Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie toont zich meestal in het 2e trimester bij zwangere vrouwen. Gelukkig komt het relatief weinig voor. Wat de oorzaken zijn, is nog niet helemaal bekend. Medische ingrepen aan de baarmoeder en een meerling zwangerschap kunnen de kans vergroten op cervixinsufficiëntie. Als je eenmaal last hebt gehad van cervixinsufficiëntie is de kans op herhaling bij een volgende zwangerschap ongeveer 15 tot 30%.
Bij cervixinsufficiëntie ontsluit je baarmoeder ergens in het tweede trimester zonder dat je het merkt. De baby zakt naar beneden, de vliezen breken en de baby wordt geboren. Doordat de baby in dit vroege stadium wordt geboren, is de overlevingskans minimaal.

Cervixinsufficiëntie herkennen

Cervixinsufficiëntie is erg lastig te herkennen. Er is geen goede test beschikbaar en er treden vaak geen klachten op van te voren. Al in een vroeg stadium van je zwangerschap verslapt de baarmoederhals. Dit geeft doorgaans geen pijn of andere symptomen. Op het moment dat je het merkt, is het al te laat.
Als je een voorgeschiedenis hebt van cervixinsufficiëntie kun je er voor kiezen om je te laten onderzoeken door middel van een echo of MRI scan. Daarmee kan gezien worden of je baarmoederhals korter wordt en of er al ontsluiting is.

Cervixinsufficiëntie behandelen

Cervixinsufficiëntie is te behandelen via een operatie. Hierbij wordt je baarmoederhals versterkt door een bandje (cerclage). Deze operatie wordt normaal gesproken al vroeg in de zwangerschap uitgevoerd. Meestal voor de 14e week maar in uitzonderlijke (nood)gevallen ook wel later.
Als er voor die tijd al harde buiken, bloedingen of gebroken vliezen zijn, is bedrust nemen het enige wat je kunt doen. Je mag dan tot het einde van je zwangerschap je bed niet uitkomen.
De operatie is niet zonder risico's. Als de band niet goed zit, kan de baarmoeder in uitzonderlijke gevallen scheuren. Als de operatie om een andere reden mislukt, heeft dit ook vaak een miskraam tot gevolg.

 

Reacties op 'Cervixinsufficiëntie'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Oestrogeen tijdens de zwangerschap

Oestrogenen worden ook wel vrouwelijk hormonen genoemd. Oestrogenen zijn een verzamelnaam voor 3 vrouwelijke hormonen. Hiervan is Estriol belangrijk voor de zwangerschap.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kan het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Overgewicht tijdens je zwangerschap

Overgewicht tijdens je zwangerschap is een probleem. Niet alleen kun je lastiger zwanger worden. De kans op complicaties is ook nog een groter.

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

hCG Hormoon

Als je zwanger bent begint je lichaam al snel met het produceren van het hCG hormoon. Dit hormoon wordt ook gemeten met een zwangerschapstest. Lees hier alles over het hCG hormoon

Ligging van de baby

De eerste 7 maanden kan de baby vrij rondzwemmen in je baarmoeder. Na de 30e week (vaak pas na 34 weken) komt het kindje vast te liggen, als het goed is met het hoofdje naar beneden. Als het kindje verkeerd ligt met het hoofdje naar boven heet dan een s

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan