Meerlingenzwangerschap; meer kans op complicaties?

  • Meerlingenzwangerschap meer kans op complicaties?

Tijdens de eerste echo is het duidelijk, jullie krijgen niet 1 baby maar twee baby's! Een gigantische verrassing waar jullie misschien een aantal dagen voor nodig hebben om aan het idee te wennen. Brabbels hoopt jullie door middel van dit artikel meer inzicht te geven in een meerlingenzwangerschap.

In Nederland (en in de meeste Westerse landen) wordt een meerlingenzwangerschap gezien als een hoog risico zwangerschap. Tijdens je zwangerschap zullen de controles worden uitgevoerd door de gynaecoloog en zul je ook in het ziekenhuis moeten bevallen. Op deze manier worden jij en de baby's extra goed in de gaten gehouden en kan er bij een eventuele vroeggeboorte worden ingegrepen en op de juiste manier gehandeld worden.

De kans op een meerling

Decennia geleden kwamen vrouwen er pas achter dat ze van een meerling zwanger waren tijdens de bevalling. Anno 2014 komen de meeste zwangeren er tijdens hun eerste echo achter dat ze zwanger zijn van een meerling. Wanneer je zwanger bent geworden door middel van een hormoonbehandeling of ivf behandeling is de kans op een meerling beduidend groter.

Voeding en beweging

Als aanstaande mama van een meerling is het zeker belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, je hebt dus ook meer nodig dan een aanstaande mama van een eenling. Een duimregel is om 300 calorieeen per baby per dag extra te rekenen. Het is ook belangrijk om vijf keer per dag te eten, drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes, ook wanneer je je niet zo hongerig voelt. Het is natuurlijk wel belangrijk om gezonde dingen binnen te krijgen en niet voor 2300 calorieen aan fastfood op te eten. Zuivel, vlees, eieren, noten en goede olieën zorgen er allemaal voor dat je baby's goed kunnen groeien. Tijdens je zwangerschap is het bijna belangrijker om de aangekomen kilo's te tellen in plaats van je calorieën. Het is erg belangrijk om genoeg aan te komen tijdens het eerste trimester van je zwangerschap zodat je baby's genoeg hebben om op te groeien en het niet ten koste gaat van jouw energie. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling mogen tussen de 17 en 25 kg aankomen, vrouwen die zwanger zijn van een drieling mogen 25 tot 35 kg aankomen tijdens hun zwangerschap.
Ook is het erg belangrijk om naast de juiste voeding zwangerschapsvitamines in te nemen. Daarnaast zal je gynaecoloog je ijzerwaardes goed in de gaten houden omdat zwangeren van een meerling een grotere kans hebben op bloedarmoede, mocht dit zo zijn dan zul je ijzertabletten voorgeschreven krijgen.
Het drinken van water is ook erg belangrijk tijdens je zwangerschap, zeker in de tweede helft van je zwangerschap omdat het genoeg drinken van water vroeggeboorte kan voorkomen. Sommigen experts raden zelfs aan om 4,5 liter water per dag te drinken! Mocht je dit wel erg veel vinden dan is het verstandig om de kleur van je urine in de gaten te houden, is deze heel licht geel dan drink je genoeg, is deze donkerder dan drink je te weinig.

Wanneer je actief was voordat je zwanger werd van een meerling kun je hoogstwaarschijnlijk ook actief blijven tijdens je zwangerschap. Natuurlijk wel met de goedkeuring van je gynaecoloog. Het is belangrijk om tijdens het rustige sporten zoals: beoefenen zoals zwemmen, wandelen of yoga genoeg te drinken tijdens en na het sporten. Je moet namelijk ook niet vergeten dat het ronddragen van 1 of meer baby's ook al een workout is op zich en zeker vanaf 24 weken zwangerschap is het belangrijk om het sporten te verminderen naar korte wandelingetjes en zwemmen. Het is erg belangrijk dat je genoeg rust neemt tijdens je zwangerschap om zo complicaties te voorkomen.

Vroeggeboorte

60% van de tweelingenzwangerschappen en 90% van de drielingenzwangerschappen eindigt in een vroeggeboorte (voor 37 weken zwangerschap). De gemiddelde zwangerschapsduur bij tweelingen ligt op 35 weken. Bij drielingen ligt dit op 33 weken zwangerschap.
Hoe vroeger de baby's geboren worden hoe groter het risico. Baby's die tussen 34 en 37 weken zwangerschap geboren worden, lopen over het algemeen weinig risico's op complicaties. Baby's die voor 28 weken zwangerschap worden geboren, zullen intensieve medische zorg nodig hebben om aan te sterken en te volgroeien.
Het risico van een vroeggeboorte is dat jullie kindjes misschien nog niet helemaal klaar zijn voor de koude buitenwereld. De longetjes, hersenen en organen kunnen nog onderontwikkeld zijn, het immuunsysteem werkt nog niet optimaal en sommige baby's kunnen door hun vroeggeboorte minder goed slikken of zuigen.

Mocht voor 34 weken zwangerschap je bevalling spontaan starten dan zal je gynaecoloog zijn best doen om de bevalling uit te stellen. Dit kan gedaan worden door het geven van weeënremmers en bedrust. Ook zul je medicatie in moeten nemen om de orgaanrijping, maar vooral de longrijping, van de baby te versnellen.

Andere complicaties

Naast de kans op vroeggeboorte zijn er nog andere complicaties die een meerlingenzwangerschap met zich meebrengt.

  • Laag geboortegewicht. Een baby die na 40 weken wordt geboren, weegt gemiddeld 7 pond, een tweelingenbaby weegt gemiddeld 5,5 pond en een drielingenbaby weegt gemiddeld 4 pond bij de geboorte.
  • Pre eclampsie. 10 Tot 15% van de zwangeren die van een meerling zwanger zijn, ontwikkelen pre eclampsie, een hoge bloeddruk met daarbij behorende klachten zoals eiwitten in de urine en een minder goed werkende lever. Dit percentage ligt twee keer zo hoog dan onder zwangeren van een eenling. Ook ontwikkelt de pre eclampsie zich eerder tijdens een meerlingenzwangerschap en kan het zich sneller en heftiger ontwikkelen.
  • Zwangerschapsdiabetes. Tijdens een meerlingenzwangerschap is de kans op zwangerschapsdiabetes groter dan bij een eenlingzwangerschap. Wanneer je gynaecoloog weet dat je zwangerschapsdiabetes hebt ontwikkeld, zul je goed in de gaten worden gehouden. In de meeste gevallen is zwangerschapsdiabetes onder controle te houden door een geschikt dieet en beweging. Mocht zwangerschapsdiabetes niet herkent of verwaarloost worden dan is de kans op complicaties voor jezelf of de baby groter.
  • Loslaten van de placenta. Het loslaten van de placenta van de baarmoederwand kan gebeuren tijdens de tweede helft van de zwangerschap. Ook komt het voor dat de placenta loslaat tussen de geboortes van het eerste en tweede kind tijdens de bevalling, wanneer dit gebeurt, zal het tweede kind hoogstwaarschijnlijk met een keizersnede ter wereld moeten komen.

Tijdens het krijgen van één van bovenstaande complicaties kan het zijn dat je gynaecoloog je voorschrijft om bedrust te nemen, zeker wanneer de kans op een vroeggeboorte aanwezig is. Toch is er geen wetenschappelijk bewijs dat bedrust vroeggeboorte kan voorkomen, maar het is wel wetenschappelijk bewezen dat het een positief effect heeft op het geboortegewicht van de baby's.

De bevalling van een meerling

Wanneer je zwanger bent van een tweeling betekent dit niet dat je alleen door middel van een keizersnede kunt bevallen. De positie van de baby's, jouw lichamelijke gezondheid en de gezondheid van de baby's bepaalt of je wel of niet vaginaal kunt bevallen. Redenen voor je gynaecoloog om wel voor een keizersnede te kiezen zijn; de 'onderste' baby ligt niet met zijn/haar hoofd naar beneden voor het geboortekanaal, de baby's delen een vruchtzak/vlies of je bent zwanger van meer dan twee baby's.
Wanneer een vaginale bevalling mogelijk is, moet je er wel rekening mee houden dat het kan zijn dat nadat de eerste baby succesvol geboren is de kans er is dat de tweede alsnog door middel van een keizersnede moet worden geboren. Dit kan komen door de positie van de tweede baby of complicaties na de geboorte van de eerste baby (bijvoorbeeld het vroegtijdig loslaten van de placenta).

Natuurlijk is een meerlingenzwangerschap net zoveel genieten als een eenlingzwangerschap en zijn er gelukkig ook veel meer leuke dan negatieve kanten aan het zwanger zijn. Het belangrijkste is om tijdens een meerlingenzwangerschap heel goed te luisteren naar je lichaam. Wanneer het teveel voor je wordt, neem je rust en geef je dingen uit handen, een meerlingenzwangerschap is namelijk echt twee keer zo zwaar voor je lichaam!

 

Reacties op 'Meerlingenzwangerschap meer kans op complicaties?'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Meerlingenzwangerschap meer kans op complicaties?'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Rhesusfactor en zwangerschap

Naast verschillende bloedgroepen hebben mensen ook een verchillende rhesusfactor in hun bloed. Bij 85% van de mensen is dit positief en bij 15% is dit negatief.Wanneer een vrouw rhesus-negatief is en haar partner rhesus-positief kan de baby een positi

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is

Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende schimmelinfectie bij zwangere vrouwen in candida. Dit is een onschuldig gist waar je tijdens je zwangerschap last van kan krijgen. Tijdens de bevalling kun je dit overgeven aan je baby. Dan heet het spruw

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je zou denken. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

Incontinentie en zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap kun je last hebben van urineverlies. De meerderheid van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken in meer of mindere mate.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan