Zwangerschapsverklaring

  • Zwangerschapsverklaring

Als je zwanger bent dan zul je op een gegeven moment een zwangerschapsverklaring moeten overleggen. Waar dat voor dient en hoe je daar aan komt lees je hier

Wat is een zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring is een verklaring van de verloskundige, jouw huisarts of de gynaecoloog dat je zwanger bent. Ook staat er in de verklaring de vermoedelijke datum waarop jij bent uitgerekend. Dit heb je nodig om de datum van jouw verlof te kunnen bepalen.
De zwangerschapsverklaring krijg je meestal vanzelf de eerste of tweede keer dan je de verloskundige bezoekt. Als je de verklaring snel nodig hebt in verband met (gevaarlijk) werk of de verloskundigen vergeten het vraag er dan zelf naar.

Extra rechten

Als je zwanger bent dan heb je recht op extra pauze, regelmatige werktijden, een afsluitbare ruimte met een bank of een bed en je hoeft geen nachtdiensten meer te draaien en je hoeft ook niet meer over te werken. Je werkgever kan jou om een zwangerscahpsverklaring vragen waarin staat vermeld dat je zwanger bent.
Kijk ook eens op Rechten tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsverklaring en verlof

Als je zwangerschapsverlof op wilt nemen dan moet jouw werkgever dit aanvragen bij het uwv. Daarvoor heeft jouw werkgever een zwangerschapsverklaring van jou nodig. Je moet dit uiterlijk 3 weken voor je geplande verlof doorgeven.

Vragen over zwangerschap en werken ?

Heb je nog vragen over werken en zwanger zijn, solliciteren tijdens jouw zwangerschap, zwangerschapsverlof, over de gevaren van werken tijdens de zwangerschap of een andere vraag over jouw werk ?
Kijk dan op ons speciale zwanger en werken forum Zwanger en Werken Forum

 

Reacties op 'Zwangerschapsverklaring'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Zwangerschapsverklaring'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Tillen, werktijden en rusten

Als je zwanger bent zijn er strenge regels opgesteld over hoe veel belasting jij aan mag. Wat je in welke week nog wel en niet mag doen lees je hier

Werken en een miskraam

Je moet er niet aan denken maar toch gebeurt het af en toe. Je krijgt een miskraam. Wat zijn dan je rechten en plichten op het werk ?

Solliciteren

Vertel je wel of niet op een sollicitatiegesprek dat je zwanger bent ? Zo ja wanneer en hoe vertel je dat dan ?

Zorgverlof

Het kan zijn dat je partner tijdens jouw zwangerschap aanspraak moet maken op zorgverlof. Dit verlof kun je opnemen als je kortdurend voor je zieke partner moet zorgen.

Risico inventarisatie en evaluatie

Iedere werkgever in Nederland is verplicht een risico inventarisatie en evaluatie te maken. Hierin worden de risico's die je loopt tijdens het werk beschreven. Een speciaal onderdeel hierin is de zwangerschap. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding ge

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan