Wel of niet schilderen tijdens de zwangerschap ?

  • Wel of niet schilderen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet schilderen ?

Nee, nee en nog eens nee ...

In principe kun je als zwangere maar beter zo ver mogelijk van chemische stoffen vandaan blijven als je kunt. Veel chemische stoffen zijn schadelijk voor je kindje. De stoffen die in de meeste verf zitten, zijn dus ook schadelijk voor je kindje. Sommige van deze stoffen kunnen zelfs tot in de placenta doordringen. Dus schilderen als je zwanger bent, is geen goed idee.
Alhoewel .... er bestaat wel verf die beter geschikt is voor zwangeren en die meteen ook een stuk vriendelijker is voor je kindje. We komen hier strakjes op terug.

Ja, maar .... nesteldrang !!!

Wij vertellen je nu wel zo leuk dat je het huis niet kunt schilderen maar jij hebt nesteldrang en het huis moet geschilderd worden. Of wij het nu leuk vinden of niet. Jij wilt het huis schilderen !

Als het huis toch geschilderd wordt

Als het huis toch geschilderd wordt, houd je dan aan de volgende spelregels om het voor jezelf en je kindje een stuk veiliger te maken.
Gebruik alleen verf die hiervoor geschikt is. Bij de verfspeciaalzaak kunnen ze je hier meer over vertellen. PS, de bouwmarkt is geen verfspeciaalzaak. De benodigde kennis en is daar soms beperkt tot het lezen van het etiket en is dus lang niet altijd aanwezig.
Bij het huis schilderen hoort ook schuren. Dit kan net zo gevaarlijk zijn als het schilderen zelf. Tijdens het schuren komt er verf stof vrij en dat adem je in. Het wordt nog eens extra gevaarlijk als je oude verflagen afschuurt waarin stoffen zijn verwerkt die al lang niet meer gebruikt mogen worden !
Zorg er voor dat er goed wordt geventileerd en dat je zelf niet aanwezig bent tijdens het schilderen. Als er dan toch geschilderd moet worden, laat dit dan doen door je partner, kennissen, vrienden, familie of een schilder. Wij adviseren je om zelf je koffer te pakken en een paar dagen uit logeren te gaan totdat de verflucht is verdwenen. Dit kan gemakkelijk een weekje duren !

Kind (on)vriendelijke verf

Over het algemeen is de 'gewone' verf die je overal kunt kopen niet geschikt voor kinderen en zwangeren. Kinderen bijten op een gegeven moment overal op dus ook op meubels en krijgen zo deze verf binnen.
Er bestaat verf die minder schadelijk is voor kinderen en daarmee vaak ook voor zwangere vrouwen. Verf op waterbasis is hier vaak geschikt voor maar niet alle verf op waterbasis bevat geen schadelijke stoffen. Latexverf bijvoorbeeld bevat vaak nog schadelijk hulpstoffen zoals thyleen monomethyl glycolethers en biociden.
Laat je dus heel goed adviseren door iemand die verstand heeft van verf bij het kopen van de verf.
Deze minder schadelijke verf heeft vaak wel als nadeel dat de kleur minder lang goed blijft en dat deze verf soms minder goed hecht dan verf op terpentinebasis. Hierdoor bestaat de kans dat je over een paar jaar alles weer opnieuw kunt gaan schilderen. Je kunt er dus ook voor kiezen om alleen het nodige te schilderen en de grote klussen uit te stellen tot een geschikter moment. Houd er wel rekening mee dat schilderen ook geen goed idee is als je kleine kinderen in huis hebt.

De kinderkamer klaarmaken

Waarschijnlijk vraag je je af hoe het dan moet met de kinderkamer. Verven is geen goed idee maar vaak moet er in de kinderkamer toch geverfd worden. Zoals we hierboven al hebben beschreven,adviseren wij je om dit niet zelf te doen tijdens je zwangerschap. Laat dit aan iemand anders over die niet zwanger is. Jou adviseren we om zo ver mogelijk weg te blijven van de verflucht. Het liefst in een ander huis als dat kan.
Het is wel aan te raden de kinderkamer zo vroeg mogelijk te schilderen als dit dan toch moet gebeuren. Zo kan de verf goed uitharden en kan het laatste beetje chemische lucht verdwijnen voordat de baby komt. Omdat een kinderkamer toch vroeger of later omgetoverd wordt tot een kleuterkamer is speciale kinder verf op waterbasis hier prima geschikt voor.

 

Reacties op 'Wel of niet schilderen tijdens de zwangerschap ?'

Reacties

Else
Hi allemaal, ik heb net een stukje van de kozijnen geverfd met verf op waterbasis, maar nu ik dit artikel lees ben ik gelijk weer in paniek.. vind het zo lastig omdat ik overal wat anders lees. Ik heb de ramen opengezet en een mondkapje opgedaan, ben wel eerder gestopt en de rest maakt mijn vriend af maar voel me nu heel schuldig, :(

Merel
Ik waardeer alle informatie die hier gegeven wordt enorm, maar ik vind het ook wel flinke bangmakerij! Tuurlijk moet je heel bewust met jezelf en je nog ongeboren kind omgaan (en met evt kleine kinderen in huis), maar dat hier het advies gegeven wordt dat je als zwangere het beste een paar dagen je huis kunt verlaten bij een verfklus, dat is echt te overdreven voor woorden! Besef wel dat deze fora echt gelezen worden door zwangeren en die kunnen zich best rot gaan voelen door dat ene kozijntje dat ze misschien al wel geschilderd hebben. Kijk ook eens op deze pagina: http://www.verfklussen.nl/zwanger-verven/ voor duidelijke en realistische adviezen.

Pieternel
Ja, eigenlijk zijn bijna alle verven schadelijk. Ook de watergedragen. De meestal niet schadelijke verven zijn de natuurverven die gemaakt zijn van schone herwinbare grondstoffen als lijnolie, caseïne , maar tegenwoordig ook van hennep of soja. Er zijn een paar websites waar je schone gezonde verf kunt krijgen en waar ze je ook goed kunnen adviseren. Het misverstand met de watergedragen verven of waterbasis verf is dat iedereen denkt dat het niet gevaarlijk is omdat er geen oplosmiddelen uitdampen. Echter blijven deze altijd andere schadelijke stoffen uitdampen. Dat zijn o.a. de zogenaamde weekmakers. Verder spoelt een ieder zijn kwasten en rollers uit in het water. De verf komt bij de waterzuivering terecht, maar kan er niet uitgefilterd worden. Zo komt het dus in ons milieu, in ons voedsel en uiteindelijk weer bij ons zelf terug, maar op een manier waar je niet blijk van wordt....allergieën, tumoren, aantasting hormoonsysteem etc...

Bianca
Ik gebruik altijd verf op waterbasis, wel of niet zwanger en dat de kleur minder mooi zou zijn of niet goed zou pakken vind ik onzin, ook schuur ik weinig en toch pakt de verf goed. Ik gebruik altijd op acrylbasis (dat is het zelfde als wat ze in kleuterklassen gebruiken...)

Let
Ik ben zelf gespecialiseerd in verf, heb een verfspeciaalzaak en ben zwanger. prima stuk hierover! Een kleine correctie, water gedragen verf is even ‘kleur echt’ als synthetische verf. wit blijft zelfs mooier als met een ouderwetse lak. Qua hechting hoef je geen probleem te hebben mits er goed ontvet en geschuurd word ook is het verstandig om een hechtprimer te gebruiken. Verder is het aan te raden om een vol acrylaat te gebruiken ipv een alkyd emulsie verf (beiden water verdunbaar) hoogglans lak is bijna altijd een alkyd emulsie verf. Alkyd emulsie verf is schadelijker als een vol acrylaat. Een synthetische verf is nog schadelijker. Latex is in de meeste gevallen de minst schadelijke verf. Maar doe dit niet op meubels deze verf is echt voor muren bedoeld. Ook al is die ‘stijl’ nu in, muurverf bladdert snel van meubels en is slecht schoon te houden. Een toevoeging op dit stuk; alle verf is in droge substantie een chemische stof (ook water gedragen verven.) dus als je kind het bed wil opeten, en schilfers verf binnen krijgt is dit niet goed, leer het af. Onthoud wel, wij zijn ook groot geworden en toen was de verf wel een stuk schadelijker. Sabbelen aan verf kan in de meeste gevallen geen kwaad als de lak maar meer dan 1 tot 2 maanden heeft kunnen door harden in een ventilerende ruimte. Verder nog een paar tips: gebruik geen ammoniak om te ontvetten maar een ammoniak vervangend product. Schuren is bijna schadelijker als schilderen zoals hier boven al staat. Mocht je toch schilderen ventileer dan goed! Vraag advies bij een verf speciaalzaak.

Rosalie
Er bestaat wel degelijk verf die onschadelijk is voor ongeboren kind en aanstaande moeder!!! De verf van Auro bijvoorbeeld wordt gemaakt van lijnolie en damarhars zonder schadelijke stoffen en na afloop is de verf zelfs composteerbaar. De verf van Aquamarijn heeft een natuurverfclassificatie waaruit blijkt in hoeverre er synthetische stoffen in de verf zitten, variërend van 99% natuurlijke grondstoffen tot 70% natuurlijke grondstoffen. Google maar eens op deze namen. Er is een uitgebreid assortiment met verven voor allerlei toepassingen; binnen en buiten, meubels, verwarmingen, muren.

Anoniem
Mensen! Er bestaat wel degelijk verf die een heel stuk vriendelijker is voor zwangere vrouwen dan wat je bij de DIY boer haalt. De verf van Auro bijvoorbeeld wordt gemaakt van lijnolie en damarhars zonder schadelijke stoffen en na afloop is de verf zelfs composteerbaar. De verf van Aquamarijn heeft een natuurverfclassificatie waaruit blijkt in hoeverre er synthetische stoffen in de verf zitten, variërend van 99% natuurlijke grondstoffen tot 70% natuurlijke grondstoffen. Google maar eens op die namen. Het kost (uiteraard) iets meer, maar is best te doen. Ze hebben een uitgebreid assortiment van lakken, beitsen, muurverven etc.

Emiel
Komt goed. Als je het huis maar goed ventileert, zodat je zo min mogelijk inademt. Scheelt zo de helft. Geniet van de kleine straks

daniela
hallo ik ben 19 wkn zwanger,wij zijn met de latex al een hele week aan het schilderen en met gewone verf 2 dagen en ik ben nog niet weg gegaan, k moet ook gewoon werken en ik heb ook al best veel geschuurd zoals de trap en de leuningen kan het dan veel kwaad?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Wel of niet auto rijden tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet auto rijden ?

Wel of niet sporten tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet sporten ?

Wel of niet vrijen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet vrijen ?

Wel of niet je haar verven tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet je haar verven ?

Wel of niet op vakantie naar de tropen ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet op vakantie naar de tropen?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan