Verloskundigen bezoek

Tijdens een normale zwangerschap zul je heel je zwangerschap onder controle zijn bij een verloskundige. Wat doet een verloskundige precies tijdens deze controles ?

Kennismakingsgesprek

Als je voor de eerste keer naar der verloskundige toegaat, komt er een hoop op je af. Je hebt misschien veel vragen over jouw zwangerschap en de verloskundige heeft ook veel vragen voor jou.
Tijdens het kennismakingsgesprek zal de verloskundige jou veel vragen stellen over jouw familie en jouw gezondheid. De verloskundige zal jou vragen of er erfelijke afwijkingen, tweelingen, miskramen of ziektes in jouw familie voorkomen. Het is daarom aan te raden om van te voren te zorgen dat je dit weet door bij je familie te informeren.
Daarna zal de verloskundige tijd nemen om al jouw vragen te beantwoorden. Het is handig om dit van te voren op te schrijven omdat er vaak toch veel op je afkomt en sommige vragen die je had misschien al beantwoord zijn waardoor je anderen vergeet.
De verloskundige zal ook bloed af laten nemen bij jou. Er wordt dan gekeken naar geslachtsziektes, hepatitis, rode hond en de rhesusfactor van jouw bloed wordt bepaald.

Controle

Afhankelijk van de verloskundige en de voortgang van de zwangerschap wordt bij iedere controle jouw bloeddruk, de groei van het kindje, de ligging van het kindje, de hartslag van het kindje, de ligging van jouw baarmoeder en jouw ochtendurine gecontroleerd. De verloskundige zal ook even tijd nemen om te vragen hoe het met jou gaat en of jij nog vragen hebt. Hierdoor kan de verloskundige een goed inzicht krijgen van hoe het gaat met jouw zwangerschap. Als er geen complicaties zijn dan maakt de verloskundige een volgende afspraak en gaat de zwangerschap zoals het hoort te gaan. Ook zal de verloskundige jou vertellen welke afspraken (voor onder andere de echo's en onderzoeken) je zelf moet maken.

Wanneer op controle

Vanaf week 12 tot week 24 ga je maandelijks op controle. Vanaf week 24 tot week 30 ga je eens in de 3 weken op controle. Vanaf week 30 tot week 36 ga je eenmaail per 2 weken op controle en de laatste 4 weken ga je wekelijks op controle.

 

Reacties op 'Verloskundigen bezoek'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Veel zwanger vrouwen houden aan het einde van de zwangerschap vocht vast. Vaak gaat het vocht zitten in je handen, je voeten (enkels) of je gezicht. Vocht vasthouden is op zichzelf niet schadelijk maar kan wel een teken zijn van zwangerschapsvergiftigin

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Vaak komt dit door spanning of in het laatste trimester wanneer je niet meer lekker kunt liggen.

Overgewicht tijdens je zwangerschap

Overgewicht tijdens je zwangerschap is een probleem. Niet alleen kun je lastiger zwanger worden. De kans op complicaties is ook nog een groter.

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Combinatietest

De combinatietest is een prenatale screening die kijkt hoe groot de kans is op een kindje met downsyndroom door de leeftijd van de moeder, de dikte van de nekplooi en bloedwaarden te bekijken

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan