Rauw vlees

Tijdens je zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten in verband met toxoplasmose. Maar wat als je deze ziekte al hebt gehad ? Mag het dan wel ?

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren kindje. De moeder zelf zal er over het algemeen niet zo ziek van worden. De symptomen zijn vermoeidheid, koorts en lusteloosheid maar hoeven niet altijd op te treden. Je kunt de infectie echter doorgeven via de moederkoek. vooral in het eerste trimester kan de ziekte je baby schade toebrengen !

Welk vlees mag ik eten

Toxoplasmose komt onder andere voor in rauw vlees. Vlees dat verhit is geweest, mag je gewoon eten. Hieronder valt dus vlees dat is gebakken, gekookt, gerookt, gegrild en gestoomd. Vandaar dat je dus wel etenswaren als rauwe ham mag eten omdat dit gerookt is. Als je het niet zeker weet of vlees gerookt, gestoomd of gekookt is, vraag het dan aan iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een goede slager. Bij de lokale supermarkt is deze kennis vaak niet aanwezig.

Als ik al toxoplasmose heb gehad, mag ik dan wel rauw vlees eten

Als je al toxoplasmose hebt gehad dan is de kans dat je het nog een keer krijgt een heel stuk kleiner maar toch kun je het weer krijgen! Daarbuiten kunnen er in rauw vlees ook andere ziekteverwekkers zitten zoals salmonella en listeria. Tijdens je zwangerschap ben je hier allemaal wat vatbaarder voor dus het is verstandig om sowieso tijdens jouw zwangerschap geen rauw vlees te eten !

Help, ik heb rauw vlees gegeten, wat nu ?

Als je vermoed dat je besmet bent met de toxoplasmose bacterie, bijvoorbeeld door het eten van rauw vlees dan kun je je huisarts vragen om je te testen op de ziekte! Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid antistoffen in je bloed. Als je geen antistoffen hebt dan heb je de ziekte niet en heb je hem ook niet gehad. Als je veel antistoffen hebt dan heb je de ziekte al eens gehad en ben je er nu immuun voor. Als je een beetje antistoffen hebt dan heb je de ziekte waarschijnlijk opgelopen en kun je behandeld worden met antibiotica.
Het is natuurlijk niet zo dat je van ieder rauw stukje vlees een infectie oploopt met de toxoplasmose bacterie maar voorkomen is in dit geval beter dan genezen !

 

Reacties op 'Rauw vlees'

Reacties

Anoniem
mag je ardennenham eten als je zwanger bent?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Kaas eten wanneer je zwanger bent

Kaas mag, ook tijdens de zwangerschap. Het Voedingscenrum beveelt dagelijks 1 ½ plak kaas aan. Het wordt zwangere vrouwen echter afgeraden buitenlandse zachte, rauwmelkse kazen te gebruiken. Deze kunnen de Listeriabacterie bevatten waar het kind erg ziek

Rauw vlees

Tijdens je zwangerschap kun je beter geen rauw vlees eten in verband met toxoplasmose. Maar wat als je deze ziekte al hebt gehad ? Mag het dan wel ?

koper en zwangerschap

Koper blijkt steeds meer en meer een belangrijker mineraal te zijn tijdens de zwangerschap. Koper helpt het immuunsysteem te versterken, is belangrijk voor de zuurstof in je bloed en helpt te beschermen tegen bloedarmoede.

Koffie tijdens de zwangerschap

Koffie drinken tijdens je zwangerschap mag wel maar met mate. Hoe veel koffie mag je dan drinken en waarom is koffie slecht voor je ?

Rauwe groenten

Als je zwanger bent zijn rauwe groenten en fruit heel erg gezond voor je. Toch moet je oppassen met rauwe groenten. Deze groenten kan besmet zijn met de listeria bacterie en kan er gevaarlijk zijn voor je kindje

Magnesium en zwangerschap

Magnesium tijdens de zwangerschap helpt de opbouw van het skelet, het gebit en is nodig voor de ontwikkeling van de spieren. Magnesium helpt ook tegen krampen en lijkt een positief effect te hebben tegen zwangerschapsvergiftiging.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan