Verloskundigen bezoek

Tijdens een normale zwangerschap zul je heel je zwangerschap onder controle zijn bij een verloskundige. Wat doet een verloskundige precies tijdens deze controles ?

Kennismakingsgesprek

Als je voor de eerste keer naar der verloskundige toegaat, komt er een hoop op je af. Je hebt misschien veel vragen over jouw zwangerschap en de verloskundige heeft ook veel vragen voor jou.
Tijdens het kennismakingsgesprek zal de verloskundige jou veel vragen stellen over jouw familie en jouw gezondheid. De verloskundige zal jou vragen of er erfelijke afwijkingen, tweelingen, miskramen of ziektes in jouw familie voorkomen. Het is daarom aan te raden om van te voren te zorgen dat je dit weet door bij je familie te informeren.
Daarna zal de verloskundige tijd nemen om al jouw vragen te beantwoorden. Het is handig om dit van te voren op te schrijven omdat er vaak toch veel op je afkomt en sommige vragen die je had misschien al beantwoord zijn waardoor je anderen vergeet.
De verloskundige zal ook bloed af laten nemen bij jou. Er wordt dan gekeken naar geslachtsziektes, hepatitis, rode hond en de rhesusfactor van jouw bloed wordt bepaald.

Controle

Afhankelijk van de verloskundige en de voortgang van de zwangerschap wordt bij iedere controle jouw bloeddruk, de groei van het kindje, de ligging van het kindje, de hartslag van het kindje, de ligging van jouw baarmoeder en jouw ochtendurine gecontroleerd. De verloskundige zal ook even tijd nemen om te vragen hoe het met jou gaat en of jij nog vragen hebt. Hierdoor kan de verloskundige een goed inzicht krijgen van hoe het gaat met jouw zwangerschap. Als er geen complicaties zijn dan maakt de verloskundige een volgende afspraak en gaat de zwangerschap zoals het hoort te gaan. Ook zal de verloskundige jou vertellen welke afspraken (voor onder andere de echo's en onderzoeken) je zelf moet maken.

Wanneer op controle

Vanaf week 12 tot week 24 ga je maandelijks op controle. Vanaf week 24 tot week 30 ga je eens in de 3 weken op controle. Vanaf week 30 tot week 36 ga je eenmaail per 2 weken op controle en de laatste 4 weken ga je wekelijks op controle.

 

Reacties op 'Verloskundigen bezoek'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Striae

Striae of zwangerschapsstrepen zijn een soort littekens die je krijgt doordat je bindweefsel scheurt onder je huid als je huid te snel uit moet rekken door dat je te snel groeit.

Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een s

Spataderen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op spataderen tijdens de zwangerschap. Dit komt doordat het bloed niet meer zo goed kan worden teruggepompt vanuit de benen naar het hart doordat je bloedvaten verslappen, toegenomen bloedvolume en je baardmoeder

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je zou denken. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

Zwangerschapslijn (linea nigra)

Een zwangerschapslijn is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren v

Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan