HELLP

HELLP syndroom is de 'ernstige' variant van een zwangerschapsvergiftiging. Meestal treedt HELPP op in de tweede helft van de zwangerschap of zelfs nog na de bevalling.

HELLP

HELLP is een ernstig syndroom tijdens of zelfs na je zwangerschap. HELLP syndroom staat voor de Engelstalige acronym: 'Hemolysis (bloedafbraak), Elevated Liver enzymes (lever stoornis) and Low Platelets (verminderd aantal bloedplaatjes)'. HELLP is dus een aandoening waarbij je minder bloedplaatje hebt en een verminderde leverfunctie. Daarbij komt vaak een hoge bloeddruk voor, houd je vocht vast. Door de verminderde bloedplaatjes werken je nieren ook vaak minder goed zodat er eiwit in je urine zit.
HELLP begint vaak met pijn in de buik, rechts boven (bij je lever), hoofdpijn of met vocht vasthouden (dikke enkels, gezicht of minder plassen) ook kun je migraine achtige verschijnselen krijgen zoals gevoeligheid voor licht en lichtflitsen. Het is dus belangrijk dat zodra je deze klachten hebt je niet wacht maar gewoon even contact opneemt met de verloskundige. Als je dat niet doet, kan dat ernstige gevolgen hebben voor jouw baby en zelfs voor jezelf
Risico's voor de baby zijn een groeiachterstand doordat jouw organen minder goed werken en dus ook niet genoeg kunnen leveren aan de baby. In ernstige gevallen kan de baby hier aan overlijden. Ook voor de moeder is HELLP niet zonder gevaar omdat er (permanente) schade aan de organen kan ontstaan. Als je HELPP hebt, hoef je nu niet meteen in paniek te raken. Gelukkig lopen veel gevallen met een sisser af en kan de gynaecoloog je hier goed in begeleiden.

HELLP behandeling

Er is geen goede behandeling voor het HELLP syndroom. Als vermoed wordt dat je HELLP hebt dan zul je in het ziekenhuis gecontroleerd worden. Er wordt gekeken naar eiwitten in je urine, je bloeddruk en je leverfunctie naar het functioneren van je baby middels een CTG. Als je HELLP blijkt te hebben, zul je onder intensieve controle van de gynaecoloog komen te staan. Deze kan je bloeddrukverlagende medicijnen voorschrijven. De gynaecoloog zal dagelijks of om de dag de toestand van jou en je baby controleren. Zo wordt er van dag tot dag bekeken hoe het gaat en of het verantwoord is om de baby te laten zitten. Als je tegen het einde van je zwangerschap loopt, wordt de bevalling vaak opgewerkt door middel van een geplande inleiding.

HELLP symptomen

  • Pijn in de bovenbuik rechts
  • Het gevoel alsof er een band om je middenrif zit
  • Vocht vasthouden, dit merk je onder andere aan dikke enkels, handen, gezicht, plotselinge gewichtstoename of minder vaak moeten plassen
  • Migraine achtige klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sterretjes zien
  • Eiwit in je urine (hier merk je zelf niets van)
  • Pijn tussen je schouderbladen (door spanning in hetmiddenrif)
  • Tintelingen in de vingers (door vocht vasthouden)
  • Als je deze symptomen hebt, twijfel dan niet en denk niet dat het wel over gaat (ook al is de kans groot dat je geen HELLP hebt en het wel over gaat) maar ga gewoon direct naar de verloskundige en laat je even testen.

    HELLP en Pre-eclampsie

    Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) lijkt er veel op het HELLP syndroom alleen komt er bij zwangerschapsvergiftiging geen afwijkende bloedplaatjes en verminderde leverwerking voor. Bloedonderzoek zal dus uitwijzen of je bij een verhoogde bloeddruk HELLP syndroom hebt of een zwangerschapsvergiftiging (of geen van beiden).
    Een zwangerschapsvergiftiging kan soms overgaan in HELLP syndroom maar dat gebeurt slecht 1 op de 20 keer ongeveer. HELLP kan ook ontstaan zonder een zwangerschapsvergiftiging vooraf

 

Reacties op 'HELLP'

Reacties

Jouw naam:

Alle artikelen over 'hellp zwangerschapsvergiftiging'

Lees meer ... !

Gezond zwanger deel 2

Voor velen is een gezin een grote wens maar in de eerste aflevering werd al duidelijk dat het krijgen van kinderen niet áltijd zo vanzelfsprekend is. Voor nieuw leven zijn in ieder geval een gezonde (mannelijke) zaadcel en een gezonde (vrouwelijke) eicel

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

Striae

Striae of zwangerschapsstrepen zijn een soort littekens die je krijgt doordat je bindweefsel scheurt onder je huid als je huid te snel uit moet rekken door dat je te snel groeit.

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan