Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie toont zich meestal in het 2e trimester bij zwangere vrouwen. Gelukkig komt het relatief weinig voor. Wat de oorzaken zijn, is nog niet helemaal bekend. Medische ingrepen aan de baarmoeder en een meerling zwangerschap kunnen de kans vergroten op cervixinsufficiëntie. Als je eenmaal last hebt gehad van cervixinsufficiëntie is de kans op herhaling bij een volgende zwangerschap ongeveer 15 tot 30%.
Bij cervixinsufficiëntie ontsluit je baarmoeder ergens in het tweede trimester zonder dat je het merkt. De baby zakt naar beneden, de vliezen breken en de baby wordt geboren. Doordat de baby in dit vroege stadium wordt geboren, is de overlevingskans minimaal.

Cervixinsufficiëntie herkennen

Cervixinsufficiëntie is erg lastig te herkennen. Er is geen goede test beschikbaar en er treden vaak geen klachten op van te voren. Al in een vroeg stadium van je zwangerschap verslapt de baarmoederhals. Dit geeft doorgaans geen pijn of andere symptomen. Op het moment dat je het merkt, is het al te laat.
Als je een voorgeschiedenis hebt van cervixinsufficiëntie kun je er voor kiezen om je te laten onderzoeken door middel van een echo of MRI scan. Daarmee kan gezien worden of je baarmoederhals korter wordt en of er al ontsluiting is.

Cervixinsufficiëntie behandelen

Cervixinsufficiëntie is te behandelen via een operatie. Hierbij wordt je baarmoederhals versterkt door een bandje (cerclage). Deze operatie wordt normaal gesproken al vroeg in de zwangerschap uitgevoerd. Meestal voor de 14e week maar in uitzonderlijke (nood)gevallen ook wel later.
Als er voor die tijd al harde buiken, bloedingen of gebroken vliezen zijn, is bedrust nemen het enige wat je kunt doen. Je mag dan tot het einde van je zwangerschap je bed niet uitkomen.
De operatie is niet zonder risico's. Als de band niet goed zit, kan de baarmoeder in uitzonderlijke gevallen scheuren. Als de operatie om een andere reden mislukt, heeft dit ook vaak een miskraam tot gevolg.

 

Reacties op 'Cervixinsufficiëntie'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

Acupunctuur bij zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten, maar ook andere klachten, worden in de acupunctuur gezien als een verstoring in de stroming levensenergie. Acupunctuur kan helpen deze energie te versterken en beter te laten stromen. Hierdoor kunnen klachten veranderen, verminderen

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

Meerlingenzwangerschap meer kans op complicaties?

Tijdens de eerste echo is het duidelijk, jullie krijgen niet 1 baby maar twee baby's! Een gigantische verrassing waar jullie misschien een aantal dagen voor nodig hebben om aan het idee te wennen. Brabbels hoopt jullie door middel van dit artikel meer inz

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan