Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie toont zich meestal in het 2e trimester bij zwangere vrouwen. Gelukkig komt het relatief weinig voor. Wat de oorzaken zijn, is nog niet helemaal bekend. Medische ingrepen aan de baarmoeder en een meerling zwangerschap kunnen de kans vergroten op cervixinsufficiëntie. Als je eenmaal last hebt gehad van cervixinsufficiëntie is de kans op herhaling bij een volgende zwangerschap ongeveer 15 tot 30%.
Bij cervixinsufficiëntie ontsluit je baarmoeder ergens in het tweede trimester zonder dat je het merkt. De baby zakt naar beneden, de vliezen breken en de baby wordt geboren. Doordat de baby in dit vroege stadium wordt geboren, is de overlevingskans minimaal.

Cervixinsufficiëntie herkennen

Cervixinsufficiëntie is erg lastig te herkennen. Er is geen goede test beschikbaar en er treden vaak geen klachten op van te voren. Al in een vroeg stadium van je zwangerschap verslapt de baarmoederhals. Dit geeft doorgaans geen pijn of andere symptomen. Op het moment dat je het merkt, is het al te laat.
Als je een voorgeschiedenis hebt van cervixinsufficiëntie kun je er voor kiezen om je te laten onderzoeken door middel van een echo of MRI scan. Daarmee kan gezien worden of je baarmoederhals korter wordt en of er al ontsluiting is.

Cervixinsufficiëntie behandelen

Cervixinsufficiëntie is te behandelen via een operatie. Hierbij wordt je baarmoederhals versterkt door een bandje (cerclage). Deze operatie wordt normaal gesproken al vroeg in de zwangerschap uitgevoerd. Meestal voor de 14e week maar in uitzonderlijke (nood)gevallen ook wel later.
Als er voor die tijd al harde buiken, bloedingen of gebroken vliezen zijn, is bedrust nemen het enige wat je kunt doen. Je mag dan tot het einde van je zwangerschap je bed niet uitkomen.
De operatie is niet zonder risico's. Als de band niet goed zit, kan de baarmoeder in uitzonderlijke gevallen scheuren. Als de operatie om een andere reden mislukt, heeft dit ook vaak een miskraam tot gevolg.

 

Reacties op 'Cervixinsufficiëntie'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Opgeblazen gevoel tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van een opgeblazen gevoel tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Dit komt vaak door hormonen of je baarmoeder die tegen je darmen aan drukt.

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Vaak komt dit door spanning of in het laatste trimester wanneer je niet meer lekker kunt liggen.

Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

De meest voorkomende schimmelinfectie bij zwangere vrouwen in candida. Dit is een onschuldig gist waar je tijdens je zwangerschap last van kan krijgen. Tijdens de bevalling kun je dit overgeven aan je baby. Dan heet het spruw

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan