Zwangerschapslusten

Bijna iedereen die zwanger is, heeft wel eens last van zwangerschapslusten. Je krijgt een onweerstaanbare trek in iets wat je gewoonlijk nooit eet. Moet je hier nou maar aan toegeven of juist niet ?

Zwangerschapslusten

Meer dan 8 op de 10 vrouwen hebben op een of meerdere momenten tijdens de zwangerschap wel een drang om bepaald voedsel te eten, iets dat ze voorheen nooit hebben gehad. Dat noemen we een zwangerschapslust. Er zijn een aantal verklaringen voor deze zwangerschapslusten. De eerste verklaring is dat je lichaam vraagt om bepaalde voedingsstoffen die het nodig heeft. Een andere verklaring is dat je smaakpapillen veranderen onder invloed van hormonen. Daardoor zou je meer trek krijgen in bepaalde voedingsstoffen. Een laatste verklaring is dat sommige kruiden (knoflook bijvoorbeeld) of smaken (pittige smaken) de spijsvertering bevorderen en werken om het eten bacterievrij te maken. Welke verklaring echt waar is, is niet bekend

Gezonde lusten

Het is een cliche dat zwangeren vaak trek hebben in augurken maar het komt maar al te vaak voor. Andere lusten die je vaak hoort zijn:aardappelen, rijst, vis etc. Hier is op zich helmaal niets mis mee en je kunt daar in redelijke mate aan toe geven. Zolang je er maar voor zorgt dat je voldoende andere voedingsstoffen binnen krijgt zoals granen, vlees, vis en groente. Je mag hier dus gewoon aan toegeven !

Ongezonde lusten

Helaas hebben de meeste zwangere vrouwen niet zozeer trek in augurken maar in suiker, chocolade, fast food of andere ongezonden dingen. Op zich is het helemaal niet zo erg om een keertje toe te geven aan deze lusten zolang je het maar verstandig blijft doen. Als je gezond en gevarieerd eet, kan een snoepje echt geen kwaad. Probeer je, als je veel trek hebt in ongezond eten, aan de volgende spelregels te houden. Ten eerste: snoep met mate. Als je trek hebt in een stuk chocolade neem dan 1 of 2 blokjes en eet geen 2 repen op. Zo voorkom je dat je te veel calorieën binnen krijgt. Eet je ten tweede niet te vol met ongezonde etenswaren zodat je geen trek meer hebt in gezond eten. Zo voorkom je dan je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Ten derde, eet in ieder geval al je normale maaltijden op. Zo voorkom je dat je later op de dag te veel trek krijgt in ander eten.

Gevaarlijke lusten / pica

Een drang om andere oneetbare dingen te eten zoals papier, krijt, gips of ander spul dat je eigenlijk niet zou moeten eten wordt pica genoemd. Gelukkig komt dit niet vaak voor maar tijdens de zwangerschap heb je wel een iets verhoogde kans om deze aandoening op te lopen. Een verklaring die hiervoor wordt gegeven is een tekort aan mineralen die vaak in deze stoffen zitten. Als je deze drang krijgt, blijf er dan niet mee lopen, geef er niet aan toe maar neem contact op met je huisarts want je kunt je kindje hiermee een hoop schade aandoen !

 

Reacties op 'Zwangerschapslusten'

Reacties

:-)
Herkenbaar!! Ik at bij zwangerschap van zoon zeer veel drop,had alsnog lage bloeddruk... En bij dochter pepers hoe heter hoe beter madame Jeanette bv. Peren zeker 4 per dag en pica...ik likte de aarde van aardappelen, ik werd compleet verrukt van de geur! Kan me er nu niks van voorstellen.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Calcium en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je meer calcium nodig dan normaal. Calcium heeft je baby onder andere nodig voor de vorming van botten en tanden

Vitamine C en zwangerschap

Vitamine C heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het versterken van je afweersysteem, het aanmaken van lichaam weefsel en is ook erg belangrijk voor de opname van ijzer. Omdat vitamine C niet door je lichaam opgeslagen kan worden is het belangrijk dat

Fast food eten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je heel erg veel trek hebt in fast food. Je hebt niet alleen honger maar het lijkt wel alsof je lichaam er om vraagt. Is het wel goed om fast food tijdens de zwangerschap ?

Eten, voeding en voedsel tijdens de zwangerschap

Alles over eten en voeding tijdens je zwangerschap !

Zwangerschap, misselijkheid en eten

Vraag je je af wat je het beste kunt eten als je misselijk bent tijdens je zwangerschap of ben je bang dat je juist door je misselijkheid niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt ? Lees dan snel verder !

Vitamine B en zwangerschap

Vitamine B heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het aanmaken van energie en het aanmaken van rode bloedcellen. Vitamine A is ook belangrijk voor het zenuwstelsel.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan