebt dus bij je tweede zwangerschap meer kans op spataderen dan bij je eerste.
Spataderen tijdens de zwangerschap ontstaan doordat je meer bloed door je aderen hebt stromen en je aderen slapper worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Ook kan je baarmoeder in de weg zitten waardoor het bloed nog lastiger terug kan stromen. Je baarmoeder knelt je bloedsomloop als het ware af.

Spataderen tijdens de zwangerschap voorkomen

Je kunt spataderen niet altijd voorkomen. Aanleg hiervoor is waarschijnlijk de belangrijkste factor of je ze wel of niet krijgt. Je kunt wel de kans verkleinen om ze te krijgen. Ook heb je invloed op hoe veel je er krijgt en op de hevigheid er van.
- Rust en zit met je benen omhoog door bijvoorbeeld een kussen onder je benen te leggen.
- Slaap op je linker zij. Zo kan het bloed 's nachts het beste doorstromen. Je kunt ook met je benen op een verhoging slapen.
- Staan en zittend werk geeft de meeste kans op spataderen. Probeer dit te voorkomen of compenseer dit door extra beweging.
- Zorg dat je voldoende en regelmatig beweegt. Zit je bijvoorbeeld veel, maak dan ieder half uur eventjes een kleine wandeling.
- Draag speciale elastische kousen tegen spataderen.
- Zorg dat je niet te strakke kleding draagt. Dit kan je doorstroming afknellen.
Als je last hebt van spataderen kun je dit vaak laten behandelen. Een specialist kan je hier meer over vertellen afhankelijk van je klachten en het type spataderen.

 

Reacties op 'Spataderen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Gezond zwanger deel 2

Voor velen is een gezin een grote wens maar in de eerste aflevering werd al duidelijk dat het krijgen van kinderen niet áltijd zo vanzelfsprekend is. Voor nieuw leven zijn in ieder geval een gezonde (mannelijke) zaadcel en een gezonde (vrouwelijke) eicel

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

Zwangerschapsklachten, kwaaltjes en gezondheid

Als je zwanger bent is het erg belangrijk dat je goed op je eigen gezondheid let. Daarmee let je ook meteen op de gezondheid van je ongeboren baby

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan