Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren baby. Je kunt het oplopen door in contact te komen met uitwerpselen van katten of het eten van rauw vlees

Wat is toxoplasmose?

Toxoplasmose is een infectieziekte die vooral gevaarlijk is voor je ongeboren kindje. De moeder zelf zal er over het algemeen niet zo ziek van worden. De symptomen zijn vermoeidheid, koorts en lusteloosheid maar deze hoeven niet altijd op te treden. Zodra je deze symptomen waarneemt, neem dan direct contact op met de huisarts ! Je kunt de infectie echter doorgeven via de moederkoek. Vooral in het eerste trimester kan de ziekte je baby schade toebrengen !

Besmetting en schade aan je baby

Door een besmetting met toxoplasmose kan je kindje een hersenbeschadiging of oogletsel oplopen of kun je zelfs een miskraam krijgen. Vooral in het eerste trimester als alle organen in je kindje worden aangelegd, kan een toxoplasmose besmetting erg schadelijk zijn. Gelukkig wordt je kindje beschermd door de placenta. Juist in het eerste trimester is de kans dat je je baby besmet niet zo groot omdat de placenta nog maar weinig doorlaat. Mocht je kindje dan toch besmet worden in het eerste trimester dan leidt dit vaak tot een miskraam.
In het tweede trimester is de kans op besmetting groter omdat de placenta meer door laat en kan een besmetting leiden tot een hersenbeschadiging of (gedeeltelijke) blindheid.
In het derde trimester laat het placenta nog meer door en is ook de kans op een besmetting groter. De schadelijke gevolgen zijn dan vaak minder ernstig.

Testen

Tijdens je zwangerschap zul je al vrij vroeg op de antistoffen van toxoplasmose worden getest. Er wordt dan gekeken naar de hoeveelheid antistoffen in je bloed. Als je geen antistoffen hebt dan heb je de infectie niet en heb je deze ook niet gehad. Als je veel antistoffen hebt dan heb je de infectie al eens gehad en ben je er nu immuun voor. Als je een beetje antistoffen hebt dan heb je de infectie waarschijnlijk opgelopen en kun je behandeld worden met antibiotica.
Indien je de antistoffen voor toxoplasmose in je bloed hebt, hebt heb je de ziekte al gehad en zul je minder vatbaar hiervoor zijn. Als je de antistoffen niet hebt dan moet je extra goed uitkijken. Zodra de symptomen bij jou vermoed worden, neem dan direct contact op met de huisarts ! Een besmetting wordt behandeld met antibiotica. Een snelle behandeling kan er voor zorgen dat je de besmetting niet doorgeeft aan je kindje/
Als je besmet bent met de toxoplasmose bacterie dan kan er via een vruchtwaterpunctie gekeken worden of je kindje ook besmet is. Als dat het geval is, kan er met een echo periodiek bekeken worden wat de gevolgen zijn voor je kindje.

Voorkomen

Je kunt toxoplasmose zo veel mogelijk proberen te voorkomen door:
1. Geen rauw vlees te eten.
2. De kattenbak niet te verschonen maar dat door iemand anders te laten doen.
3. Contact met katten zoveel mogelijk te vermijden en na contact je handen te wassen.
4. Niet in de tuin werken of werken met rubber handschoenen aan(want katten zitten niet altijd op de kattenbak).
5. Groenten goed wassen voordat je het eet. Het liefst meerdere malen.
6. Was messen en dergelijke meteen goed af zodra je er rauw vlees mee hebt gesneden

 

Reacties op 'Toxoplasmose'

Reacties

marianne
mijn schoondochter is zwanger en aan haar 13 weken was haar bloed besmet met toxoplasmose ,bij de eerste bloedafname niet(in het begin van zwangerschap)nu aan haar 15 weken is er terug bloed afgenomen en is het resultaat nog altijd toxoplasmose,de dokter geeft een afspraak gemaakt in het uz in Gent voor een diepte test wat hou dat in en is dit gevaarlijk voor moeder en kind?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een kans dat je bloed verliest. Bloedverlies is vaak onschuldig en hoeft niet altijd erg te zijn maak kan wel wijzen op een miskraam (vooral in het begin van de zwangerschap) of een complicatie.

Bloedneus tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedneuzen. Veel kwaad kan het niet maar het is wel lastig !

Kramp tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vaker last van kramp in hun spieren dan niet zwangere vrouwen.

Overgewicht tijdens je zwangerschap

Overgewicht tijdens je zwangerschap is een probleem. Niet alleen kun je lastiger zwanger worden. De kans op complicaties is ook nog een groter.

Zwangerschapsdiabetes

Vanaf de 24e week van jouw zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de panchreas niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardo

Termijnecho

De termijnecho is een echo die alle zwangere vrouwen rond de 10 weken aangeboden krijgen en heet hierdoor ook wel de 10 weken echo. Vaak wordt hier niet zo nauw naar gekeken en kan de echo ook bij 8,9,11 of 12 weken gedaan worden. Hier wordt gekeken hoe

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan