Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie toont zich meestal in het 2e trimester bij zwangere vrouwen. Gelukkig komt het relatief weinig voor. Wat de oorzaken zijn, is nog niet helemaal bekend. Medische ingrepen aan de baarmoeder en een meerling zwangerschap kunnen de kans vergroten op cervixinsufficiëntie. Als je eenmaal last hebt gehad van cervixinsufficiëntie is de kans op herhaling bij een volgende zwangerschap ongeveer 15 tot 30%.
Bij cervixinsufficiëntie ontsluit je baarmoeder ergens in het tweede trimester zonder dat je het merkt. De baby zakt naar beneden, de vliezen breken en de baby wordt geboren. Doordat de baby in dit vroege stadium wordt geboren, is de overlevingskans minimaal.

Cervixinsufficiëntie herkennen

Cervixinsufficiëntie is erg lastig te herkennen. Er is geen goede test beschikbaar en er treden vaak geen klachten op van te voren. Al in een vroeg stadium van je zwangerschap verslapt de baarmoederhals. Dit geeft doorgaans geen pijn of andere symptomen. Op het moment dat je het merkt, is het al te laat.
Als je een voorgeschiedenis hebt van cervixinsufficiëntie kun je er voor kiezen om je te laten onderzoeken door middel van een echo of MRI scan. Daarmee kan gezien worden of je baarmoederhals korter wordt en of er al ontsluiting is.

Cervixinsufficiëntie behandelen

Cervixinsufficiëntie is te behandelen via een operatie. Hierbij wordt je baarmoederhals versterkt door een bandje (cerclage). Deze operatie wordt normaal gesproken al vroeg in de zwangerschap uitgevoerd. Meestal voor de 14e week maar in uitzonderlijke (nood)gevallen ook wel later.
Als er voor die tijd al harde buiken, bloedingen of gebroken vliezen zijn, is bedrust nemen het enige wat je kunt doen. Je mag dan tot het einde van je zwangerschap je bed niet uitkomen.
De operatie is niet zonder risico's. Als de band niet goed zit, kan de baarmoeder in uitzonderlijke gevallen scheuren. Als de operatie om een andere reden mislukt, heeft dit ook vaak een miskraam tot gevolg.

 

Reacties op 'Cervixinsufficiëntie'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Elke zwangere vrouw in Nederland kan een 20 weken echo vergoed krijgen. De 20 weken echo wordt afgenomen tussen de 18 en 22 weken. Door betere technieken gebeurt dit steeds vaker a

Verloskundigen bezoek

Tijdens een normale zwangerschap zul je heel je zwangerschap onder controle zijn van een verloskundige. Wat doet een verloskundige precies tijdens deze controles ?

Acne tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je (weer) last krijgen van puistjes en pukketjes. Dit komt doordat alle hormonale veranderingen

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je zou denken. Flauwvallen tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Op deze pagina lees je er meer over en wat je kunt doen om flauwvallen te voorkomen.

Urine afnemen

soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog urine wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan