Wel of niet op vakantie naar de tropen ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet op vakantie naar de tropen?

  • Wel of niet op vakantie naar de tropen ?

Nee, liever niet naar de tropen

Als je zwanger bent is het meestal niet zo'n heel goed idee om op vakantie te gaan naar de tropen. Wij geven hiervoor 3 redenen:
Ten eerste heersen er in de tropen veel ziektes waar wij geen goede afweer tegen hebben opgebouwd. Tijdens je zwangerschap is je afweer sowieso al wat lager. Je hebt dus meer kans om ziek te worden dan wanneer je niet zwanger bent. Bovendien kun je meer last hebben van die ziektes.
Ten tweede zijn de medische voorzieningen in de tropen vaak minder en minder goed bereikbaar. Als er iets gebeurt met jou of je baby krijg je misschien niet de zorg die hier gewend bent. Lang niet altijd zijn alle geneesmiddelen die je nodig hebt voor handen ! Als derde willen we graag de ziekte malaria bespreken. Eigenlijk hoort deze thuis bij de eerste reden maar omdat het oplopen van malaria een heel reëel risico is, met mogelijk ernstige gevolgen, willen wij deze toch graag apart benoemen. Zeker tijdens het eerste trimester zijn er geen goede medicijnen tegen malaria en tegen sommige vormen van malaria zijn er helemaal geen medicijnen die je veilig kunt gebruiken.

?

Als je toch op vakantie naar de tropen gaat

Als je toch tijdens je zwangerschap op vakantie naar de tropen gaat, is het belangrijk om het volgende te weten !
Informeer van te voren welke gebieden er relatief veilig zijn en welke er relatief onveilig zijn voor zwangeren. Dit kan per gebied enorm verschillen omdat er voor bepaalde ziektes goede en veilige vaccinaties bestaan en voor sommigen niet.
Bereid je voor om zo min mogelijk last te krijgen van muggen. Draag kleding die je geheel bedekt en slaap onder een klamboe. Gespecialiseerde winkels verkopen alles wat je hiervoor nodig hebt.
Veel anti-muggen middelen bevatten de stof 'deet'. Deze mag je niet gebruiken tijdens je zwangerschap. Informeer bij je drogist wat je wel mag gebruiken !
Vaccineer jezelf op tijd tegen de ziekten waar je je wel tegen kunt vaccineren. Meld bij de vaccinatie poli altijd dat je zwanger bent !
Maak jezelf van te voren bekend met de locale medische voorzieningen zodat je weet waar je naartoe kunt in geval van problemen. Informeer bij je verzekering of je de eventuele kosten voor moet schieten of dat dit in geval van nood niet nodig is. Als je toch een malaria aanval krijgt, moet je dit direct laten behandelen. Deze behandeling is niet zonder risico's voor je kindje maar niet behandelen is nog veel gevaarlijker.

 

Reacties op 'Wel of niet op vakantie naar de tropen ?'

Reacties

Marieke
Met 17 weken zwangerschap 3 weken naar (malaria-vrij, dat wel_ Maleisie en Singapore geweest; prima! Voorzorgsmaatregelen, nuchter denken en genieten waren mijn ervaringen. Juist de vitamine (die we hier nog even moeten missen ;-) ), was erg fijn! Straling, tja, als je nu dagelijks zou vliegen...maar een vakantie, moet wat mij betreft geen enkel probleem zijn; nu 24 weken rond en gezond zwanger :-)!

Sofia
Ik ben gewoon in mijn 2e trimester heerlijk 5 weken naar Thailand geweest. Verloskundige vond het ook prima! Inderdaad geen DEET gebruiken en bij de poortjes op het vliegveld vragen of je om mag lopen.

Anoniem
Vergeet niet dat, om in de tropen te komen, je moet vliegen. Veel mensen beseffen niet hoeveel straling je ontvangt tijdens zo'n vliegreisje. Dan kun je beter een röntgenfoto van je vinger laten maken.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Wel of niet de kattenbak verschonen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet de kattenbak verschonen ?

Wel of geen permanent nemen tijdens de zwangerschap

Kun je het beste wel of geen permanent nemen tijdens de zwangerschap

Wel of geen hoge hakken dragen tijdens de zwangerschap

Kun je tijdens de zwangerschap het beste wel of geen hoge hakken dragen

Wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap

Kan ik het beste wel of niet afvallen tijdens de zwangerschap ?

Wel of niet een tatoeage laten zetten tijdens de zwangerschap

Kun je het beste wel of niet een tatoeage laten zetten tijdens de zwangerschap

Lichaamshaar verwijderen

Er zijn veel verschillende manieren om je lachaamshaar te verwijderen. Welke kun je tijdens de zwangerschap wel en niet gebruiken

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan