Wel of niet in de sauna tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet in de sauna ?

  • Wel of niet in de sauna tijdens de zwangerschap ?

Scandinavische landen

In sommige Scandinavische landen is het heel normaal dat je tijdens de zwangerschap nog dagelijks naar de sauna gaat. Dat geeft dus het vermoeden dat er niet veel fout kan gaan. Veel sauna's geven ook aan dat het geen probleem is voor zwangere vrouwen om de sauna te bezoeken. Een bezoek aan de sauna kan je helpen te ontspannen, is goed voor de bloedsomloop en door het zweten kun je de overvloed aan vocht die je misschien vasthoudt wat verminderen.

Gevaren

Toch lijken er wel wat gevaren aan de sauna te kleven als je zwanger bent. Natuurlijk moet je oppassen dat je niet per ongeluk met je buik tegen het verwarmingselement aan komt.
Maar daarbuiten zijn er ook (niet zo sterke) aanwijzingen dat de hoge temperatuur van de sauna niet goed is voor de ontwikkelingen van je baby. In het eerste trimester kan de sauna een schadelijke invloed hebben op de groei van je baby. Dierproeven laten ook zien dat dieren, die in de sauna zijn gezet gedurende het eerste trimester, meer miskramen hebben dan dieren die niet in een sauna zijn gezet.
Later in de zwangerschap wordt een bezoek aan de sauna in verband gebracht met een afwijkend hartritme van je baby. De hartslag van je baby verhoogt tot boven zijn of haar normale hartslag. Wat de effecten hiervan zijn, is niet bekend. Het kan dus geen kwaad hier een beetje voorzichtig mee te zijn.
Als je ontsluiting hebt dan is de kans op een infectie ook aanwezig. Door de warmte kunnen bacterien zich gemakkelijk vermenigvuldigen. Het is dan ook af te raden om in het dompelbad te gaan zitten. Je kunt dit beter verruilen voor een koude douche. Als laatste is er een verhoogde kans op duizeligheid omdat je hartslag door de warmte toeneemt.

Als je toch de sauna in wilt

Als je toch besluit naar de sauna te gaan dan is het verstandig om je aan een paar regels te houden. Ga de eerste 14 weken niet naar de sauna. Daarna, als je naar de sauna wilt gaan, houdt jezelf dan extra in de gaten. Zorg dat je het niet al te warm krijgt en neem af en toe even een pauze. Als je merkt dat het zwaarder gaat dan normaal, stop er dan mee.
Ga zoals gezegd de laatste weken niet meer in het dompelbad maar neem een koude douche.
Als je nog nooit naar de sauna bent geweest, is je zwangerschap geen goede periode om daar mee te beginnen. Als je ontspanning zoekt tijdens je zwangerschap denk dat eerst eens aan bijvoorbeeld een zwangerschapsmassage !

Expert Antworden

Bekijk ook de antwoorden van de experts op Brabbels of stel een vraag aan onze experts

 

Reacties op 'Wel of niet in de sauna tijdens de zwangerschap ?'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Wel of niet de kattenbak verschonen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet de kattenbak verschonen ?

Wel of geen paracetamol slikken tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of geen paracetamol slikken?

Wel of niet vrijen tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet vrijen ?

Wel of niet auto rijden tijdens de zwangerschap ?

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet auto rijden ?

Wel of niet een röntgenfoto laten maken

Mag je tijdens je zwangerschap nu wel of niet en röntgenfoto laten maken ?

Wel of niet een tatoeage laten zetten tijdens de zwangerschap

Kun je het beste wel of niet een tatoeage laten zetten tijdens de zwangerschap

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan